Hallituspuolueiden kansanedustajat Simon Elo ja Sofia Vikman ottivat aamulla yhteen perhevapaauudistusta koskevien erimielisyyksiensä johdosta. Sinisen tulevaisuuden Elo ja kokoomuksen Vikman olivat Huomenta Suomen haastattelussa eri linjoilla erityisesti kotihoidontukeen kajoamisesta.
Suomessa kaksilapsisten perheiden äidit ovat kotona käytännössä vuosia, isät viikkoja.
Sinisen tulevaisuuden kansanedustaja Simon Elo on vaatinut kotihoidontuen tason korottamista ja valinnanvapauden lisäämistä.
– Sininen tulevaisuus on murtumattomalla peruslinjalla: kotihoidontukea pitää korottaa tilanteessa, jossa syntyvyys laskee kuin lehmänhäntä, Elo linjaa.
– Tuen tason pitäisi nousta porrastetusti kahtena ensimmäisenä vuonna ja pysyä kolmantena vuonna nykytasolla. Eli ensimmäisenä vuonna yli 400 euroa, toisena vuonna 390 euroa ja kolmantena nykytasolla.
Tutkimuksen mukaan lapsilla kognitiivisia eroja
Tuore tutkimus kertoo, että nykyisellä kotihoidontuen mallilla on myös kielteisiä vaikutuksia.
Sen mukaan kotona hoidettavat lapset ovat neuvolatestien mukaan kognitiivisissa tutkimuksissa selvästi jäljessä päiväkotilapsista. Tutkimus yhdistää tuloksen kotihoidontukeen.
– Saman tutkimuksen mukaan erot tasoittuvat kouluiässä, Elo muistuttaa.
– Itsekin olen ollut kotiäidin tiukassa, mutta hellässä huomassa, enkä kovin kieroon ole kasvanut. Vaikka olen politiikkaan lähtenyt, ei siitä sentään äitiä voi syyttää, Elo vitsaili.
Huomensa Suomessa keskusteltiin myös tutkimuksesta, jonka mukaan kotona kodinhoidontuella olevien lasten kognitiiviset taidot ovat heikommat, kuin päivähoidossa olevien lasten. Katso video:
12:27
"Siniset elää vahvasti menneessä"
Kokoomus taas on vahvasti tuen ja koko järjestelmän uudistamisen kannalla.
– Kyllä tässäkin asiassa Sininen tulevaisuus elää vahvasti menneessä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman.
– Suomalaiset perheet ansaitsevat sen, että perhevapaajärjestelmä uudistetaan kokonaisuutena. Pelkkä kotihoidontuen viilaaminen ei auta. Kokonaisuudistus on lasten ja perheiden etu ja auttaisi jakamaan vanhemmuutta tasavertaisemmin ja parantaisi naisten asemaa työelämässä.
Kotiäitiys näkyy työurissa ja eläkkeissä
Vikman muistuttaa, että naiset käyttävät 98 prosenttia kaikista perhevapaista.
– Se ei voi olla näkymättä naisten työurissa, palkkakehityksessä, mahdollisuuksissa vakituisiin työsuhteisiin ja naisten pienempinä eläkkeinä.
– Mutta ennen kaikkea perheet tarvitsevat arkeen joustavuutta ja valinnanvapautta. Korostan, että kokoomuksen mallissa voi edelleen olla kotona, kunnes lapsi on kolme vuotta.
"Leikkaus on leikkaus"
Itse viisi viikkoa isyysvapaalla ollut Elo puolustaa kiivaasti perheiden oikeutta kotihoidontukeen, jota kokoomuksen malli hänen mielestään leikkaa.
– Isyysvapaata voi kasvattaa, mutta se ei saa tapahtua kotihoidontuen kustannuksella. Mutta leikkaus on leikkaus, ja kyllä kokoomus haluaa leikata kotihoidontukea. Ei siitä mihinkään pääse, laittaa sen millaiseen pakettiin haluaa.
Vikman taas puolustaa kiivaasti kokoomuksen mallia. Hänen mukaansa summa on sama, mutta jakotapa eri.
– Kukaan ei halua poistaa oikeutta olla lapsen kanssa kotona kolme vuotta. Meidän mallissa uudistetaan koko malli. Siinä säilyy mahdollisuus olla kolme vuotta kotona, mutta perheille tulee merkittävä kannustin nostaa tukipotti lyhyemmässä ajassa. Että pysytään faktoissa, Vikman napautti Eloa.
"Kyse ei ole mielipidekysymyksistä tai uskon asioista"
Huomenta Suomen juontaja Nina Rahkola muistutti kaksikkoa, että 25-34-vuotiaden naisten työllisyys on Suomessa muita pohjoismaita matalampi. Politikkojen mielipiteet eroavat myös tästä.
– Minä en usko tämän tutkimuksen tuloksiin, Elo sanoo.
– Mielestäni on tärkeää, että poliittisia päätöksiä tehdään tutkittuun tietoon pohjautuen. Kyse ei ole mielipidekysymyksistä tai uskon asioista. Tilastoista nähdään aivan selvästi, että nuorten naisten työllisyys on muita pohjoismaita alhaisempaa, sanoo puolestaan Vikman.
– Eivät olekaan uskonasioita, vaan luotan fiksuun naiseen Sirpa Weckströmiin, joka on tehnyt tutkimuksen asiasta. Näitä tutkimuksia on tietysti erilaisia, Elo vastaa.
Katso ja kuuntele yllä olevalta videolta, miten Elon ja Vikmanin kiistely perhevapaauudistuksesta ja kotihoidontuesta jatkui.
Juttua korjattu kello 10.01: Termi kotihoidontuki (aiemmin kodinhoidontuki) korjattu oikeaan muotoonsa.