Selvitys paljastaa: Vain pieni osa palaa pysyvästi töihin määräaikaiselta työkyvyttömyyseläkkeeltä

työkyvyttömyys masennus alakulo kuvituskuva LK 251120
Kuvituskuva / Lehtikuva
Julkaistu 25.11.2020 10:30

MTV UUTISET - STT

Noin 15 prosenttia määräaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneista on palannut töihin pysyvästi, ilmenee työeläkeyhtiö Kevan tekemästä selvityksestä. Valtaosa heistä palasi työhön vuoden yhtäjaksoisen kuntoutustuella olon jälkeen.

– Tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella kuntoutustuella olevat palaavat töihin kaksi kertaa niin usein kuin mielenterveyden häiriön perusteella kuntoutustukea saavat, kertoo Kevan tilastoanalyytikko Petra Sohlman tiedotteessa.

Ikäryhmistä 35–49-vuotiailla takaisin työhön päätyvien osuus on suurin.

Kevan julkisen alan tilastoselvityksessä tarkastellaan uuden määräaikaisen työkyvyttömyyseläke- eli kuntoutustukijakson päättäneiden henkilöiden työhön palaamista ja pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle päätymistä.

– Jo kuntoutustuen alkaessa tulisi olla suunnitelma siitä, mitä kuntoutustuen aikana tulee tapahtumaan ja miten työhön paluuta voidaan edistää. Kuntoutustuella olevaa ei saa unohtaa, vaan työhön paluun suunnittelussa tarvitaan yhteistyötä työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon kesken, Kevan eläkejohtaja Merja Paananen korostaa.

Selviä eroja ammattiryhmien välillä

Viime vuonna kaikista Kevassa arvioiduista työkyvyttömyyseläkehakemuksista yli puolet oli kuntoutustukihakemuksia.

Työhön palaamisessa oli selviä eroja ammattiryhmien välillä. Pysyvästi työhön palanneiden joukossa oli suhteellisesti enemmän terveysalan ammatteja. Rakennus-, kuljetus- ja valmistusala, siivous- ja keittiötyö sekä sosiaaliala olivat työhön palanneiden joukossa aliedustettuina.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi