Enemmistö eduskuntavaalien ehdokkaista kannattaa MTV Uutisten vaalikoneessa viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa.
Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistaminen taas ei saa enemmistöä ehdokkaista taakseen.
Noin 60 prosenttia kaikkien puolueiden ehdokkaista linjaa MTV Uutisten vaalikoneessa, että suomalaisten pitäisi jatkossa pystyä ostamaan viinipullonsa myös tavallisista ruokakaupoista.
Puolueiden välillä on eroja: selvästi tiukimmin suhtautuvat kristillisdemokraattien ehdokkaat, sen jälkeen vasemmistoliiton ja SDP:n.
Kokoomuslaiset ovat hyvin voimakkaasti Alkon viinimonopolia vastaan, ja samansuuntaisesti ajattelevat keskimäärin myös Liike Nytin ja perussuomalaisten ehdokkaat.
– Kokoomus uudistaisi alkoholipolitiikkaa eurooppalaiseen suuntaan ja haluaa viinit ruokakauppaan, puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi.
– Mitä enemmän alkoholia on saatavilla, sitä enemmän syntyy haittoja, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa.
Löydä ehdokkaasi – tutustu MTV:n vaalikoneseen täällä.
Myös suomalaisten lievä enemmistö on kyselytutkimuksissa halunnut, että korkeintaan 15-prosenttisia viinejä voisi ostaa ruokakaupoista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kannata uudistusta. Tutkimusprofessori Pia Mäkelän mukaan koko kysymyksenasettelu viineistä ruokakaupassa on tosiasiassa "markkinointislogan", jota päivittäistavarakaupan yhdistys PTY on "suurella rahalla" ajanut julkiseen keskusteluun.
Kyse ei olisi vaan viineistä, vaan myös samanvahvuisista juomasekoituksista, Mäkelä muistuttaa.
Lisäksi viinimyynnin laajentaminen marketteihin tarkoittaisi Mäkelän mukaan todennäköisesti lopulta Alkon loppua, mikä voisi johtaa siihen, että myös väkevät alkoholijuomat päätyisivät ruokakauppojen hyllyille.
Lue myös: Marinilta ei sivuosia heru, perussuomalaisilta yllätys ja keskustan "klassinen sissimarkkinointioperaatio" – MTV:n raati arvioi puolueiden vaalivideot
Kannabis jakaa puolueita
Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista kannattaa MTV Uutisten vaalikoneessa kaikista ehdokkaista noin 40 prosenttia.
Vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaat ovat keskimäärin liki täysin tällä kannalla, muut puolueet taas joko lievästi tai vahvasti rangaistavuuden säilyttämisen puolella.
Hajonta on kuitenkin esimerkiksi SDP:n ja RKP:n sisällä suurta.
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin on väitteestä Kannabiksen käytön rangaistavuudesta tulee luopua jokseenkin eri mieltä, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson täysin eri mieltä.
– SDP:n tavoitteena on päihdeongelmien ja –haittojen vähentäminen, Marinin ytimekäs perustelu kuuluu.
– Meidän on varmistettava, että riippuvuudesta kärsivä ihminen ja hänen läheisensä saavat tarvitsemaansa apua ja tukea matalalla kynnyksellä. Käytön dekriminalisointi olisi väärä signaali, Henriksson argumentoi.
THL luopuisi kannabiksen ja kaikkien muidenkin huumeiden käytön rangaistavuudesta. THL:n mukaan rangaistavuuden poistaminen esimerkiksi helpottaisi ongelmiin puuttumista, kun käyttäjät uskaltaisivat pyytää apua.
Särkylääkkeet kauppoihin?
52 prosenttia kaikista ehdokkaista on samaa mieltä väitteen Tavallista särkylääkettä pitäisi voida ostaa ruokakaupasta kanssa.
Kielteisimmin ajatukseen suhtautuvat vasemmistoliiton ja sen jälkeen kristillisdemokraattien ehdokkaat myönteisimmin perussuomalaiset ja kokoomuslaiset.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran vastaus väitteeseen on "en osaa sanoa". Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on "täysin eri mieltä".
– Kun mietitään koko apteekkialan tulevaisuutta, reseptivapaiden lääkkeiden myynnin avaaminen tavallisiin kauppoihin ei ole ensimmäisiä kehitettäviä asioita. (...) Lähtisin ennemmin kehittämään apteekkien toimintaa kohti hyvinvointipistettä, jossa asiakas lääkkeiden lisäksi voisi saada rokotuksia ja muita pieniä toimenpiteitä, Purra kirjoittaa.
– Apteekkien tehtävä ei ole vain lääkkeiden myynti, vaan niillä on erittäin tärkeä rooli myös ihmisten opastamisessa ja informoimisessa lääkkeiden käytöstä, Andersson perustelee.