Kun New Yorkissa asuva suomalainen toimittaja Anu Partanen kuuli presidentillisen vauvan syntymästä, hän näki tapahtumassa kansainvälisesti kiinnostavia ilmiöitä. Partanen päätti twiitata aiheesta.
Sitä, että Partasen julkaisemaa twiittiä on tähän mennessä retwiitattu yli 20 000 kertaa ja tykätty yli 53 000 kertaa, hän ei osannut kuitenkaan aavistaa.
Partanen kirjoitti perjantaisessa twiitissään, että Suomen tasavallan presidentin poika syntyi samassa sairaalassa, kuin suurin osa muistakin helsinkiläisistä vauvoista. Lisäksi hän mainitsi, että vauva sai samaa korkeatasoista, verorahoilla rahoitettua terveydenhoitoa kuin muutkin perheet, tulotasosta riippumatta.
Perusasioita, jotka me suomalaiset tiedämme, mutta jotka ovat kansainvälisesti valtavan merkittäviä ja kiinnostavia yksityiskohtia.
– Sosiaalisessa mediassa on pitkälti tuurista kiinni, mikä alkaa levitä, mutta sen olen ulkomailla asuessani huomannut, että monet asiat, jotka ovat suomalaisille itsestäänselviä ja arkipäiväisiä, ovat muiden maiden todellisuudesta katsottuna aivan hämmästyttäviä, Partanen kertoo.
– Tämä presidentin vauvan syntymä oli mielestäni ilmeinen tapaus. Yhdysvalloissa terveydenhuolto on hyvin epätasa-arvoista, kuten suuressa osassa muuallakin maailmassa, ei täällä poliitikot tai varakas eliitti saa lapsiaan samoissa sairaaloissa kuin tavallinen kansa.
Hämmästystä ympäri maailman
Anu Partanen on Suomessa syntynyt toimittaja, joka on asunut vuodesta 2008 New Yorkissa. Hän on kirjoittanut muun muassa New York Times -, The Atlantic - ja Fortune-lehtiin.
Eriarvoisuuden ja erilaisten yhteiskuntien vahvuuksia Partanen on pohtinut myös teoksessaan "Pohjoinen teoria kaikesta: Parempaa elämää etsimässä". Kirjassa Partanen tarkastelee yhteiskunnallisten ratkaisujen vaikutuksia tavallisten ihmisten arkeen.
Partasen mukaan julkinen terveydenhuolto on Yhdysvalloissa kiistanalainen asia. Monet haluaisivat, että sitä olisi enemmän, osa vastustaa sitä henkeen ja vereen.
– Ajattelin sen, että julkinen terveydenhuolto on Suomessa niin hyvälaatuista, että se kelpaa presidentillekin, olevan amerikkalaisille hämmästyttävä asia. Niin se olikin, mutta lisäksi twiitin leviäminen esimerkiksi Intiaan, Pakistaniin ja useisiin Afrikan maihin kertoo, että se hämmästyttää ympäri maailman.
Twiitti on kerännyt lisäksi satoja kommentteja. Niissä kerrotaan, että useissa maissa eliitti käyttää yksityisiä palveluita ja maksaa niistä paljon. Rahalla saa huipputason hoitoa. Tavalliselle kansalle palvelut ovat paljon huonompia.
Julkista terveydenhuoltoa betonibunkkerissa?
Partanen kertoo amerikkalaisten usein ihmettelevän suomalaisen yhteiskunnan lähtökohtaa - sitä, että palvelut ovat kaikkia kansalaisia, ei vain heikoimmassa lähtökohdassa olevia ihmisiä varten.
– Ajatus siitä, että palvelut olisivat niin hyviä, että ne kelpaavat jopa presidentille, on amerikkalaisten mielestä lähtökohtaisesti ihmeellinen. Julkinen terveydenhuolto on monen mielikuvissa jonkilainen neuvostoliiton betonibunkkeri, jossa on huonoa hoitoa.
Yhdysvalloissa yhteiskunnan epätasa-arvoisuus on ollut paljon otsikoissa, eikä vähiten presidentinvaalien nostamien aiheiden takia. Monet amerikkalaiset ajattelevat itsekin, että systeemissä olisi paljon korjattavaa.
– Koulutus on suoraan verrattavissa synnytysaiheeseen. Kaikki presidentit laittavat lapsensa yksityiskouluun, jotka maksavat 30-40 tuhatta euroa vuodessa yhdeltä lapselta. Eivät tavalliset ihmiset pysty sellaiseen.
Partasen mukaan tämä johtaa palveluiden eriytymiseen.
– Puhun täällä aina siitä, että poliitikkojen pitäisi tietää, millaisia palvelut ovat ja pitää huoli siitä, että ne ovat niin hyviä, että he voivat itsekin niitä käyttää. Näin ei Yhdysvalloissa kuitenkaan ole.
Tärkeää valitusta pikkuasioista
Osaavatko suomalaiset itse arvostaa asiaa, joka hämmästyttää koko maailmaa? Partasen mukaan suomalaiset kyllä ymmärtävät, miten suuri rikkaus kaikkia palveleva terveydenhoito on.
– Suomalaiset tosin vaikuttavat välillä valittavan kaikesta sellaisestakin, jotka ovat muiden maiden näkökulmasta pikkujuttuja. Välillä tuntuu, ettei ymmärretä, miten hyvin asiat ovat.
Toisaalta Partasen mukaan valittaminen epätasa-arvosta on myös hyvä asia ja oikein, sillä se kertoo siitä, että tasa-arvoa pidetään tärkeänä.
Myös aiemmat Partasen julkaisut sosiaalisessa mediassa ovat nousseet suureen suosioon. Esimerkiksi maaliskuussa 2016 Partasen artikkeli ”What Americans Don’t Get About Nordic Countries” julkaistiin The Atlantic -lehdessä.
Artikkelia jaettiin Facebookissa yli 130 000 kertaa kuudessa päivässä.