Sieniä voi kasvattaa kahvinporoissa tai puupölkyssä – sienten kotiviljely lisääntyy

1:57img
Julkaistu 26.04.2018 23:22
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Sieniä voi viljellä myös itse kotona. Niitä voi kasvattaa kahvinporoissa tai ostaa puupölkyn, johon sienirihmasto on istutettu valmiiksi. Useampikin yritys tarjoaa kuluttajille sienten kasvatuspaketteja. Sienten viljely tarjoaa myös mahdollisuuksia uudenlaiseen liiketoimintaan.

Helsienen osterivinokasviljelmä sijaitsee kontissa Vantaan Varistossa. Sieniä viljellään kahviloista saaduissa kahvinporoissa ja sato menee pääasiassa ravintoloille. Tällaisessa kaupunkiviljelyssä yhdistyvät lähiruoka ja kierrätys.

– Tällä hetkellä kasvatamme vähän yli 20 kiloa sieniä viikossa. Tavoite on, että pystyttäisiin kasvattamaan täällä 50 kiloa viikossa. Jos tarvitsemme enemmän, pitäisi rakentaa kolmas kontti, toteaa Helsienen sieni-insinööri, Stéphane Poirié.

osterivinokas, sieniviljely

Osterivinokkaat kasvavat kontissa Vantaan Varistossa.

Osterivinokkaat kasvavat hyvin kahvinporoissa

Yritys myy myös sienten kasvatuslaatikoita kotiviljelyä varten. Osterivinokkaat kasvavat hyvin ravinteikkaissa kahvinporoissa.

– Kotona suomalaiset tuottavat aika paljon kahvinporoja ja omissa kahvinporoissa voi myös kasvattaa sieniä. Kahvinporoissa on vielä paljon energiaa, jota ei ole käytetty eikä sille tehdä yleensä muuta kuin laitetaan kompostiin, muistuttaa Poirié.

sieniviljely, sienipölkky

Eric Puro opastaa, miten sienirihmastoa ympätään koivupölkkyyn.

Puupölkkyyn ympätään sienirihmastoa

Sieniä voi kasvattaa myös puupölkyssä. Tuorlan maaseutuopiston sieniviljelykurssin opiskelijat pääsivät Karjalohjalle kokeilemaan, miten siitakesienien rihmastoa ympätään puupölkyn sisään. Sieniä voi viljellä metsässä, mutta myös kotona.

Kotona pölkyn annetaan ensin levätä paikoillaan pari viikkoa. Sitten se kastellaan veteen ja aletaan odottaa satoa.

– Ne alkavat tuottaa sieniä 2-3 päivässä kastelun jälkeen. Ennen kuin ne kasvavat syöntikokoisiksi, kestää vielä 3-4 päivää, sanoo sienikuiskaajaksi itseään nimittävä Eric PuroGifts from Metsä -yrityksestä.

Puro on aiemmin viljellyt sieniä Yhdysvalloissa ja nyt hän kehittää suomalaisiin olosuhteisiin soveltuvia kasvatusmenetelmiä.

sieniviljely, sienipölkky, opiskelijat

Tuorlan maaseutuopiston sieniviljelykurssin oppilaat tutustuivat Karjalohjalla sienten viljelyyn puupölkyissä.

Kantarellien kasvatus ei onnistu

Yhdestä pölkystä tulee kerralla satoa pari sataa grammaa ja satoa saa kerran kahdessa kuukaudessa. Pölkyissä voidaan viljellä esimerkiksi siitaketta, osterivinokasta tai lakkakääpää. Sen sijaan kantarellien viljely ei onnistu.

– Kantarellien kasvatus puupölleissä ei onnistu, koska niillä on erilainen suhde puuhun. Kantarellit elävät symbioosissa elävän puun juurien kanssa.

Sienipölli, sienikasvatus, sieniviljely, sienet

Kotona sienipölkky tuottaa satoa melko nopeasti.

Sieniviljelystä uutta liiketoimintaa Suomeen

Sienten pölkkyviljely tarjoaa mahdollisuuksia myös uuteen liiketoimintaan.

– Sen sijaan, että lähettää omasta metsästä kaadetut puut paperitehtaalle, voi katkoa puut pölkyiksi ja ruveta viljelemään sieniä. Tästä on tulossa jännittäviä bisnesmahdollisuuksia, kannustaa Puro.

Kurssille osallistunut Tyyra Juka on jo aloittanut viljelyn Ruovedellä ja toivoo siitä elinkeinoa.

– Tämä on hyvää käyttöä puulle ja sienet ovat hyvää ravintoa. Ne kelpaavat myös kasvissyöjille. Itse olen aloittanut lääkinnällisistä sienistä. Pakuri ja lakkakääpä ovat kaksi ensimmäistä lajia, joita olen laittanut tulemaan, kertoo Juka.

Hyviä tuottoja on odotettavissa esimerkiksi pakurikäävän viljelystä. Tosin pakurikääpä istutetaan eläviin puihin ja satoa on luvassa vasta 6-7 vuoden päästä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa