Slovenia aloittaa tänään puolivuotisen kautensa Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Slovenia seuraa tehtävässä Portugalia.
Koronapandemian hoito ja talouden elpyminen ovat edelleen merkittävässä roolissa myös Slovenian puheenjohtajakaudella. Seuraavan puolen vuoden aikana EU:ssa keskusteltaneen paljon myös ilmastotoimista, sillä EU-komissiolta odotetaan heinäkuussa laajaa lakipakettia asiasta.
EU:n puheenjohtajamaa johtaa puhetta jäsenmaita edustavan neuvoston monissa kokouksissa. Nyt alkava puheenjohtajakausi on Slovenian toinen. Maa liittyi Euroopan unioniin vuonna 2004.
Sloveniassa puheenjohtajakautta ovat edeltäneet tuuliset ajat. Maan oikeistopopulistinen pääministeri Janez Jansa vältti täpärästi virkarikossyytteen parlamentin äänestyksessä toukokuun lopussa.
Jansa voitti äänestyksen äänin 44–42. Virkarikossyytteitä olivat esittäneet vasemmistopuolueet. Jansa haluttiin syytteeseen koronaviruspandemian huonosta hoidosta ja muun muassa rikkomuksista lehdistönvapautta vastaan.
Jos asia olisi edennyt, Sloveniassa olisi saatettu joutua järjestämään ennenaikaiset vaalit juuri puheenjohtajakauden kynnyksellä.
Pääministeri solvannut toimittajia
Alkuvuodesta Jansan tekemisistä on keskusteltu laajemminkin Euroopassa, sillä huomiota ovat herättäneet hänen solvauksensa kriittisiä juttuja tehneitä toimittajia kohtaan. Jansan mukaan toimittajat ovat valehtelijoita. Hän myös väittää, että käynnissä olisi ollut median ajojahti häntä ja hallitusta vastaan.
Hallituksen mukaan slovenialaismedia on vasemmiston hallussa ja haluaa tahallaan mustamaalata maata hallitsevaa oikeistopopulistista SDS-puoluetta.
Esillä on ollut myös maan uutistoimiston STA:n rahoituksen horjuttaminen. Jansa on kutsunut uutistoimistoa "kansalliseksi häpeäpilkuksi".
Europarlamentaarikoista koottu työryhmä yritti maaliskuussa keskustella Jansan kanssa maan median vainoamisesta, mutta kokous päättyi lyhyeen, koska työryhmä ei suostunut katselemaan Jansan koostamaa videota. Pääministeri syytti välittömästi ryhmää sensuurista suosikkimediassaan Twitterissä.
– Emme ole EU:lle mitään velkaa. Te olette vain ylipalkattuja EU-byrokraatteja, Jansa raivosi tuolloin.
Jansa nousi uudelleen Slovenian pääministeriksi viime vuoden maaliskuussa. Hän on toiminut pääministerinä kahdesti aiemmin, vuosina 2012–2013 ja 2004–2008.