Piileekö seksiriippuvuuden syy hormoneissa? Pienessä tutkimuksessa havaittiin, että hyperseksuaalisilla miehillä on veressään tavallista enemmän rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia. Havainto vahvistaa aiempia tutkimustuloksia.
Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan elimistön tavanomaista suuremmat oksitosiinitasot voivat myötävaikuttaa hyperseksuaalisen käyttäytymisen taustalla.
Tutkimuksessa verrattiin 64 hyperseksuaalisen miehen verinäytteitä 38 terveen miehen näytteisiin. Hyperseksuaalisilla miehillä oli veressään merkittävästi enemmän oksitosiinia kuin kontrolliryhmän miehillä.
Hyperseksuaalisista henkilöistä vajaa puolet kävi kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa. Hoidon jälkeen heidän oksitosiinitasoissaan havaittiin merkittävää laskua.
– Oksitosiinilla on merkittävä rooli seksiriippuvuudessa, ja se voi olla tulevaisuuden hoitojen mahdollinen lääkekohde, Kyproksen ja Uumajan yliopistoissa työskentelevä tutkija Andreas Chatzittofis sanoo tiedotteessa.
Tutkimus ilmestyi lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.
Jo vuonna 2019 ruotsalaistutkijat havaitsivat yhteyden oksitosiinin ja seksiriippuvuuden välillä. Tuolloin he selittivät suurten hormonimäärien johtuvan geenien poikkeavasta toiminnasta. Havaittu ero niin sanotussa DNA-metylaatiossa oli kuitenkin pieni, joten psykologisten tekijöiden vaikutusta seksikäyttäytymiseen ei voitu sulkea pois.
Lue myös: Tutkijat selvittivät, miksi naiset teeskentelevät orgasmin – "Kukaan ei voita"
Hyperseksuaalisuus ja oksitosiini
Hyperseksuaalisuudella viitataan poikkeavan korostuneeseen seksuaalisuuteen, jossa ominaista on hyvin vahva sukupuolivietti ja pakkomielle seksistä. On arvioitu, että hyperseksuaalisuus vaikuttaa 3–6 prosenttiin väestöstä.
Hyperseksuaalisuus voi liittyä useisiin psykiatrisiin häiriöihin, erityisesti kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, mutta myös neurologisiin sairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin tai dementiaan.
Rakkaus- ja mielihyvähormoniksi kutsuttua oksitosiinia erittyy läheisessä kosketuksessa, myös seksisssä. Hormonilla on havaittu olevan merkittävä rooli ihmisen seksikäyttäytymisessä, ja sen tiedetään vaikuttavan käytökseen myös muussa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Hormoni on yhdistetty vuorovaikutustaitoja heikentäviin tiloihin, kuten autismiin ja masennukseen, mutta myös riippuvuuksiin.
Riippuvaiseksi voi tulla myös seksistä. Seksiriippuvuudella tarkoitetaan pakonomaista seksuaalista toimintaa, joka on alkanut hallita elämää. Pelkkä voimakas seksuaalinen halu tai aktiivinen seksielämä eivät tarkoita, että ihminen olisi seksiriippuvainen.
Jos seksi on alkanut hallita elämää, kannattaa asiaan hakea apua esimerkiksi Sexpon tai Päihdelinkin kautta.
Lue myös: Sanna petti miestään lukuisten seksikumppaneiden kanssa – paniikki "työmatkalta" palatessa sai hakemaan apua
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
1:07
Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, JCEM, Epigenetics, Aikakauskirja Duodecim 1 & 2, MIELI ry