Voiko hallitus hakea toista vaihtoehtoa "sairaussakolle" – näin työministeri vastaa

Hallitus on lykännyt ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuuden mahdollistavan lakiesityksen valmistelua ensi keväälle. Lakihanke on herättänyt kovaa arvostelua ja oppositio kutsuu muutosta ”sairaussakoksi”.

Ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus voisi kitkeä niin sanottuja rokulipäiviä, mutta myös haittavaikutuksia saattaisi ilmaantua.

Palkattomuus voisi aiheuttaa sen, että osa työntekijöistä menisi kipeänä työpaikalle.

Syksyn aikana julkisuudessa onkin uumoiltu sitä, voisiko hallitus etsiä jotakin toista vaihtoehtoa tälle työllisyyshankkeelleen.

Viimeksi tällä viikolla Ilta-Sanomat uutisoi hallituksen valmiuden jollekin muulle vaihtoehdolle kasvaneen.

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoo MTV Uutisille, että toistaiseksi lakihanketta on lähinnä lykätty eikä mistään muusta ole sovittu. 

Työ- ja elinkeinoministeriön työntekijöille on annettu työrauha keskittyä muihin hankkeisiin.

– Sairauspäivän palkattomuus asiasta on linjattu vain se, että asian lainvalmistelu käynnistyy ensi vuoden puolella.

– Nyt me priorisoimme muita hankkeita, kuten irtisanomisen helpottamista ja määräaikaisten työsuhteiden muutoksia, Satonen sanoo.

Voidaanko hallituksen sisällä keskustella jostakin korvaavasta ratkaisusta?

– Tällä hetkellä en näe asiaa ajankohtaisena, koska tässä (1. sairauslomapäivä) on tarkoituksena lainsäädäntöprosessi käynnistää vasta ensi vuoden puolella, työministeri sanoo.

Muuttuuko ajankohtaisuus ensi vuonna?

Arvio jonkin toisen ratkaisun ajankohtaisuudesta voi muuttua ensi vuonna, jos esimerkiksi Suomen Yrittäjien ehdottama malli herättää lisää kiinnostusta.

Yrittäjät on esittänyt työnantajien omavastuuajan lyhentämistä sairastuneen työntekijän palkanmaksusta.

Tätä saatetaan selvittää.

– Siinä (Suomen Yrittäjien ehdotus) on kyse ennemmin siitä, miten tämä sairauslomista koostuva kustannusvastuu jaetaan työnantajien ja yhteiskunnan kesken. Se on vähän eri asia. Se sinänsä on varmasti selvittämisen arvoinen asia, Satonen pohtii.

Työnantajaleirissä palkaton sairauslomapäivä herättää epäilyksiä myös sen takia, että muutos pitäisi saada neuvoteltua myös työehtosopimuksiin. Ammattiliitot vastustaisivat muutosta raivoisasti.

Palkattoman saikkupäivän saaminen käytäntöön asti olisi näin vaikeata monilla aloilla.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat