MTV:n vaaliasiantuntija kertoo, mitä kuntia kannattaa seurata ja mikä puolue kerännee suurimman äänipotin.
Katso MTV:n kuntavaalien tulospalvelusta, mikä oli oma ehdokkaasi, puolueesi tai kuntasi lopullinen tilanne!
MTV Uutiset Livessä jatketaan kuntavaalien jälkipyykillä osoitteissa mtv.fi ja mtvuutiset.fi.
MTV.fi:stä voit katsoa kaikki vaalilähetykset myös jälkikäteen.
Kuntavaalien virallinen vaalipäivä on tänään sunnuntaina ja MTV Uutiset tulee seuraamaan historiallisia vaalivoittoja sekä -tappioita Tulosillassa suorana.
MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kertoi lauantaina MTV Uutiset Livelle, mihin vaalipäivänä kannattaa kiinnittää huomiota. Ennakkoäänet lasketaan kahdeksalta illalla.
Grönlundin mukaan ennakkoäänestys oli ennätysvilkasta ja viimeisimmät puolueiden kannatusmittaukset olivat tasaisia.
Lue myös: Pienpuolueet liikuttavat ihmisiä, mutta kompastuskivenä voi olla nimenomaan pienuus – näin tutkija analysoi niiden merkitystä kuntavaaleissa
Vaalipäivänä kannattaa seurata silmä kovana erityisesti Helsinkiä, Tamperetta ja Turkua jo sen vuoksi, että odotettavissa on kannatusmuutoksia.
– Voi olla, että suurimman puolueen asema on joissakin kunnissa uhattuna. Toki ympäri Suomen on mielenkiintoisia kuntia muitakin, Grönlund sanoo.
Pormestarivaali lisää kiinnostavuutta
Kaikissa kolmessa edellä mainitussa kaupungissa käydään kuntavaalien lisäksi pormestarivaali. Grönlund uskoo pormestarikisan lisäävän vaalien kiinnostavuutta.
Pormestarivaali on epäsuora vaali eli pormestariehdokasta ei äänestetä suoraan.
Kaupunginvaltuutetut ja varavaltuutetut valitsevat pormestariksi kuntavaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen tai vaaliliiton ennen vaaleja nimetyn pormestariehdokkaan.
Puolueen saama kokonaisäänimäärä siis ratkaisee pormestarivaalin.
Tuoreiden gallupeiden valossa Grönlund arvioi suurimpien kaupunkien valtapuolueiden asemien olevan uhattuna.
– Helsingissä ja Turussa kokoomus on suurin ja Tampereella SDP. Kun katsotaan tämänhetkistä kannatusta voi olla, että esimerkiksi SDP:n ykköspaikka on uhattuna Tampereella.
– Viime aikoina on vaikuttanut, että vihreät on ehkä uhannut kokoomuksen ykköspaikkaa Helsingissä, mutta nyt heidän pormestariehdokkaansa Anni Sinnemäen rikosepäilyn vaikutus ihmisten äänestämiseen aiheuttaa sen, että tässä on aika paljon jännitettävää.
Lue myös: MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund: Ei mahdotonta, että Sinnemäen rikosepäily voisi olla jopa ratkaiseva
Varteenotettavia pormestariehdokkaita on useita
Turkulaiset valitsevat näissä kuntavaaleissa itselleen ensimmäistä kertaa pormestarin.
Valtapuolue kokoomuksen istuva kaupunginjohtaja Minna Arve (kok.) on Grönlundin arvion mukaan vahvoilla pormestarivaalissa.
Varteenotettavia ehdokkaita ovat myös SDP:n kansanedustaja Aki Lindén (sd.) sekä Turun kaupunginvaltuuston toiseksi suurimman ryhmän vihreiden pormestariehdokas Elina Rantanen (vihr.).
Lue myös: Millaiset asiat ajavat ihmiset äänestysuurnille? Kajaanilainen Sirkka: "Perunanmyyjillä pitäisi olla käsienpesupaikat"
Tampereen kuntavaaliehdokkaista huomiota herättävät pormestariksi pyrkivä jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola (kok.) ja pääministeri Sanna Marin (sd.).
– Nähtäväksi jää riittääkö Marin-imu siihen, että SDP jatkaisi pormestaripuolueena Tampereella. Tässä on kuitenkin kyseessä Sanna Marinin, SDP:n puheenjohtajan ja pääministerin kotikaupunki.
Kokoomuksesta povataan Suomen ykköstä
Viime hetken mittausten ja aiemman historian valossa Grönlund odottaa kokoomuksen olevan valtakunnallisesti suosituin puolue kuntavaaleissa.
– Heidänkään tuloksensa ei välttämättä tyydytä. Tämänhetkiset mittaustulokset osoittavat, että he voisivat jäädä alle 20 prosentin. Se olisi heille varmasti huonoin kuntavaalitulos vuoden 1992 jälkeen. Mutta tulossa on ilta, jossa ehkä kaikki häviävät jonkin verran paitsi perussuomalaiset. Ja silloin katsotaan tietysti myös sitä suhteellista asemaa.
Grönlund uskoo, että tässä tilanteessa kokoomuksen puheejohtaja Petteri Orpo (kok.), jonka johtamista on toisinaan arvosteltu, olisi tyytyväinen, mikäli kokoomus säilyttää ykköspuolueen paikan, joka puolueella oli jo viime kuntavaaleissa.
Lue myös: Tänään äänestetään kuntien päättäjistä – näin toimit äänestyspaikalla
Tämän vuoden ennakkoäänestyksessä 33 prosenttia suomalaisista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon.
– Jos ajattelemme ihmisten äänestyskäyttäytymistä aiemmissa vaaleissa, vaikka yli puolet olisivat nyt äänestäneet ennakkoäänestyksessä, niin silti lopullinen äänimäärä varmasti nousee 60 prosentin tuntumaan tai ylikin. Silloin voisi tulla nousua viime kuntavaaleista, joissa päästiin 58,9 prosenttiin.