Näin Suomen lainsäädäntö heikentää seksityöläisten perusoikeuksia – "Käytännössä siinä rangaistaan seksityöntekijää"

Lifestyle 1:44
Seksityöntekijöiden oikeuksia polkeva lainsäädäntö näkyy käytännön elämässä esimerkiksi ongelmina työtilan tai jopa kodin vuokraamisessa. Haastattelussa Riikka Pöntinen ja Isa Häkkinen.

Seksin myyminen on Suomessa laillista, mutta todellisuudessa seksityötä rajoitetaan lailla monin tavoin, mikä tekee alasta osittain laitonta. 

Joukko seksi- ja erotiikka-alan työntekijöitä, lakiasiantuntijoita, tutkijoita, aktivisteja ja poliittisen vaikuttamistyön ammattilaisia vaatii Suomen paritusta ja ihmiskauppaa koskevaan rikoslakiin, järjestyslakiin ja ulkomaalaislakiin muutoksia, joilla parannettaisiin seksityöntekijöiden oikeutta ammatinharjoittamiseen.

Nykyisellään Suomen laki rajoittaa seksityötä ja erotiikka-alaa monin tavoin, eikä se takaa seksityöntekijöiden ihmisoikeuksien toteutumista, kertovat Oikeus työhön -kansalaisaloitteen kampanjapäällikkö Riikka Pöntinen ja kampanjakoordinaattori, seksityöläinen Isa Häkkinen MTV Uutiset Livessä.

– Käytännössä lainsäädäntö määrittelee paritukseksi kaiken yhteistyön seksipalveluita myyvien ihmisten kanssa, Häkkinen kertoo.

– Esimerkiksi palveluiden markkinointi tai mainostaminen tai palvelujen tarjoajan yhteystietojen välittäminen, joka on mahdollista millä tahansa muulla toimialalla, on kohdallamme kriminalisoitu.

Katso yllä olevalta videolta, miten Suomen lainsäädäntö vaikuttaa seksityöläisen mahdollisuuksiin ja oikeuksiin vuokra-asuntomarkkinoilla. Millainen kokemus seksityötä tekevällä Isa Häkkisellä on asiasta?

Häkkinen kertoo, että lain tulkinta perustuu ennakkotapauksiin, mikä johtaa siihen, että on paljon tahoja, jotka eivät tee seksityötä tekevien kanssa yhteistyötä paritussyytteen pelossa.

– Esimerkiksi vasta muutama vuosi sitten tuli ensimmäinen ennakkotapaus, jossa huoneen vuokrausta seksityötä tekevälle ei tulkittu paritukseksi, koska huoneiston olivat vuokranneet seksityöntekijät yhdessä.

– Tätä ennen ei tiedetty, voiko se ihminen, joka alivuokraa huoneita vuokra-asunnostaan toiselle seksityöntekijälle, syyllistyä paritukseen.

Seksityö on käännytysperuste

Häkkisen ja Pöntisen mukaan nykyiset seksityötä rajoittavat lait lisäävät etenkin kaikista heikoimmassa asemassa olevien seksityöntekijöiden riskiä joutua hyväksikäytetyksi tai väkivallan uhriksi. 

– Ulkomaalaislain käännytyspykälä rajoittaa tällä hetkellä EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta tulleiden mahdollisuutta seksityöhön, sillä ihminen saatetaan käännyttää pois maasta, jos hänen epäillään tekevän seksityötä, Pöntinen kertoo.

– Käytännössä siinä rangaistaan seksityöntekijää ja ajatellaan, että ongelma on ratkaistu, kun hänet heivataan pois maasta. Tämä johtaa siihen, ettei työn taustoja selvitetä ja saada mahdollisia paritukseen tai ihmiskauppaan syyllistyneistä kiinni, Häkkinen kertoo.

Häkkinen huomauttaa, että jo vuonna 2003 Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos selvitti ulkomaalaislain vaikutuksia seksityöläisten asemaan.

– Selvisi, että vuonna 1999 lakiin tullut muutos seksityöstä käännytyksen perusteena, on tosiasiassa vain lisännyt parittajien vaikutusvaltaa ja heikentänyt seksityöläisten asemaa.

Katso koko keskustelu: Suostumuksellinenkin seksityö voidaan tulkita paritukseksi – seksityölle uudet säännöt?

Suostumuksellinenkin seksityö voidaan tulkita paritukseksi – seksityölle uudet säännöt? 25:19
Katso koko keskustelu: Suomessa seksin myyminen ei ole laitanto, mutta Oikeus työhön -kansalaisaloite vaatii seksityön laillistamista: miksi? Entä miten nykyinen lainsäädäntö lisää seksityöläisten turvattomuutta ja rajoittaa oikeutta tehdä työtä? 

Lue myös:

    Uusimmat