Vuodenvaihteessa alkaneesta Suomen perustulokokeilusta on uutisoita laajalti kansainvälisessä mediassa ja aihe on herättänyt runsaasti keskustelua.
Aiheeseen ovat tarttuneet muun muassa yhdysvaltalaiset sanomalehti The New York Times ja uutiskanava CNN. Britanniassa aiheesta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian ja The Telegraph -lehdet.
Artikkelien kommenttiosioissa sekä tiedotusvälineiden Facebook-seinillä käydyssä keskustelussa Suomea on muun muassa hehkutettu edelläkävijänä ja perustuloa pidetty ratkaisuna esimerkiksi tulevaisuudessa tekoälyn ja automaation kehityksen myötä mahdollisesti kasvavaan työttömyyteen.
– Perustuloa tullaan tarvitsemaan, kun tekoäly tuhoaa kokonaisia aloja tulevina vuosina. Antaisin maksamani verot mielelläni käytettäväksi tällä tavalla, CNN:n lukija kirjoittaa Facebookiin linkitetyn artikkelin kommenttikentässä. Kommentti on saanut ylivoimaisesti eniten tykkäyksiä 233:sta kommentista.
– Näin tulee käymään kaikkialla sen jälkeen kun automaatio korvaa suurimman osan työpaikoista, The New York Timesin lukija toteaa samoilla linjoilla.
"Kaikkien kannalta hyvä ratkaisu"
Perustuloa ei kuitenkaan nähdä ainoastaan tulevaisuuden ilmiönä, vaan sille on löydetty lukijakommenteissa perusteluja myös tästä hetkestä.
– Kun kansalaiset saavat perustuloa, se auttaa heitä selviytymään laskuista ja muista päivittäisistä kuluista sekä vähentää taloudellisesta niukkuudesta aiheutuvaa stressiä. Ihmisillä on enemmän aikaa panostaa töihin, joita he todella tahtovat tehdä – työhön, joka perustuu heidän vahvuuksiinsa ja mielenkiinnon kohteisiinsa, eikä ainoastaan tuottavuuteen. Ihmisillä on myös enemmän rahaa käytettäväksi tuotteisiin ja palveluihin, mikä näkyy valtion taloudessa. Se on kaikkien kannalta hyvä ratkaisu, The New York Times –lehden Facebook sivulla jaettua laajaa perustuloartikkelia kommentoidaan.
Ajatus työttömille maksettavasta perustulosta nähdään useassa kommentissa myös reiluna ratkaisuna.
– No ei meillä! Yhdysvalloissa tarjoamme pelastuspaketit jo valmiiksi varakkaille ihmisille ja yrityksille, jotka ajavat keskiluokan vararikkoon, toinen The New York Times -lehden lukija kirjoittaa satoja tykkäyksiä saaneessa kommentissaan Facebookissa.
"Kommunistipaskiaiset"
Ajatus ”ilmaisesta rahasta” ei ole kuitenkaan vakuuttanut aivan kaikkia.
– Periaatteessa kyse on siis askeleesta kohti kommunismia? Ei ole oikein antaa muiden ansaitsemia varoja ihmisille, jotka eivät ole työskennelleet sen puolesta. Hallituksella ei tulisi koskaan olla näin paljon valtaa, CNN:n lukija kirjoittaa Facebookissa.
– Ajatella! Tuonkin rahan olisi voinut käyttää jonkin Lähi-Idän valtion pommittamiseen. Mitä hölmöjä, The Guardianin artikkelia on kommentoitu.
– Siellä (Suomessa) on myös ilmaiset yliopistot, ne kommunistipaskiaiset, toinen kommentoija jatkaa.
Perustulokokeilun ensimmäinen vaihe alkoi Suomessa vuoden alussa. Kaksivuotisen kokeilun tavoitteena on selvittää, edistääkö perustulo työllistymistä.
Kokeiluun osallistuu 2000 25-58-vuotiasta henkilöä. Heille maksetaan kahden vuoden ajan perustuloa 560 euroa kuukaudessa. Kokeilun osallistujat valittiin joulukuussa satunnaisotannalla.