Hallituspuolue siniset ehdottaa, että Suomi arvioi uudelleen kansainvälisten sopimusten, kuten YK:n pakolaissopimuksen, tulkinnan. Tähän kuuluisi törkeisiin rikoksiin tuomittujen ulkomaalaisten palauttaminen riippumatta kohdemaan vaarallisesta tilanteesta.
– Perustuslain säätämisjärjestyksessä on muutettava törkeistä seksuaalirikoksista tuomion saaneiden käännytyspäätöksen saaneen palauttaminen myös maihin, joissa ei ole turvallista, sanoi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
YK:n pakolaissopimuksessa katsotaan, ettei ketään voi palauttaa maahan, jossa on uhka kuolemantuomiosta, kidutuksesta tai muunlaisesta vainosta. Tämän siniset haluaa tulkittavan toisin.
– Suomessa puhutaan perustuslain yhdeksännestä pykälästä eli niin sanotusta palautuskiellosta. Siihen tulee tehdä tällainen tarkkarajainen muutos.
Ehdottavat poikkeuslakia
Siniset toteuttaisivat muutoksen poikkeuslailla, jonka avulla säädettäisiin kokonaan erillinen laki. Elo myöntää tämän olevan harvinaista, muttei tavatonta.
– En odota vielä keskustalta tai kokoomukselta vastausta, nyt lähdetään neuvottelemaan.
Elo myöntää esityksen olevan ristiriidassa myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen tulkinnan kanssa, mutta hän uskoo, että ristiriidan voisi ratkaista hyvällä valmistelulla.
Oikeusministeri toppuuttelee
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toppuuttelee hallituskumppania.
– Sanoisin, että nyt kannattaa pistää pikkuisen jäitä hattuun tässä asiassa. Ei yhtäkkiä voi tehdä perustuslain muutoksia tällaisessa kysymyksessä. Ylipäätään pienen kiihkon vallassa minkään pykälän muuttaminen ei ole järkevää, Häkkänen kommentoi esitystä.
Oikeusministeri ei usko, että perustuslaista ja kansainvälisistä sopimuksista irtautumiselle löytyisi eduskunnassa kovin paljon kannatusta.
– Poikkeuslakikulttuurista on Suomessa luovuttu jo ajat sitten.
Sydän lämpimänä, järki kirkkaana
Häkkänen patistaa poliitikkoja ja suomalaisia ylipäätään pitämään vallitsevassa tilanteessa sydämen lämpimänä, mutta järjen kirkkaana.
– Meillä on maailmanluokan viranomaistoiminta. Poliisi tekee rikostutkinnan, syyttäjä arvioi, onko todisteet kasassa ja tuomari tuomitsee, kuka on tehnyt oikeasti rikoksia ja kuka ei. Sen jälkeen nämä henkilöt laitetaan vankilaan tai jopa kotimaahansa kärsimään vankeustuomiota. Resursseja lisätään tarvittaessa, jos koneisto ei toimi.
Häkkäsen mielestä maahanmuuton järjestelmää pitää jossain määrin kiristää, kontrollia parantaa ja laittomasti maassa oleskelijoiden palauttamista nopeuttaa.
– Irakin kanssa pitää ulkoministeriön saada sopimus aikaan mahdollisimman nopeasti.
Irak ei tällä hetkellä vastaanota muita kuin vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan. Asiasta käydään neuvotteluja Irakin kanssa.