Skitsofreenikko iski ruuvimeisselillä reiät kylpyhuoneen lattiaan ja aiheutti kerrostaloon vesivahingon

Psykoottinen mies aiheutti vesivahingon asuntoonsa ja alempaan asuntoon tehtyään reikiä lattiakaivoon.

Tapaus sattui Lahdessa vuonna 2022. Mies oli asunut vuokra-asunnossa ja siellä tehnyt ruuvimeisselillä neljä reikää kylpyhuoneensa lattiakaivoon.

Reikien kautta miehen pesuvedet valuivat alakerran huoneiston kylpyhuonetilan kipsilevykattoon sekä keittiön ja olohuoneen vastaisiin seiniin. Seurauksena kummankin huoneiston kylpyhuoneiden pinnat oli jouduttu purkamaan, miehen asunnon lattiakaivo piikkaamaan ja uusimaan ja tekemään alakerran asuntoon LVI- ja putkitöitä. Tilat piti myös koneellisesti kuivata ja desinfioida kastuneet alueet.

Korjauskuluja tuli lähes 22 000 eurolla.

Oikeus katsoi, että mies oli tehnyt reiät lattiaan ilman rationaalista syytä. Oikeus katsoi myös, että tekijän piti ymmärtää, että tämän jälkeen suihkussa käyminen aiheuttaa varmasti vesivahingon, tai tekee siitä vähintäänkin varsin todennäköistä. Siksi vesivahinko katsottiin tahalliseksi.

Vesivahinko paljastui miehen päästyä hoitoon

Oikeus katsoi, että mies oli tehnyt reiät lattiaan vuoden 2022 heinäkuun alkupuolen aikana. Hänet oli tämän ajanjakson lopuksi viety päivystykseen tämän uhattua naapuriaan veitsellä, ja pian tämä jälkeen toimitettu psykiatriselle osastolle, jossa tämä oli ollut avoimen psykoottinen ja arvaamaton. 

Vesivahinko paljastui vasta miehen ollessa psykiatrisella osastolla.

Hoidon myötä hänen ymmärryksensä sairaudestaan oli kuitenkin parantunut, ja lopulta mies voitiin kotiuttaa tämän sitouduttua lääkitykseensä.

Oikeus katsoi näin miehen olleen psykoottinen vahingontekoa tehdessään. Miehellä ei ollut vuosiin hoitokontaktia, ja oikeus katsoi sen liittyneen siihen, ettei mies ollut ymmärtänyt tarvitsevansa hoitoa ja lääkitystä. Näiden laiminlyönnin katsottiin johtaneen psykoosiin.

Vuonna 1982 syntynyt mies tuomittiin toukokuussa syyntakeettomana tehdystä törkeästä vahingonteosta. Hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Lue myös:

    Uusimmat