Slovakit saivat jääkiekko-oppia tšekeiltä sen jälkeen, kun yhteinen Tšekkoslovakian valtio oli muodostettu 1918. Bratislavassa pelattiin ensimmäinen jääkiekko-ottelu 1921.
Faktoja Slovakiasta
Asukasluku: 5,4 miljoonaa
Jääkiekkoilijoita (miehet): 2 399
Jäähalleja: 61
MM-mitalit: 1 kulta, 2 hopeaa, 1 pronssi
MM-kultakisat: 2002 Göteborg/Karlstad
Aiempia MM-turnauksia yhteensä (A-sarja): 22
A-sarjassa jatkuvasti vuodesta: 1996
Vuonna 1925 Tšekkoslovakia isännöi Tatralla jääkiekon EM-turnausta, jossa se voitti kultamitalin. Vuonna 1929 ryhdyttiin pelaamaan Tatra-cupia, joka on Euroopan toiseksi vanhin jääkiekon seuraturnaus (edellään vain Davosin Spengler Cup).
Tšekkoslovakian jääkiekko painottui pitkään vahvasti Tšekinmaalle. Ensimmäisinä slovakkipelaajina maajoukkueessa menestyivät 1960-luvulla Jozef Golonka ja maalivahti Vladimír Dzurilla. 1970-luvun tähtiä olivat veljekset Marián, Peter ja Anton Šťastný. Vasta 1979 Slovan Bratislava voitti ensimmäisenä slovakkijoukkueena Tšekkoslovakian mestaruuden. Jääkiekon MM-turnauksissa Bratislava sai isännöidä yhtä alkulohkoa 1959 ja toisen kerran 1992. Mestaruudet ratkottiin kummallakin kertaa Prahassa.
Slovakia itsenäistyi vuoden 1993 alussa. Uusi maa esiintyi lupaavasti heti ensimmäisessä jääkiekon arvoturnauksissa Lillehammerin olympiakisoissa 1994: Slovakia voitti alkulohkonsa, mutta hävisi puolivälierän jatkoajalla Venäjälle sijoittuen lopulta kuudenneksi. MM-uransa Slovakia joutui aloittamaan C-sarjasta 1994, mutta se nousi kahdessa vuodessa A-sarjaan. Debyyttiturnaus eliittitasolla Wienissä 1996 oli kuitenkin pettymys, tuloksena vasta 10:s sija.
Huima tähtikaarti
Parhaimmillaan Slovakian maajoukkue oli vuosituhannen vaihteessa, jolloin maalla oli useita NHL-tähtiä, kuten Miroslav Šatan, Peter Bondra, Zigmund Palffy ja Zdeno Chára. Slovakit voittivat Suomen 3–1 MM-välierässä Pietarissa 2000, mutta hävisivät vielä finaalin Tšekille 3–5.
Täysosuma tuli Ruotsin MM-turnauksessa 2002: Slovakia voitti jatkosarjassa Ruotsin ja Venäjän, puolivälierässä Kanadan 3–2, välierässä Ruotsin jatkoajalla 3–2 ja finaalissa Venäjän 4–3.
Suomen MM-turnauksesta 2003 saaliiksi tuli vielä pronssi, mutta tämä on jäänyt Slovakian viimeiseksi arvokisamitaliksi. Vielä 2004 Prahassa Slovakia hävisi välierän Kanadalle 1–2 ja pronssiottelun USA:lle jatkoajalla 0–1.
Slovakia on pelannut erinomaisesti myös olympiaturnauksissa. Torinossa 2006 se voitti alkulohkon puhtaalla pelillä (mm. Venäjän 5–3, USA:n 2–1 ja Ruotsin 3–0) mutta hävisi puolivälierän Tšekille 1–3. Vancouverissa 2010 Slovakia pudotti puolivälierässä Ruotsin 4–3 ja laittoi välierässä Kanadankin tiukoille (2–3). Pronssiottelun se hävisi Suomelle 3–5 johdettuaan peliä kahden erän jälkeen 3–1. Sotšin olympiaturnaus 2014 sujui vaisummin ja ensimmäisellä pudotuskierroksella tappioon Tšekille 3–5. Pyeongchangissa 2018 Slovakia yllätti avausottelussa sittemmin kultaa voittaneen venäläismiehistön 3–2 mutta hävisi kaikki loput ottelunsa, pudotuspelissä USA:lle 1–5.
Oma juniorikasvatus on Slovakiassa hieman laiminlyöty, joten maan sijoitukset MM-kisoissa ovat viime vuosina heitelleet kovasti. Kanadan turnauksessa 2008 se joutui jopa karsimaan A-sarjapaikastaan. Vuonna 2011 Slovakia isännöi ensi kerran itsenäisenä maana MM-turnausta, mutta isäntien taival päättyi jo jatkolohkossa ja tuotti lopulta 10:nnen sijan.
Suru-uutinen
Slovakian joukkue kärsi syksyllä 2011 ikävän menetyksen, kun joukkueen kantaviin voimiin 2000-luvulla kuulunut ex-NHL-tähti Pavol Demitra kuoli KHL-seura Lokomotiv Jaroslavlin lento-onnettomuudessa.
Slovakia taisteli hopeamitalin Helsingin MM-turnauksessa 2012. Slovakia voitti alkulohkossa USA:n ja hävisi vain täpärästi Kanadalle ja Suomelle. Puolivälierässä Slovakia kaatoi yllätti 4–3 ja välierässä Tšekin 3–1. Loppuottelussa Venäjä oli lopulta vahvempi maalein 2–6. Ján Laco valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi ja Zdeno Chára parhaaksi puolustajaksi.
Sittemmin slovakkimenestys on jälleen jäänyt vaisuksi. Vuoden 2013 MM-turnaus Helsingissä päättyi puolivälierätappioon Suomelle 3–4. Minskissä 2014, Ostravassa 2015 ja Pietarissa 2016 Slovakia juuttui jo alkulohkoon. Vuoden 2017 MM-turnaus oli pohjanoteeraus: Slovakia sijoittui 14:nneksi voitettuaan koko turnauksessa vain yhden ottelun, senkin jatkoajalla Italiaa vastaan.
Slovakialla ei ollut omaa joukkuetta vuoden 2016 World Cupissa, mutta sen pelaajat (maalivahti Jaroslav Halák, Tomáš Tatár, Marián Gáborík, Marián Hossa, Zdeno Chára ja Andrej Sekera) tähdittivät Euroopan joukkuetta, joka eteni yllättäen turnauksen loppuotteluihin. Tatár iski välierässä 3–2-voittomaalin jatkoajalla Ruotsin verkkoon.
MM-joukkue 2018
Maalivahdit:
Patrik Rybár, Mountfield HK, Extraliga
Denis Godla, KalPa, SM-liiga
Marek Čiliak, HC Kometa Brno, Extraliga
Puolustajat:
Andrej Sekera, Edmonton Oilers, NHL
Adam Jánošík, HC Bílí Tygři Liberec, Extraliga
Mário Grman, Piráti Chomutov, Extraliga
Martin Fehérváry, IK Oskarshamn, HockeyAllsvenskan
Christián Jaroš, Belleville Senators, AHL
Michal Čajkovský, Avtomobilist Yekaterinburg, KHL
Marek Ďaloga, HC Sparta Praha, Extraliga
Dominik Graňák, Mountfield HK, Extraliga
Hyökkääjät:
Lukáš Cinge, Mountfield HK, Extraliga
Dávid Bondra, HK Poprad, Tipsport Liga
Tomáš Jurčo, Chicago Blackhawks, NHL
Juraj Mikúš, HC Litvínov, Extraliga
Dávid Buc, HK Poprad, Tipsport Liga
Andrej Kudrna, HC Sparta Praha, Extraliga
Michal Krištof, HK Nitra, Tipsport Liga
Marek Hovorka, HC Košice, Tipsport Liga
Ladislav Nagy, HC Košice, Tipsport Liga
Tomáš Marcinko, HC Oceláři Třinec, Extraliga
Pavol Skalický, HC ’05 Banská Bystrica, Tipsport Liga
Martin Bakoš, HC Bílí Tygři Liberec, Extraliga
Marcel Haščák, HC Kometa Brno, Extraliga
Patrik Svitana, HK Poprad, Tipsport Liga
Päävalmentaja: Craig Ramsay (CAN)
Lähde: Urheilukirjasto