Seitsemän myyttiä kivusta – totta vai tarua?

selkäkipu
Kipeää selkää kannattaa venytellä.Colourbox.com
Julkaistu 17.12.2016 06:00

MTV LIFESTYLE

Kipuun liittyy paljon myyttejä, joista osa on silkkaa huuhaata ja vain hankaloittaa kivunhoitoa. Prevention.com selvitti kipumyyttien todenperäisyyden: mihin kannattaa uskoa ja mihin ei?

1. Säätila vaikuttaa kipuihin

Jos nivelkipusi pahenee kylmällä ja sateisella säällä, se ei ole vain mielikuvituksen tuotetta. Vaikka asiasta on ristiriitaisia tutkimustuloksia, asiantuntijoiden mukaan muutokset ilmanpaineessa voivat pahentaa etenkin niveltulehduksista kärsivien kipuja. Kun ilma lämpenee ja korkeapaine lähestyy, kivut lieventyvät.

2. Lepo auttaa selkäkipuihin

Täydellinen vuodelepo on pahinta, mitä selkäkivulle voi tehdä, ellei ole toipumassa onnettomuudesta. Liikkumattomuus huonontaa lihaskuntoa ja vain pahentaa kipuja, kun sitten taas lähtee liikkeelle. Sen sijaan venyttely, jooga ja kestävyysharjoittelu voivat helpottaa selkäkipuja.

3. Painonpudotus lievittää kroonista kipua

Kun ylipaino vähenee, vähenee myös niveliin ja selkään kohdistuva rasitus. Jo muutaman kilon pudottaminen voi helpottaa nivelkipuja polvissa ja lonkissa. Viiden kilon painonpudotus voi tuoda tilanteeseen merkittävän eron.

4. Kipu on vain kuvitelmaa, jos sille ei löydy lääketieteellistä selitystä

Vaikka lääkärit eivät löytäisi kivun syytä, se ei tarkoita, etteikö kipu olisi todellista. Ihmiskeho on niin monimutkainen, että kaikelle kivulle ei aina löydy selitystä. Esimerkiksi fibromyalgiaan liittyy kroonista ja selittämätöntä kipua.

5. Pienestä kivusta ei tarvitse välittää

Monet ajattelevat, että kipu kuuluu elämään ja se on vain kestettävä. Kipua ei kuitenkaan pitäisi koskaan jättää huomiotta. Vaikka särkylääkkeet toisivat kipuun väliaikaisen helpotuksen, kipujen pitkittyessä tai voimistuessa on syytä hakeutua lääkäriin. Kipu on merkki siitä, että jokin on vialla.

6. Kivut kuuluvat ikääntymiseen

Harmailta hiuksilta ja rypyiltä ei voi välttyä, kuten ei kivuiltakaan. Kroonisesta kivusta ei kuitenkaan pidä kärsiä, ei edes iän karttuessa. Jos kivusta on tullut jokapäiväinen kumppani, on aika käydä lääkärissä. Myös käynti koulutetulla kiropraktikolla tai fysioterapeutilla voi tuoda avun kipuihin.

7. Kipulääkkeisiin jää koukkuun

Ohjeen mukaan otettuna kipulääkkeet ovat turvallisia ja helpottavat kiputiloja. Etenkin reseptilääkkeisiin on kuitenkin mahdollista jäädä koukkuun. Vaikka kyse ei olisi varsinaisesti riippuvuudesta, vahvojen kipulääkkeiden äkillisestä lopettamisesta voi aiheutua vieroitusoireita. Se on luonnollinen reaktio, jos lääkekuuri on kestänyt useita päiviä. Kipulääkkeiden käytössä on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita.

Lähde: Prevention.com

Miten helpottaa kroonista kipua?

Kipututkija, lääketieteen tohtori Helena Miranda vieraili Studio55.fi-lähetyksessä helmikuussa 2016.

25:34img

Tuoreimmat aiheesta

Studio55