Venäjän ensimmäistä avaruuteen lähetettyä humanoidirobottia kuljettanut alus on telakoitunut onnistuneesti kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle, kertoo Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos. Telakoitumista yritettiin jo viikonloppuna, mutta yritys epäonnistui.
– Toinen kerta toden sanoo, miehistöä on nyt seitsemän, sanoi Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan suoran lähetyksen kommentaattori telakoitumisen onnistuessa tiistaina.
Fedoria kuljettanut miehittämätön Sojuz MS-14 -avaruusalus lähti matkaan viime viikon torstaina Etelä-Kazakstanista. Normaalisti Sojuz-alukset ovat miehitettyjä tällaisilla matkoilla, mutta nyt alus oli ilman miehistöä uuden hätäpelastusjärjestelmän testaamiseksi.
Myös aluksen pilottina toimi humanoidirobotti.
"Mennään, mennään"
– Mennään, mennään, Fedorin kuultiin sanovan lähtölaukaisun aikana.
Samat sanat kuultiin vuonna 1961 Juri Gagarinin sanomina. Hän oli ensimmäinen ihminen avaruudessa.
Fedoria kuljettanut alus vei mukanaan myös 670 kiloa rahtia. Aluksen matkassa oli muun muassa tieteellistä ja lääkinnällistä kalustoa, komponentteja avaruusaseman elossapitojärjestelmää varten sekä ruokaa, lääkkeitä ja henkilökohtaisia hygieniatarvikkeita miehistölle, Roskosmos kertoi.
Aluksen on määrä olla ISS:llä syyskuun 7. päivään saakka.
Lauantaina Nasa ilmoitti, että Fedoria kuljettanut alus ei onnistunut lukittautumaan kohteeseensa asemalla. Venäläinen lennonjohto oli kertonut ISS:n miehistölle, että automaattisen telakoitumisen estänyt ongelma vaikutti olleen avaruusasemassa, ei aluksessa, Nasa lisäsi.
Lauantain epäonnistuminen ehti lisätä huolia
1,8 metriä pitkä ja 160 kiloa painava Fedor kopioi ihmisten liikkeitä, minkä takia sen on sanottu pystyvän auttamaan avaruuslentäjiä tai vaikka ihmisiä Maassa.
Fedoria ennen on avaruuteen lähetetty ainakin kaksi robottia. Vuonna 2011 Nasa lähetti humanoidirobotti Robonaut 2:n avaruuteen, mutta robotti palasi Maahan viime vuonna teknisten ongelmien vuoksi.
Japani sen sijaan lähetti kaksi vuotta myöhemmin avaruuteen pienen Kirobo-robotin.
Venäjän avaruusjärjestön mukaan tulevaisuudessa Fedorin kaltaiset robotit suorittavat vaaralliset tehtävät, kuten esimerkiksi avaruuskävelyt.
Lauantain epäonnistunut telakoitumisyritys ehti jo lisätä epävarmuutta Venäjän avaruusohjelman tulevaisuudesta. Avaruusohjelma on kohdannut viime aikoina takaiskuja.
Viime lokakuussa venäläistä ja yhdysvaltalaista kuljettanut Sojuz-raketti joutui tekemään hätälaskun pian laukaisunsa jälkeen. Tämä oli Venäjän historian ensimmäinen miehittämättömän lennon epäonnistuminen.
Kansainvälinen avaruusasema ISS on kiertänyt Maata 28 000 kilometrin tuntivauhdilla vuodesta 1998 lähtien.