SM-liigaan palannut Jarno Pikkarainen avoimena vaikeasta ajastaan – "Siinä tulee vieroitusoireita"

Kokenut kiekkovalmentaja Jarno Pikkarainen palasi vuoden tauon jälkeen takaisin SM-liiga-arkeen, kun Porin Ässät tarvitsi yllättäen muutosta. Välivuosi oli Pikkaraiselle haastavaakin aikaa.

– Tosi hyvältä tuntuu, ainakin vielä tässä vaiheessa, Pikkarainen heittää pilke silmäkulmassaan.

Pikkarainen hyppäsi porilaisten ruoriin viime keväänä kaksivuotisella sopimuksella. Ässät päätti yllättäen muuttaa suunnitelmiaan, ja päävalmentajana toiminut Jere Härkälä vapautettiin tehtävistään. 

Ratkaisu oli sikäli kova, että Härkälälle oli ehditty sorvaamaan jatkoa hyvin sujuneen syksyn jälkeen. Etenkin maalinteon tuskasta kärsinyt patanippu valahti kuitenkin karusti pudotuspelien ulkopuolelle runkosarjan viimeisessä ottelussa.

Pikkaraisen päätös lähteä Poriin syntyi tiiviissä aikataulussa.

– Ensimmäisessä keskustelussa käytiin läpi seuran tilannetta. Siitä meni jonkin aikaa, kunnes asiat lähtivät etenemään. Puhuttiin paljon siitä, mitä Ässät tarvitsee. Sopimusteknisistä asioista päästiin kohtuullisen nopeasti sopuun, Pikkarainen kertaa. 

Vuosi sitten Pikkarainen oli ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen tilanteessa, jossa kausi ei alkanutkaan kiekkoarjen osalta lainkaan. Parin vuoden pätkä HPK:ssa päättyi asetelmaan, jossa jatkoa ei ollut tiedossa.

Haastattelu jatkuu kuvan jälkeen.

Pikkarainen kuvailee varsinkin viime syksyä vaikeaksi vaiheeksi. 

– Ei se aina silloin ole herkkua, kun ulkona on pimeää ja pelit alkaa. Kropassa oli vielä rytmi päällä. Jälkeenpäin se on antanut paljon energiaa. Etäisyys teki kyllä hyvää.

– Perhe kun siinä elää normaalia arkea ja itsellä onkin ylimääräistä aikaa, kun on tottunut elämään läpi tunne-elämysten, niin siinä tulee vieroitusoireita, tyhjiö. Tämä on minulle intohimotyö ja tapa toteuttaa itseäni. 

Pitkän linjan Liiga-valmentaja kertoo saaneensa irtauduttua kaukalomaailmasta pitkillä lomareissuilla. Koko perhe vietti paljon aikaa etelässä. 

– Paikan päällä en käynyt katsomassa viime kaudella kuin yhden pelin. Poika pelaa TPS:n junioreissa, enkä mennyt sielläkään jäille kertaakaan. Halusin ottaa sen etäisyyden, hän kertaa.

Ässien näköinen?

Pikkaraisesta alettiin uusimman nimityksensä jälkeen puhua eri yhteyksissä nopeasti "Ässien näköisenä valmentajana". Raamikkaan ja karskin olemuksen uskotaan sopivan Isomäkeen kuin nenä päähän. 

– Ei se mua haittaa, jos joku niin sanoo. Tosin tämä maailma halutaan nähdä nykyään aika paljon stereotypioiden kautta. Mikä sellainen Ässien näköinen sitten on? Tällä hetkellä seurassa tarvitaan jämäkkyyttä, mutta ennen kaikkea ihmiset pitää kohdata, Pikkarainen pyörittelee kuvausta. 

– Se on suurin muutos, jonka olen tuonut. Tein kesällä paljon yksilöiden kanssa töitä. Tapasin kaikki kahden kesken useampaan kertaan. Sitten kun ihmissuhde on luotu, niin ehkä voidaan käyttää sitä porilaisen näköistä stereotypiaa jollain osa-alueella, hän jatkaa. 

Ässissä tapahtui muutosta valmennusportaan osalta myös johtajuudessa. Seuraikoni ja kapteeni Jesse Joensuu löi hanskat naulaan viime keväänä. Joensuu jatkaa Ässissä edelleen kuitenkin muissa tehtävissä. 

Joukkueen kapteenina toimii nyt kokenut Jan-Mikael Järvinen

– Päävalmentajalla on iso vastuu johtamisesta. Kyllä me yhdessä pystymme katpeeniston kanssa ne Jessen saappaat täyttämään, Pikkarainen takaa.

Ässät lähtee kauteen sikäli tutuista asemista, että se kuuluu selkeästi isompiaan kiusaavien haastajien joukkoon. Sävelet lauluun, jolla pisteitä irtoaa illasta toiseen, ovat Pikkaraisella selvillä. 

– Haluamme olla aloitteellisia. Puolustamisen täytyy tapahtua eteenpäin. Aina se ei ole mahdollista, ja silloin on mietittävä, kuka meillä on vastassa. Tulee varmasti sellaisia iltoja, että peliä on vain hidastettava. Ykkösprioriteetti on kääntää peliä nopeasti, mutta roiskimaan ei ruveta, Pikkarainen kuvailee.

Jääkiekon SM-liigakausi alkaa tiistaina 10. syyskuuta. Ässät avaa sesonkinsa Pikkaraisen edellistä seuraa HPK:ta vastaan lauantaina 14. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat