Toimiiko Botox? Toimittaja testasi pistoshoidon – lääkäri: "Ei ole ihmeaine, jolla elämä muuttuu"

Toimittaja testasi Botoxin 6:25

Yhä useampi ottaa Botoxia ennaltaehkäisevästi, kuten myös MTV:n toimittaja, joka testasi ryppyjä vähentävän pistoshoidon Kaivopuiston klinikan plastiikkakirurgi Heikki Penttilän käsissä.

Videolla toimittaja testaa Botoxia ja kertoo kokemuksistaan hoidon jälkeen.

Botoxilla tarkoitetaan kansankielessä botuliinitoksiineja, joita käytetään esteettisissä hoidoissa ihmisen ilmettä nuorentamaan. Aineen teho perustuu siihen, että se lamaa tai vähentää lihasten aktiivisuutta, mikä puolestaan vähentää lihaksen liikkeen vaikutuksesta syntyvien ryppyjen määrää.

Osin botuliinitoksiinin teho perustuu siihen, että se heikentää ryppyjä aikaan saavia lihaksia, kun niitä ei käytetä.

Botuliinipistoksen vaikutuksen teho on yksilöllinen, mutta tavallisesti se kestää 3–6 kuukautta.

Botox ennaltaehkäisee ikääntymisen merkkejä

Ihotautien erikoislääkäri Ville Kiiski kertoo, että yhä useampi ottaa botuliinitoksiinia nimenomaan ikääntymisen merkkien ennaltaehkäisyyn. Hän käyttää esimerkkinä sibeliusryppyä, joka ilmestyy otsalle ihmisen kurtistaessa kulmiaan huolestuneesti.

– Jos otsan lihaksia heikennetään, ihminen oppii huomaamattaan olemaan käyttämättä niitä. Vaikka (botuliinitoksiinin) vaikutus loppuu, ihminen ei vaan enää tee sitä huolestunutta ilmettä, Kiiski kertoo.

Joskus ihminen kuitenkin kompensoi lihaslaman aiheuttamaa liikkumattomuutta käyttämällä jotain toista lihasta enemmän.

Yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat hoitoon

Botox on vain yksi lukuisista botuliinitoksiinivalmisteista. Niiden ero on voimakkuudessa. Erilaisia botuliinipitoisuuksia hyödyntämällä lääkärit voivat räätälöidä juuri tietylle potilaalle sopivan hoidon.

– Tarvittava määrä on yksilöllinen, esimerkiksi lihasmassa vaikuttaa siihen: miehet vaativat selkeästi isommat annokset kuin monet naiset. Lisäksi täytyy arvioida kasvojen anatomia, eli millainen ihmisen lihaksisto on, Kiiski kertoo.

Myös potilaan toiveet kuullaan ja lääkäri tai lääkärin valvonnan alla toimiva sairaanhoitaja toteuttaa ne mahdollisuuksien mukaan.

– Botox ei ole ihmeaine, jolla elämä muuttuu, Kiiski toteaa.

Pistoshoidot syytä ottaa ammattilaisella

Pistoshoidoilla voi olla myös haittavaikutuksensa, jotka voivat olla vakavia, jos pistoksen tekee asiaan vihkiytymätön. Kaikki pistoshoidot on aina syytä ottaa ammattilaisella ajan kanssa, eikä hetken mielijohteesta, kun halvalla saa.

Suurin riski pistoshoidoissa on mustelma. Kiiski kertoo, että mustelmien riskiä kasvattaa se, jos potilas on käyttänyt pistoshoitoa edeltävästi tulehduskipulääkkeitä tai omega-lisäravinteita.

Muita epätoivottuja vaikutuksia ovat esimerkiksi päänsärky sekä botuliinitoksiinin kulkeutuminen väärään lihakseen. Jälkimmäinen aiheuttaa ei-toivottua lihaslamaa.

– Yleisin ongelma saattaisi olla, että hoidetaan otsaa ja sitten tulee yläluomeen laiskuutta, Kiiski sanoo.

Lisäksi hoidon lopputulos ei välttämättä miellytä potilasta. Kiiski kuitenkin korostaa, että kaikki mahdolliset komplikaatiot ovat ohimeneviä.

Botox kelpaa yhä useammalle, muttei vegaaneille

Kiiski kertoo, että kokee botuliinihoitojen tulleen yhä tavallisemmaksi asiaksi konservatiivisten suomalaisten keskuudessa.

– Osa suomalaisista kokee sen myrkyksi, mistä syystä sitä pidetään arveluttavana. On myös ihmisiä, joille se ei ole sen kummempi kuin kampaajakäynti.

Suomalaiset toivovat botuliinihoidoilta luonnollista ilmettä ja ryppyjä ennaltaehkäisevää vaikutusta. Myös vegaanitrendi näkyy Kiisken vastaanotolla.

– On ollut pari potilasta, jotka ovat lopettaneet hoidot sen vuoksi, että Botoxia testataan eläinkokeilla. Kun pitoisuuksia valmistusvaiheessa määritellään, kuolee hiiriä.

MTV:n toimittaja sai Botoxia Kaivopuiston Klinikalla plastiikkakirurgi Heikki Penttilän käsissä. Katso video operaatiosta ja sen lopputuloksista alta.

Toimittaja testasi Botoxin 6:25

Lue myös:

    Uusimmat