Venäjän motti epäonnistui

Ukrainalaisjoukkojen piiritys oli Venäjän "ilmeinen tavoite", ajatushautomo kirjoittaa.

Venäjän yritys motittaa ukrainalaisjoukkoja Itä-Ukrainan Donetskin alueella on epäonnistunut.

Sen sijaan, että venäläisjoukot olisivat pystyneet etenemään kiilamaisesti Pokrovskin kaupungin suunnalla ja näin mahdollisesti piirittämään ukrainalaiset, on rintamalinja jälleen suoristunut.

Toisaalta Venäjän viimeaikainen eteneminen Pokrovskin alueella on pakottanut joitakin ukrainalaisyksiköitä vetäytymään asemistaan kaupungin koillispuolella.

Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW), jonka mukaan Venäjän "ilmeinen tavoite" oli piirittää alueella olevat ukrainalaisjoukot.

Samaan aikaan venäläisjoukot ovat ukrainalaisviranomaisen mukaan edenneet "nopeammin kuin odotettua", CNN uutisoi.

Keskiviikkona Ukrainan armeija kuvaili Pokrovskin rintaman olevan tällä hetkellä sodan "kuumin". Ukraina onkin jo jonkin aikaa evakuoinut kaupunkia.

Pokrovskin rintamatilanne 23. elokuuta 2024. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Pokrovskin rintamatilanne 23. elokuuta 2024. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyssuuntia. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ei mikä tahansa kaupunki

Pokrovsk on verrattain vaatimattomasta koostaan huolimatta strategisesti tärkeä, sillä se on kahden keskeisen huoltotien solmukohta ja näin ollen keskeinen huoltokeskus.

Pokrovskin aseman heikentyminen liittyy kiinteästi Venäjän helmikuiseen Avdiivkan valloitukseen. Se ja ukrainalaisjoukkojen toukokuussa epäonnistunut kierrätys Ocheretynessä avasivat tien kohti Pokrovskia.

Venäläisjoukot ovat tällä hetkellä noin kymmenen kilometrin päässä Pokrovskista.

– Vaikka venäläiset lähestyisivät kaupunkia, täytyy heidän myös vallata se, mikä tulee olemaan kallis tehtävä, kuten asutuskeskustaistelu on, sanoi sota-asiantuntija Konrad Muzyka yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

– Jos ukrainalaiset kaivautuvat kunnolla asemiin, heillä on mahdollisuus aiheuttaa merkittäviä tappioita venäläisille, hän jatkoi.

Tiedossa ei ole, pyrkiikö Ukraina taistelemaan kaupungista kuin Bahmutista eli kortteli korttelilta vai vetäytymään viime tingassa samaan tapaan kuin Avdiivkasta. 

Asiaan tulee tietysti vaikuttamaan keskeisesti myös se, uhkaako Pokrovskia jossain vaiheessa saarrostusuhka.

"Ihmisiä ei ole tehty teräksestä"

Ukraina on myöntänyt joukkojensa paikka paikoin vetäytyneen kaupungin liepeillä. Tätä on perusteltu rintamalinjan oikaisemisella ja ukrainalaisjoukkojen säästämisellä.

Ukrainalaiskomentajat ovat tosin myöntäneet, että Venäjä etenee esimerkiksi tykistöylivoiman, jatkuvien jalkaväkirynnäköiden, toistuvien liitopommihyökkäysten ja uusien elektronisen sodankäynnin tapojen siivittämänä.

Keskeisin tekijä löytyy kuitenkin Ukrainan puolelta, sanoo maan armeijan eversti Pavlo Fedosenko. Hänen mukaansa ongelma on, ettei "ihmisiä ole tehty teräksestä". Ukrainalaisjoukkoja on liian vähän, eivätkä ne saa lepoa. Väsymyksen myötä taisteluteho hiipuu.

Brittilehti Economistin haastatteleman Fedosenkon mukaan venäläisjoukkoja on kaupungin alueella neljä kertaa enemmän kuin ukrainalaisia. Jotkut ukrainalaisyksiköt joutuvat taistelemaan 30–40 päivää putkeen ilman lepoa.

Venäjän armeijan ja Pokrovskin kaupungin välillä on vielä useita pieniä paikkakuntia. Venäjän etenemistahti on ollut sen verran hidasta, että ilman Ukrainan rintaman romahtamista voi näidenkin paikkakuntien valtaaminen viedä viikkoja jollei kuukausia. 

Venäjä löytänyt heikot kohdat

Ukrainalaisen dronekomentajan mukaan venäläisjoukoilla on tapana löytää linjan heikot kohdat ja iskeä niitä vastaan huomattavalla teholla, Economist kirjoittaa.

Useat ukrainalaiskomentajat ovatkin myöntäneet, ettei Pokrovskin suunnalla ole aina voitu puhua erityisen taktisista vetäytymisistä, kertoo puolestaan uutistoimisto Associated Press. 

Uudet, kokemattomista taistelijoista koostuvat ukrainalaisyksiköt ovat ajoittain paenneet asemistaan.

ISW:n mukaan ei ole kuitenkaan perusteltua arvioida, että ukrainalaisjoukot olisivat laajalti vetäytyneet "kaoottisesti" Pokrovskin alueella. Myös Venäjän hidas etenemistahti viittaa siihen, ettei kyse ole laajasta ongelmasta, ISW lisää.

Kursk vai oma maa?

Huomionarvoista on, ettei Ukrainan yllätyshyökkäys Kurskin alueelle ole juuri vaikuttanut Venäjän kykyyn jatkaa hyökkäyksiään Itä-Ukrainan Donetskin alueella.

Sota-asiantuntijat ovat laajalti arvioineet, että Ukrainan Kurskin hyökkäyksen keskeisimpiä tavoitteita on pakottaa Venäjä siirtämään joukkojaan Itä-Ukrainasta omille alueilleen. Tämä voisi osaltaan helpottaa ukrainalaisjoukkojen tilannetta Itä-Ukrainassa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ukrainan aluevaltaukset Kurskissa ovat sille tärkeämpiä kuin aluetappiot lähellä Pokrovskia, sota-asiantuntija Muzyka sanoo Washington Postille.

Lue myös:

    Uusimmat