YouTuben toimitusjohtaja kirjoittaa tuoreessa blogipostauksessa EU:n tekijänoikeusdirektiivin voivan johtaa jopa siihen, ettei EU:n alueella enää katsella YouTube-videoita.
Googlen omistaman videopalvelu YouTuben toimitusjohtaja Susan Wojcicki arvostelee Euroopan Unionin tekijänoikeusdirektiiviä kovin sanoin yhtiön uudessa blogipostauksessa. Wojcickin mukaan YouTuben kaltaisten verkkopalveluiden olisi mahdotonta noudattaa kiistellyssä direktiivissä ehdotettuja sääntöjä.
Wojcicki ottaa maanantaina julkaistussa kirjoituksessa nyt toista kertaa kantaa tekijänoikeusdirektiivin 13 artiklaan. Artikla 13 käsittelee verkkosivustojen vastuuta tekijänoikeuksien suojelemisessa.
Jos laki tulee voimaan, esimerkiksi YouTube joutuisi tarkkailemaan entistä tarkemmin, etteivät käyttäjät lataa alustalle tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että yrityksen pitäisi skannata läpi joka ikinen heidän sivuilleen lisätty julkaisu ja poistaa kaikki materiaali, joka rikkoo tekijänoikeuksia.
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen uskoo uuden tekijänoikeusdirektiivin johtavan valeuutisten lisääntymiseen. Katso keskustelua alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)
7:58
Wojcickin mukaan YouTubella ei kuitenkaan ole tarvittavaa teknistä tai taloudellista mahdollisuutta toteuttaa tällaista tekijänoikeussuojaa.
Hän ottaa esimeriksi YouTuben katsotuimman videon, Despacito-kappaleen musiikkivideon. Useimmiten yhtiön tiedossa ei ole kaikkia videon tekijänoikeuksia, vaikka lisenssejä maksetaankin. Siksi Despaciton kaltaiset videot pitäisi blokata palvelusta, jotta YouTube ei rikkoisi artikla 13 velvoitteita.
– Kerro se riskillä, joka on YouTuben kokoluokkaa, kun palveluun ladataan joka minuutti yli 400 tuntia videoita, ja mahdolliset korvausvastuut voivat olla niin suuria, ettei yksikään yritys voi ottaa sellaista taloudellista riskiä, Wojcicki kirjoittaa YouTuben blogissa.
"EU:n kansalaiset ovat vaarassa jäädä ilman videoita"
Toimitusjohtaja myös korostaa blogikirjoituksessaan, että yhtiö on tehnyt jo mittavia liikkeitä tekijänoikeuksien suojelemiseksi, muun muassa Content ID -ohjelmansa myötä. YouTube onkin Wojcickin mukaan maksanut jo yhteensä 2,5 miljardia euroa tekijänoikeuksien hallitsijoille heidän sisältönsä uudelleenkäytöstä.
Wojcicki sanoo toivovansa, että artikla 13:n ongelmiin voitaisiin löytää jokin ratkaisu, joka hyödyttäisi oikeuksienhaltijoita ja videoiden tekijöitä.
– EU:n kansalaiset ovat vaarassa jäädä ilman videoita, joita he vain viime kuussa katsoivat yli 90 miljardia kertaa. Nuo videot tulevat ympäri maailmaa, mukaan lukien yli 35 miljoonalta kanavalta EU:sta, ja ne pitävät sisällään kielikursseja ja tiedetutoriaaleja kuin myös musiikkivideoita, hän kirjoittaa.
Tekijänoikeusdirektiivi on hyväksytty EU-parlamentissa syyskuussa. Nyt direktiivin yksityiskohdista neuvotellaan valiokunnassa, ja lopullinen äänestys käydään tammikuussa.
Lue lisää kiistellystä tekijänoikeusdirektiivistä aiemmin julkaistusta jutustamme täältä. Miksi direktiivi halutaan saada läpi? Mitä vastustajat pelkäävät?