Sinilevää on havaittu etenkin eteläisen Suomen sisävesillä edellistä viikkoa runsaammin, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Järvillä sinilevää esiintyy lähes koko Suomessa keskimääräistä enemmän.
Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet myös Selkä- ja Saaristomerellä etenkin suljetuissa merenlahdissa, joiden vedenvaihto ulapan kanssa on rajoitettua.
Avomerellä pintalevä on runsastunut muun muassa Selkämeren ulapan lautalla, minne levähavainnot ovat painottuneet useamman viikon ajan.
Saaristomerellä on alkuviikosta havaittu pintalevää etenkin Ahvenanmaan maakuntarajan itäpuolisessa sisä- ja ulkosaaristossa sekä Saaristomeren kansallispuistossa Korppoon ja Jurmon välisellä ulapalla.
Suomenlahdella havainnot ovat olleet vähäisempiä ja lähinnä Suomenlahden länsiosassa.
Notkahduksen jälkeen uutta kasvua
Rannikolla sinilevähavainnot laskivat viime viikolla voimakkaasti, mutta ne ovat jälleen lisääntyneet. Havaintomäärä jää kuitenkin Syken mukaan hieman viime vuosikymmenten keskiarvomäärää alhaisemmaksi.
Lämpimällä ja tyynellä säällä levälautat ovat näkyvämpiä, kun taas tuulinen ilma saa ne sekoittumaan veteen.
– Sääolosuhteet ovat merkittävä tekijä. Nyt on ollut aika vaihtelevia tilanteita, tutkija Sakari Väkevä kommentoi.
Lue lisää: Sinilevä on runsastunut rannikoilla hellekelien takia – järvistäkin löydetty pienempiä määriä
Hänen mukaansa viime viikkoina itäisellä merellä ja Suomenlahdella oli kumpuamistilanteita, jotka uimarit huomasivat vesien yhtäkkisenä kylmenemisenä.
– Ne voivat tuoda ravinteita pintaan, mutta niin kauan kuin rannikolla on kylmä vesi, ei tapahdu mitään. Jos sääolosuhteet kääntyvät eli alkaa tulla lämpimämpää ilmaa, niin sellainen tilanne suosii sinilevän kasvua, hän toteaa.