Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on korona-aikana Suomessa kaksinkertaistunut, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö MTV Uutisille. Pelkona on, että myös rikosten määrä on tänä keväänä lisääntynyt.
Sekä lapset että aikuiset ovat olleet maaliskuun puolenvälin jälkeen enemmän netissä, jolloin kyseenalaista materiaalia on havaittu enemmän. Poliisin mukaan koronakeväänä myös rikolliset ovat viettäneet koneillaan enemmän aikaa.
Poliisijärjestö Europolin mukaan pimeän verkon puolella rikolliset ovat käyneet keskusteluja muun muassa siitä, miten lasten kasvanutta läsnäoloa netissä voisi hyödyntää.
Huhtikuussa 500 vihjettä
Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa lastensuojeluorganisaatio NCMEC on kertonut talouslehti Forbesille, että vihjeitä on tullut huhtikuussa yli 4 miljoonaa. Vuoden takaisesta määrä on nelinkertaistunut.
Suomessa korona-aikaan erityisesti lisääntyneet ovat sellaiset vihjeet, jotka liittyvät lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistaviin kuvamateriaaleihin.
– Huhtikuun aikana meille saapui noin 500 vihjettä, kun normaalisti meille saapuu noin 230-240 vihjett, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön asiantuntija Pauliina Sillfors MTV Uutisille.
– Myös nyt toukokuun aikana aika lailla samoissa määrissä ollaan. Vihjeiden määrä on jatkuvasti korkeampi kuin normaalisti, Sillfors sanoo.
Sillfors työskentelee Pelastakaa lapset -järjestön nelihenkisessä tiimissä, joka käy läpi lasten hyväksikäyttöä koskevia vihjeitä ja ohjaa niitä poliisille. Järjestön huolena on, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tulevat lisääntymään poikkeusolojen aikana.
Lue myös: Poliisien kotihälytystehtävissä raju nousu – "Kodin pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka"
Lapset hyväksikäyttäjien armoilla
Kodin seinien sisällä tapahtuva väkivalta jää korona-aikana helpommin piiloon. Huoli on kova sellaisista lapsista, joille koti ei ole turvallinen paikka.
– Olemme huolissaan erityisesti niistä lapsista, jotka asuvat samassa taloudessa aikuisen kanssa, joka kohdistaa lapseen seksuaalista väkivaltaa.
– Nyt poikkeusolojen aikana esimerkiksi lasten omat ilmoituskanavat voivat olla kaventuneet. Lapsi ei välttämättä tapaa niitä hänelle tärkeitä aikuisia, joille hän voisi esimerkiksi omien vanhempien lisäksi kertoa kokemuksistaan, Sillfors sanoo.
Lastensuojeluilmoitukset romahtaneet
Poliisin rikostilastoissa ilmiö ei vielä näy, mutta keskusrikospoliisiinkin on virrannut vihjeitä nettihyväksikäytöstä entistä enemmän. Mahdollinen kasvu rikosten määrissä voi kirjautua viiveellä – tai jäädä piiloon.
– Sekä lapset että aikuiset viettävät enemmän aikaa netissä. Myös sellaiset henkilöt, jotka ovat lapsista seksuaalisesti kiinnostuneita, sanoo rikosylikonstaapeli Maria Rossi KRP:stä.
Esimerkiksi lastensuojeluilmoitukset ovat koronakuukausina romahtaneet.
– Poliisille tulevista lapsiin kohdistuvista rikoksista iso osa tulee lastensuojeluilmoitusten ja sosiaaliviranomaisten kautta. Niiden määrä on pudonnut koronan poikkeustilan aikana.