"Shoppaileeko" nykypotilas mieluisan diagnoosin? Lääkäri kommentoi

25:29img
Julkaistu 25.02.2016 10:26

Annimari Pasanen

annimari.pasanen(at)mtv.fi

Suhtaudutaanko ajassamme terveyspalveluihin itsekkäin asentein? Etsivätkö potilaat itselle mieluisia näkemyksiä ja hoitoja? Erikoislääkäri Heikki Pälve kommentoi.

– Kyllä maailma on tässä suhteessa muuttunut. Kun yleisesti yhteiskunnassa painotetaan yksittäisen ihmisen oikeutta, oikeutta jokaisessa elämänalueessa, ei lääketiede ole siitä mitenkään syrjässä oleva saareke. Ja kun palveluiden tarjonta lisääntyy, niin on ihan selvää, että ihmiset katselevat vähän enemmän ympärilleen, erikoislääkäri Heikki Pälve sanoo Studio55.fi-lähetyksessä. 

– Kyllä kai me jokainen olemme vähän heikkoja sen suhteen, että mielellämme löydämme itsellemme mieluisia ratkaisuja. Mutta täytyisi myöskin olla vastuullinen, että ei hae vain mieluisia ratkaisuja, vaan myös vaikuttavia ratkaisuja.

Second opinionin, toisen mielipiteen pyytäminen toiselta lääkäriltä voi olla joskus hyvä ratkaisu, mutta mikäli potilas on jo valmiiksi päättänyt mikä häntä vaivaa, ei uusilla mielipiteillä välttämättä ole väliä. 

Pälveen mukaan nykyään voi olla niinkin, ettei kahdenkaan eri lääkärin mielipide enää riitä potilaalle. Halutaan kuulla kolmas, neljäs tai jopa viideskin näkökanta. 

– Kunnes sitten löytyy se, minkä ikään kuin valintakaupasta sitten poimii – vaikka syvällä sisimmässään tietää, että itse asiassa minä en olekaan hakemassa asiantuntijan mielipidettä, vaan itselleni mieluisaa ratkaisua, Pälve toteaa.

Mitä ovat potilaan velvollisuudet ja miksi ne ovat tärkeitä muistaa? Katso koko haastattelu!

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto