Seuraa näitä kolmea avainasiaa, kun kello lyö 20 tänään illalla: "Jos kokoomus on jo ennakkoäänissä ykkönen, niin peli on selvä"

2:42img
Tästä aluevaaleissa on kyse.
Julkaistu 23.01.2022 15:45

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Ennakkoäänten tulokset julkaistaan tänään kello 20. Tuloksia seuratessa on hyvä kiinnittää huomio kolmeen asiaan, joita valottaa tarkemmin MTV Uutisten vaaliasiantuntija Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund.

aluevaalit

Täältä löydät kaikki uutiset aluevaaleihin liittyen. 

Osoitteessa mtv.fi löydät kaikki aluevaalien videot ja uutisanalyysit.

Muista myös kattava Tulospalvelu!

1. Keskusta ja demarit tarvitsevat suuren potin ennakkoäänistä

Tiettyjen puolueiden äänestäjät ovat usein liikkeellä ennakkoäänestyksen aikaan. Tämä on havaittavissa esimerkiksi Lapissa, jossa perinteisesti keskustan kannatus on ollut suurta. Näin ollen voi päätellä jo ennakkoäänten perusteella, mikä puolue jää todennäköisesti suurimmaksi.

Suomessa voidaan melko hyvin tunnistaa eri puolueiden kannattajien äänestyskäyttäytyminen sen suhteen, menevätkö he uurnille ennakkoon vai vaalipäivänä.

– Mikäli keskusta tai demarit eivät ole selkeästi ykkösenä, niin niillä ei ole mahdollisuutta olla suurin puolue. Kun ennakkoäänet tulevat, kannattaa katsoa tätä, suosittaa Grönlund.

– Kokoomus saa yleensä vaalipäivänä suhteessa enemmän ääniä kuin keskusta ja demarit. Kannattaa kiinnittää huomiota kärjen järjestykseen ja siihen, kuinka korkealla keskusta ja sdp ovat verrattuna kokoomukseen, Grönlund jatkaa.

Aluevaalit Iiris Suomela Annika Saarikko

Mihin vihreiden kannatus päätyy, kun puoleelle tärkeä Helsinki ei ole mukana vaaleissa? Entä saako keskusta tarpeeksi ison potin ennakkoäänistä? Muun muassa näitä asioita kannattaa tänään pitää silmällä.

Maaseudulla on usein pitkät välimatkat äänestyspaikalle. Lapissa saatetaan ajaa kymmeniä kilometrejä korvessa lähimmälle kylälle. Tämä vaikuttaa osaltaan esimerkiksi keskustan kannattajien äänestyskäyttäytymiseen ja tekee ennakkoon äänestämisestä helpompaa – vaaliuurnalla kun voi käydä kauppareissun yhteydessä.

– Erityisesti keskusta on ollut se puolue, joka saa vaalipäivänä vähemmän ääniä. Myös demareilla on ollut tyypillisesti huonompi kannatus vaalipäivänä. Vasemmistoliittokin saa yleensä enemmän ääniä ennakkoäänestyksessä.

– Perussuomalaiset puolestaan yleensä nousevat vaalipäivänä ja myös RKP:n kannattajat äänestävät vaalipäivänä.

Grönlundin mukaan yksi skenaario on melko varma voitto kokoomukselle.

– Jos kisa on tasainen ennakkoäänissä, niin silloin on todennäköistä, että kokoomus nousee suurimmaksi vaalipäivä-äänien myötä. Jos kokoomus on jo ennakkoäänissä ykkönen, niin peli on selvä – kokoomus nousee silloin suurimmaksi.

Lue myös: Vapaavuoren aluevaalitviitti herätti somemyrskyn: "Tänään lippujen kuuluisi olla puolitangossa"

2. Vihreiden kannatuksen arviointi vaikeaa – syy selvä

Helsingissä on tyypillisesti ollut suurimmat kannattajajoukot vihreille, mutta näissä vaaleissa Helsinki ei ole mukana.

– On vaikea arvioida miten se tulee vaikuttamaan vihreiden lopulliseen kannatukseen, että Helsinki on poissa. Nyt ei voida normaalilla tavalla päätellä mitään vihreiden kannatuksesta, Grönlund toteaa.

– Vihreille myös yleensä tulee vaalipäivänä lisää kannatusta. Tänään se on epäselvää, koska Helsinki on poissa.

3. Äänestys on saattanut olla huomattavan vaisua tänään vaalipäivänä

Grönlund painottaa sitä että silmät kannattaa suunnata nimenomaan ennakkoäänten tulokseen.

Åbo Akademi teetti tällä viikolla kansalaismielipidetutkimuksen aluevaaleista netin kautta.

– Sen mukaan suurin osa niistä, jotka aikoivat äänestää, oli jo äänestänyt. Se enteilee sitä että yli puolet äänistä mitä aiotaan antaa, on annettu jo ennakkoon.

Kyselyyn vastasi yli 2000 ihmistä.

– Ennakkoääniä annettiin mielestäni nyt yllättävän paljon. On hyvin mahdollista että vaalipäivänä äänestäminen on laiskaa samalla tavalla kuin kuntavaaleissa viime vuonna. Se voi tarkoittaa sitä että ennakkoäänten tulos voi tänään ennustaa paljon paremmin lopullista tulosta kuin yleensä.

– Tässä voi olla kuntavaalien 2021 toisinto, Grönlund toteaa.

Lue myös: Kaikki suomalaiset eivät saa tänään äänestää – näin rannalle jäävät suhtautuvat erikoiseen vaalipäivään: "Kahvit juodaan silti"

Tuoreimmat aiheesta

Aluevaalit