Pariisi räväytti historiallisella olympiaratkaisulla – aiheuttanut kuhinaa suomalaisissa: "Ihan sairaan hyvä"

Olympialaisten yleisurheilustadioneiden radat vuodesta 1976 toimittanut italialaisyritys Mondo räväytti Pariisin olympialaisissa. Violetti suorituspaikka kerää kehuja jättitapahtuman suomalaisurheilijoilta. 

Piemonten viinialueella Pohjois-Italiassa sijaitsee yritys, joka ei lepää tuotekehittelyssään. Pariisin kesäolympialaiset ovat myös muun muassa kumilattioita kouluihin ja sairaaloihin toimittavalle yritykselle jo 13:s komennus urheilun suurimmalla näyttämöllä.

Mondo ei pelkästään valmista ratoja. Sen noin sata työntekijää – joukossa kemistejä, fyysikkoja ja insinöörejä – etsii jatkuvasti paranneltua kaavaa entistä nopeampiin suorituspaikkoihin. 

Pariisin kisojen kohdalla suurimman huomion on varastanut väri. Yritys kokeili kaikkiaan noin 40 erilaista sävyä Stade de France -areenan pinnoitteeseen. Lopulta se päätyi yhteistyössä kisajärjestäjien kanssa haaleampaan lilaan juoksuradan kohdalla, hieman tummempaan sävyyn huoltoalueilla sekä harmaan sävyyn kaarteissa.

Ratkaisu on historiallinen, sillä aiemmin olympialaisissa on nähty ainoastaan perinteinen terracotan värinen rata tai sininen suorituspaikka (Rio vuonna 2016). 

– Äärettömän kaunis. Fantastinen. Ikoninen. Ja se yhdistyy tapahtumaan, Mondon urheiluosaston varapuheenjohtaja Maurizio Stroppiana kommentoi Sports Illustratedille

Stroppianan mukaan Pariisin radan hintalappu on 2-3 miljoonaa euroa. 

Mondo on viimeiset kahdeksan vuotta kerännyt myös palautetta radoistaan urheilijoilta ja heidän tiimeiltään. Tärkein ominaisuus on pinnoitteen nopeus, mutta myös violetin värin valitseminen oli seurausta tutkimuksista. Sen katsottiin olevan vähiten urheilijoita häiritsevä, ja urheilijoiden koettiin erottuvan siitä hyvin katsojille. 

Suomalaiset kehuvat

MTV Urheilu kysyi uudesta Mondo-radasta olympiastadionilla perjantaina kilpailleilta suomalaisyleisurheilijoilta. Palaute oli positiivista. 

– Kyllä se tuntui tosi hyvältä. Verryttely oli loistava, ja kyllä tuntui, että askel lensi. Ihan sairaan hyvä rata, historiallisesti 5 000 metrin finaaliin selvinnyt Nathalie Blomqvist ylisti. 

Ratasuoran matkalla alkuerissä pudonnut Lotta Kemppinen sanoi pitäneensä uudesta väriteemasta. 

– En ole koskaan juossut tuollaisella radalla. Ihan hauska. Kun hölkkäilin torstaina stadionilla, niin se tuntui aika kovalta. Ei missään nimessä mikään treenirata, mutta varmasti kovaa voi juosta, Kemppinen selvitti. 

Korkeushypyn finaalista karsiutunut Ella Junnila huikkasi, ettei radan värillä ole hänelle merkitystä. Moukarinheittäjä Silja Kosonen oli puolestaan ihastellut olympiastadionia jo ennen kisamatkaa. 

– Olen kuvista nähnyt, että se on liila. Se on näyttänyt nätiltä. Innolla odotan, sunnuntaina moukarikarsintaan osallistuva Kosonen summasi. 

Wilma Murto kuntoutui Pariisin olympialaisiin: "Ei mikään helpoin projekti ole ollut" 1:57
Wilma Murto kuntoutui Pariisin olympialaisiin: "Ei mikään helpoin projekti ole ollut".

Lue myös:

    Uusimmat