Tallinnan legendaarinen Viru-hotelli viettää tänään 45-vuotisjuhliaan. Vuonna 1972 valmistuneen Virun historia on värikäs. Siihen liittyy KGB:n salakuuntelua, ilotyttöjä, mafiasotia ja suomalaisten votkaturismia.
Suomalaisten aikanaan rakentama hotelli valmistui ennätysajassa, kolmessa vuodessa, ja on edelleenkin kaupungin ehkä tunnetuin maamerkki. Tällaiseen saavutukseen ei Neuvostoliitossa ollut aikaisemmin päästy. Valtaosa nuorista rakennusmiehistä löysi itselleen Virosta vaimon ja tältäkin osin maiden yhteiselo vain tiivistyi.
Enää ei ole Carrolsia, mutta Viru pysyy. Tallinna kuvattuna kesällä 1996.Lehtikuva
Säännöllisen laivaliikenteen perustaminen Helsingin ja Tallinnan välille oli aikanaan presidentti Urho Kekkosen idea. Sen seurauksena matkustajamäärät kasvoivat ja pian ymmärrettiin, että Tallinnaan tarvitaan myös hyvätasoinen hotelli turisteille.
Suomalaiset rakentajat saivat kokea venäläisten erikoiset vaatimukset. Mikrofonibetoni oli heille asia, josta ei kuitenkaan puhuttu.
Viru-hotellin historian kirjoittaja, toimittaja Sakari Nupponen kertoo, että varsinkin sähkömiehet tiesivät mistä oli kysymys, kun kaapelia vedettiin erikoisiin paikkoihin.
KGB:n käyttämä salakuunteluhuone Hotelli Virun ylimmässä kerroksessa Tallinnassa.Lehtikuva
KGB-museon pääopas Pavel Bazarov kertoo, että vakoilu oli arkipäivää Neuvostoliiton aikoina Virussa.
– Ei täällä sentään kaikkia hotellivieraita vakoiltu, mutta poliitikkoja, lähettilästä, pappeja ja toimittajia kylläkin, sanoo Bazarov.
Lehtikuva
Kuuntelulaitteita oli asennettu lautasiin, tuhkakuppeihin, valaisimiin, saunaan ja mihin vain missä ihmisten tiedettiin keskutelevan keskenään.
– Hotellissa oli parhaimmillaan yli 1000 työntekijää, kun heitä nyt on 277. Käytävillä istui maatuskoja valvomassa ja kirjaamassa ylös hotellivieraiden liikkeitä ja seuralaisia.
– Heidän tehtävänsä oli ainoastaan raportoida KGB:lle eikä heiltä edellytetty kielitaitoa tai muuta hotelliin liittyvää ammattitaitoa. Itse asiassa kielitaito laskettiin haitaksi eikä eduksi.
Varsinkin Neuvostoliiton hajoamisen aikoina meno oli villiä, kun eri mafiat taistelivat Virun herruudesta. Ilotyttöjä pyöri hotellin aluassa ja valuuttabaarissa ja kännisiä suomalaisia ryöstettiin. Nykymeno on aivan toisenlaista.
Hotellin toimitusjohtaja Anu Soorsaar vakuuttaa, että Viru säilyttää asemansa myös tulevina vuosina kiristyvässä kilpailussa.
– Kyllä me tämä peli voitetaan, se on varmaa sanoo Soorsaar.
– Tämä hotelli on täynnä tarinoita ja niitä syntyy joka päivä lisää.
Mediahub
Kuvia Virun 45-vuotisjuhlista.Mediahub