Sihvonen: Kolme SM-liigajoukkuetta on kriisin partaalla pelillisesti – "En olisi ikinä uskonut, että juuri nämä kolme"

0:59img
HPK iski Kärppiä vastaan heti maalin jo ensimmäisen erän alkuminuuteilla.
Julkaistu 04.01.2022 06:05
Toimittajan kuva

Petteri Sihvonen

petteri.sihvonen@mtv.fi

@PetteriSihvonen

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen on ihmeissään: mitä tapahtuu kahdessa SM-liigan suurseurassa ja yhdessä pienemmässä.  Kyse on kussakin pelillisestä kriisistä.

Olen eri yhteyksissä ollut lähes varma, että tulemme näkemään erään kaikkien aikojen huikeimmista SM-liigan keväistä.

Ensinnäkin sarjataulukko on äärimmäisen tasainen. HIFK on lievässä karussa viiden pisteen turvin kakkoseen Kärppiin, parhaalla pistekeskiarvolla on pelannut Ilves, sarjataulun kakkosen ja kahdeksannen ero on vaivaiset viisi pistettä.

Lisäksi käydään todella kovaa taistoa yhdeksännestä kahdenteentoista sijojen välillä Lukon, HPK:n, KalPan ja Sportin kesken. Sarjan kolmen hännillä SaiPa on pelannut jatkuvasti laadukkaasti, tosin ilman vastaavaa tulosta; Ässät on hurjassa voittoputkessa Karri Kiven johdolla; eikä myöskään JYP ole lakannut sinnittelemästä.

LUE MYÖS: Kristian Kuuselan elekieli puhuttaa – "Kyllä tuo näyttää vähän ihmeelliseltä"

Kun liki kaikki on mahdollista liki kaikille, se lupaa hurjaa kevätkautta.

Toiseksi monilla joukkueilla pelitapa on jo tähän mennessä ollut läpi syksyn varsin hyvällä tolalla, mutta samalla on sanottava, että jokaisella on myös parannettavaa tässä suhteessa. Ja kun on parannettavaa, ammattivalmentajien on syytä se kilpailuetu jokaisen ottaa kuleksimasta pois.

Toisaalta, itsetyytyväisyyteenkään ei ole syytä, ei ole vara antaa muiden parantaa pelaamista ja jättää itse se tekemättä, mikä tehdä pitää.

Heitän vielä, että aivan jokaisen liigajoukkueen päävalmentajan on syytä mennä sikäli itseensä, ja kysyä: Miksi minun joukkueeni ei pelaa läheskään niin toisteiseksi kuin Jukka Jalosen Leijonat pelaa? Seurajoukkueiden valmennustiimeillä on valtavasti aikaa laittaa pelitapa kuntoon verrattuna Jaloseen, jolla vieläpä miehistä vaihtuu turnauksesta toiseen.

Liigajoukkueet ovat saaneet viime aikoina eri syistä pitää pitkiäkin harjoitussessioita ilman pelejä, joten nyt punnitaan todella, miten treeneissä on osattu laittaa peliä kuntoon.

LUE MYÖS: Jonne Virtanen lopettaa ammattilaisuransa – "Kaikki likoon vielä 3–4 kuukautta"

Tuota kaikkea taustaa vasten olen puulla päähän lyöty siitä, millaisin peliesityksin kolme joukkuetta – Kärpät, Pelicans ja TPS – esiintyivät käytännössä läpi joulukuun. En olisi ikinä uskonut, että juuri nämä kolme joutuvat kriisin partaalle pelitapansa puutteiden takia.

Sinuttelen ja puhuttelen hieman tuon kolmikon päävalmentajia seuraavassa.

Kärpät ei saa aikaan ehjää 60 minuuttista

Alan epäillä, että Kärppien ensikertalainen päävalmentaja Lauri Mikkola on Meidän pelin valevalmentaja. Tai, lievemmin, hänellä ei ole urallaan kokemusta siitä, miten Meidän peliä tulee valmentaa. Ihminen osaa vain sen, mistä hänellä on tuhannet ja tuhannet toistot.

Jos unohdetaan laskuista osaamattomuus ja kokemattomuus, ei ole minkään valtakunnan järkeä pelata niin kuin Kärpät pelaa tällä hetkellä ottelusta toiseen: ensimmäinen erä viisasti ja organisoidusti, toinen erä mitä sattuu, ja kolmennet erät joko heikosti tai hyvin heikosti, riippuen, onko joukkue ajautunut takaa-ajoasemaan.

Kysyn hirtehisesti sinulta Lauri Mikkola, eikä Kärppien pitäisi jo ensimmäisestä erästä lähtien pelata hidasta ja tukkoista pystysuunnan jääkiekkoa, koska se näkyy olevan sinun ideasi siinä kohtaa teidän pelata, kun oikein pitää alkaa tehdä tulosta toisessa tai kolmannessa erässä?

Miksi kursailla ja säästellä se ensimmäinen erä, lyökää hyvät miehet urku auki jo heti ensimmäisessä, heti kun kiekko putoaa jäähän!

Pelicans on vaihtanut tyylinsä liki kokonaan

Eniten minut on yllättänyt kielteisesti Pelicans ja päävalmentaja Tommi Niemelä. Jos olisi pitänyt lyödä vetoa, mikä joukkue siirtyy viimeiseksi vailla mitään tolkullista syytä pelaamaan pystysuunnan jääkiekkoa, olisin hävinnyt vedossa rahani.

Olisin, Tommi Niemelä, veikannut sinun joukkuettasi – heti Pekka Virran SaiPan jälkeen.

Olitkohan, herra Niemelä, jossain Jatkoajassa tai jossain selittänyt, että kyse on ollut osaltanne siitä, miten pelaatte määrättyjä joukkueita vastaan pystysuuntaa. Ei, ei, taisit narrata nuorelle toimittaja-analyytikolle. Minun silmääni on ottanut, että yltyneensä pelaatte tällä hetkellä voittopuolisesti pystysuuntaa. Miksi? En ymmärrä.

LUE MYÖS: SM-liigaseurat vastatoimiin: Valtaosa valittamassa yleisörajoituksissa hallinto-oikeuteen

Pelicans siirtyi pelaamaan pystysuunnan häviävää jääkiekkoa siinä kohtaa, kun joukkue vahvistui suorastaan kevään yhdeksi ennakkosuosikiksi, kun riveihin liittyi puolustaja Mikko Kousa. Saman tien alkoivat pelilliset vaikeudet. Ei Kousan eikä minkään muunkaan vaan päävalmentajan kummallisten aivoitusten tähden.

Juttu jatkuu videon alla. 

2:08img 

Tunteet kuumenivat Pelicansin viime ottelussa SaiPaa vastaan.

TPS:n hyökkäyspeli jää vajaaksi

Vähiten olen yllättynyt siitä, että Jussi Ahokkaan TPS ajautui tappiokierteeseen. Jo syksyn mittaan silloin, kun TPS porskutti voitosta voittoon sarjakärkenä, huomautin, että kevättä silmällä pitäen turkulaisten täytyy edistää briljantilla tavalla toimivan puolustamisensa lisäksi hyökkäyspelaamistaan vielä rutkasti.

Olen Jussi Ahokas seurannut valmentajan uraasi jo sieltä Bluesin junioreista lähtien. Haasteesi on ollut aina hyökkäyspelaamisen organisoinnissa. Nyt elät sen tiimoilta sudenhetkeä, sinun TPS:n hyökkäyspelaamisen on kerta kaikkiaan parannuttava. Sopiiko, jos neuvon sinua tässä?

Hyökkääjät kaistoille, ja kaikki turha kaistojen yli leikkailu heiltä pois! Lisäksi viisikko eteläpohjoinen-suunnassa tiiviimmäksi, lyhyemmäksi. Se on siinä, ei jääkiekkoilu mitään rakettitiedettä ole.

1:50img

Ässät pidensi TPS:n tappioputken jo seitsemän ottelun mittaiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga