Voi syntyä niin stressistä kuin univajeestakin – asiat, joita et tiennyt selkäkivusta

Selkäkipu iskee paljon aikaisemmin ja paljon useammin kuin moni meistä on kuvitellut. 

Jos luulit olevasi liian nuori murehtiaksesi selkäkivusta, mieti uudelleen. Seuraavat asiat saattavat tulla sinulle yllätyksenä. 

Selkäkipu on todella yleistä

Harva välttyy selkäkivuilta, sillä arviolta noin 80 prosenttia ihmisistä kokee selkäkipua jossain elämänsä vaiheessa. Tyypillisimmin kivut alkavat noin kolmenkymmenen vuoden iässä.

Naiset kärsivät selkäkivuista useammin kuin miehet, johtuen pääasiassa raskaudesta. Noin puolet raskaana olevista naisista kokee selkäkipua raskauden yhteydessä.

Lepo ei auta

Paras ja helpoin tapa lievittää ja estää selkäkipujen syntyminen, on pysyä aktiivisena ja noudattaa terveellisiä elämäntapoja.

Harrastusten pariin palaaminen on tärkeä osa terveyhtymistä, sillä on olemassa näyttöä siitä, että mitä kauemmin selkäkivuista kärsivä ihminen pysyy sängyssä, sitä pahemmaksi kipu tulee.

Kivun lisääntymisestä ei haittaa

Selkäkivut eivät meni hetkessä ohi, sillä noin viidennes selkäkivuista kestää 12 viikkoa tai kauemmin. Vaikka kipu jatkuisi pitkään tai lisääntyisi, se ei välttämättä tarkoita sitä, että selkäsi olisi menossa huonompaan kuntoon. Saattaa nimittäin olla, että selkäkipu johtuu vain herkistyneestä hermostosta, eikä sillä ole mitään tekemistä vammojen kanssa.

Taustalla useita syitä

Rasitus, revähdys tai huono asento on tyypillisimpiä kivun syitä, mutta usein nopea painonnousu ja tupakoiminen voivat aiheuttaa kipua. Ylimääräiset kilot aiheuttavat painetta selkärankaan samalla, kun tupakointi heikentää luita.

Täydellistä asentoa ei olekaan

Usein ajatellaan, että suorassa istuminen ehkäisee selkäkipuja. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä eri istuma-asentojen on todettu sopivan eri ihmisille. Joillekin suorana istuminen voi jopa tuottaa enemmän kiputiloja kuin kumarassa istuminen.

Unirytmisi voi häiriintyä

Selkäkivun kanssa voi olla vaikea nukkua, mutta kivun vaikutukset heijastuvat myös toiseen suuntaan. Samalla tavalla kuin unenpuute voi aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä, se voi aiheuttaa myös selkäkipua. Nukkumistapojen parantaminen voi olla erittäin toimiva keino vähentää selän kipuja.

Stressi voi synnyttää selkäkivun

Tunteemme voivat vaikuttaa kokemaamme kivun määrään. Selkäkivun voikin laukaista stressaava elämäntilanne, laskenut mieliala tai ahdistus. Nämä asiat estävät meitä myös rentoutumasta, mikä voi lisätä kipua entisestään.

Yksilöllinen hoito tehoaa

Moni tyytyy hoitamaan selkäkipuja hieronnalla, vaikka oikea syy saattaisikin löytyä univajeesta tai stressistä. Tästä syystä selkäkipuihin kannattaisi aina hankkia yksilöllistä hoitoa.

***

Lue myös:

    Uusimmat