Seksityöntekijät lakiuudistuksesta: Ei mitään järkeä

prostituutio_selat
Kuvituskuva, henkilöt eivät ole jutun haastateltavia.MTV
Julkaistu 14.02.2015 18:56
Toimittajan kuva

Hanna Takala

hanna.takala@mtv.fi

Eduskunnan pitäisi tänä keväänä äänestää laista, jolla pyritään rajoittamaan seksipalvelujen ostamista nykyisestä. MTV Uutisten haastattelemat seksityöntekijät uskovat, että laki ei toimisi halutulla tavalla vaan päinvastoin lisäisi heidän turvattomuuttaan.

Lakimuutoksen jälkeen seksin ostaminen parituksen tai ihmiskaupan uhrilta olisi rikos myös silloin, kun se tapahtuu tuottamuksellisesti eli ei-tahallisesti.

– On aika absurdia pistää asiakas vastuuseen vain sen takia, että kyse on seksin ostamisesta. Samalla ajatusmallilla pitäisi sitten ravintolaan syömään tullut asiakas saattaa vastuuseen, jos ravintolassa on ihmiskaupan uhri, sanoo seksityöntekijä ”Eeva” MTV Uutisille.

Lakiuudistusta on perusteltu sillä, että nykyinen lainsäädäntö ei riittävästi suojele ihmiskaupan uhreja. On ollut vaikea näyttää toteen, että asiakkaat ovat tienneet ostavansa seksiä parituksen tai ihmiskaupan kohteilta. Lakimuutoksella ei suoraan puututtaisi seksin ostamiseen muilta alalla työskenteleviltä. Se saattaa selvityksen mukaan kuitenkin heikentää seksityöntekijöiden asemaa, todetaan muun muassa eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunnossa.

"Epävarmuus lisääntyy"

MTV Uutisten haastattelemat seksityöntekijät uskovat, että lakimuutos vaikuttaisi suoraan myös heidän työhönsä, vaikka he kertovat olevansa alalla täysin omasta tahdostaan ja työskentelevänsä itsenäisesti.

– Se lisäisi asenteiden kovenemista entisestään, ja voisi tulla yhä enemmän kyttäämismeininkiä, aivan kuin meitä ei jo pidettäisi silmätikkuina. Se vaikeuttaisi työtämme entisestään, kun saisin vakuuttaa asiakkaalle, että olen sataprosenttisen luotettava. Uudet asiakkaat eivät enää uskaltaisi soittaa omasta numerostaan, mikä osaltaan lisäisi epävarmuutta, sanoo Eeva.

Myös seksityötä tekevä ”Milla” uskoo, että lakimuutos tuo lisää riskejä alalla työskenteleville.

– Mitä enemmän tulee kriminalisointia, sitä enemmän pitää toimia salassa. Ja tällöin tarvitaan apua, joka ei aina ole pyyteetöntä.

Millan mukaan lain kiristäminen voi jopa johtaa siihen, että riippuvaisuus parittajista lisääntyy. 

Onko seksikauppa aina ihmiskauppaa?

Molempien mukaan lakiuudistus ei käytännössä tee eroa seksiä omasta tahdostaan myyvien ja hyväksikäytettyjen välillä vaan se vaikuttaisi ostajien kautta kaikkiin alalla työskenteleviin.

– Ihmiskauppa on alalla marginaalinen ongelma, sanoo Milla.

Samoilla linjoilla on myös Eeva. 

– Ihmiskauppa hallitsee tätä julkista seksityökeskustelua suhteettoman paljon, ja siitä puhumalla saadaan helpommin läpi kaikenlaista seksityötä koskevaa kontrollia, vaikka todisteita ei ole siitä, että kontrolli vähentäisi ihmiskauppaa. Tärkeämpää olisi puhua siitä, miten voidaan taata seksityöntekijöille samat oikeudet kuin muillekin ihmisille. Tähän taas tarvitaan ymmärrystä (ilman kauhistelua) siitä, mitä on seksityöntekijöiden arki. Tavallisen seksityöntekijän arki on kaikkea muuta kuin niitä kauhutarinoita väkivallasta, pakottamisesta ja ihmiskaupasta. Näitä asioita ei saisi missään tapauksessa sivuuttaa julkisessa keskustelussa.

Suoraa vastausta siihen, paljonko Suomessa on seksityöntekijöitä ja moniko heistä on ihmiskaupan tai parituksen uhri, ei ole. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa työskentelee vuosittain noin 8000 eri prostituoitua, joista päätoimisia on 350. Keskusrikospoliisin mukaan kuukausittain Suomessa työskentelee satoja prostituoituja, joista arviolta kolmannes on parituksen kohteena.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos