Näyttävää ulkomuotoa tavoittelevat miehet sortuvat paradoksiin – tästä siinä on kyse

shutterstock_157159265
Lihaksia kannattaa kasvattaa mieluummin painoja lisäämällä kuin steroideja käyttämällä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 03.06.2019 20:55

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kaksi tiedemiestä nimesi evolutiivisen paradoksin, jossa viehättävää ulkomuotoa tavoittelevat miehet vahingoittavat samalla lisääntymiskykyään, kertoo muiden muassa BBC.

Anabolisten steroidien käyttö auttaa kasvattamaan lihaksia nopeasti, mutta kauneusihanteiden tavoittelu hormonivalmisteilla vahingoittaa lisääntymiskykyä. Koska miesten voi olettaa kasvattavan lihaksia ainakin osin saadakseen huomiota naisilta ja päästäkseen siirtämään geenejään seuraavalle sukupolvelle, on kyseessä melkoinen paradoksi – joka on nimetty nyt Mossman-Pacey paradoksiksi ensimmäisten kuvailijoidensa mukaan.

Lääkäri James Mossman ja professori Allan Pacey kirjoittavat paradoksista Journal of Internal Medicine -julkaisussa.

Mossman innostui aiheesta tehdessään väitöstutkimustaan Sheffieldin yliopistossa. Hän huomasi, että useimmilla erityisen lihaksikkailla miehillä oli spermanäytteissään pyöreät nolla siittiötä. Keskusteltuaan Paceyn kanssa miehet totesivat, että vaikka anabolisten steroidien tiedetään asiantuntijapiireissä heikentävän hedelmällisyyttä, potentiaaliset käyttäjät olivat harvoin tietoisia riskeistä.

– Tämä hyppäsi silmille selkeänä paradoksisena tilanteena, Mossman sanoo IFL Science -sivustolle.

Steroidit huijaavat aivoja – myös kaljuuntumislääke riskirajoilla

shutterstock_238401610Libido voimistuu aluksi steroidien vaikutuksesta, mutta myöhemmin steroidit voivat aiheuttaa jopa impotenssia.Shutterstock

Anaboliset steroidit ovat miessukuhormonin eli testosteronin tapaan vaikuttavia hormonivalmisteita, määrittelee Terveyskirjasto. Alussa steroidin vaikutuksesta libido voimistuu, mutta myöhemmin se heikkenee jopa impotenssiksi asti.

Lisäksi anaboliset steroidit aiheuttavat siittiöiden katoa kiveksissä ja surkastuttavat pitkässä käytössä kivekset, sillä hormonivalmisteet huijaavat aivolisäkettä luulemaan, että kivekset käyvät ylikierroksilla, Pacey kertoo.

Samalla kun mies siis yrittää kasvattaa lihasta naisia saadakseen ja geenejään eteenpäin siirtääkseen, hän heikentää kykyään saada lapsia.

Mossmanin ja Paceyn mukaan samantapainen mekanismi toimii myös miestyyppiseen kaljuuntumiseen käytetyssä finasteridi-antiandrogeenissä. Riski on pienempi kuin anabolisissa steroideissa, mutta kasvaneen myynnin vuoksi kyseessä voi olla lisääntyvä ongelma. Tuuhealla kuontalolla naista etsivä mies voi vahingossa tehdä itsestään lisääntymiskyvyttömän.

LUE MYÖS: Mies, älä huolehdi kaljustasi – tutkimus paljasti mairittelevia puolia ajellusta päästä

Kauneusihanteet vääristävät peilikuvan

Tiedemiehet uskovat, että miehet turvautuvat hormonivalmisteisiin pitkälti kauneusihanteiden vuoksi. Mainokset, elokuvat ja media luovat jo lapsesta asti kuvaa ”täydellisestä” vartalosta, mikä voi vääristää kehonkuvaa ja heikentää itsetuntoa.

Pacey ja Mossman toivovat, että paradoksin nimeäminen alleviivaa, että steroidien käyttö on absurdi tapa tavoitella unelmiensa vartaloa.

Sen sijaan miesten olisi hyvä painaa mieleensä nämä 20 piirrettä, joita naiset todella miehissä arvostavat.

LUE MYÖS: Toiveissa lihaksikas vartalo? Näin monta kertaa viikossa sinun kannattaisi treenata

0:52imgVideolla kerrotaan, missä iässä viimeistään kannattaisi havahtua perheen perustamiseen.

Lähteet: BBC, IFL Science, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Miehet