Mikkelien Jukurien taustalta vajaa vuosi sitten vetäytynyt sijoittaja Heikki Viitikko neuvottelee parhaillaan seuran kanssa yli kahden miljoonan euron velkojen takaisinmaksusta. Veloista valtaosa on peräisin kuuden vuoden takaisesta SM-liigan osakemaksusta.
Aiemmin reilut 27 prosenttia Jukurit HC Oy:stä omistanut Viitikko myi kaikki osakkeensa toukokuussa 2023 Etelä-Savon puolesta Oy:n nimellä toimivalle sijoittajaryhmälle.
Tämän jälkeen hän tuki seuraa rahallisesti vielä kertaalleen syyskuussa, mutta muuten hän jättäytynyt sivuun mikkeliläisseuran toiminnasta. Tällä hetkellä Viitikko ja Jukurit neuvottelevat vuosien saatossa kertyneen velan takaisinmaksusta.
– Velka on tällä hetkellä pääomaltaan noin 2,2 miljoonaa euroa, Viitikko kertoo MTV Urheilulle.
Laina on valtaosin peräisin vuosien takaisen liigaosakkeen maksusta. Jukurit sopi vuoden 2016 liiganousunsa yhteydessä 1,8 miljoonan euron osakasmaksusta, jonka Viitikko kuittasi. Liiga sai rahansa, mutta seura ei ole vieläkään saanut maksetuksi summaa takaisin entiselle omistajalleen.
Tukena maksamiaan summia sijoittaja ei kuvittelekaan saavansa takaisin, mutta lainatun pääoman kohdalla tilanne on eri. Aikataulu on tosin vielä auki.
– Lähden tietysti siitä, että kun lainaan jollekin, niin laina on laina ja tuki on tuki, Viitikko sanoo.
– Kyse on pitkäaikaisesta lainasta. Kun ajatellaan seuran tilannetta ja alueen kokoa, niin varmasti realiteetti on, että puhumme jostain 10–15 vuoden suuruusluokasta.
Viitikko uskoo, että neuvottelut maksuaikatauluista saadaan Jukureiden kanssa valmiiksi kuluvan kauden loppuun mennessä. Myös Jukurien toimitusjohtaja Antti Laakso kuvailee keskusteluiden koskevan enää yksityiskohtia.
SM-liigan velkaisimpia seuroja
Viime syksynä vahvistetussa tilinpäätöksessä Jukurien vieraan pääoman osuus, siis kerääntynyt velka, oli peräti 3,9 miljoonaa euroa. Luvut tekevät mikkeliläisistä yhden SM-liigan velkaisimmista seuroista. Omaa pääomaa oli vain 248 000 euroa, joten alle seitsemän prosentin omavaraisuusaste ei lupaile kummoisiakaan kykyjä investointien tekemiseen.
LUE LISÄÄ: Tässä totuus SM-liigan pikkuseuroista: Valtavista miljoonaveloista painetta – ”Nykyisellään ei tule olemaan kannattavaa”
Mikkelissä viriteltiin vielä muutama vuosi sitten satsauksia sijoituskiinteistöihin, mutta nykyinen korkea korkotaso on laskenut intoa. Toinen potentiaalisempi sijoituskohde on ollut läheltä Kalevankankaan jäähallia sijaitsevan hotellin hankkiminen vuonna 2020.
Muut jääkiekon ulkopuoliset liiketoimintamahdollisuudet ovat olleet Jukureilla vähissä. Viime marraskuussa seura julkaisi verkkosivuillaan yleisesti hätähuudoksi tulkitun tiedotteen, jossa seurajohto luonnehti taloudellista tilannetta vakavaksi.
Tiedotteen viesti oli karu: taloudellista pohjaa on pakko tervehdyttää, jotta pääsarjakiekkoa pelataan Mikkelissä myös tulevina vuosina. Pitkäaikaiseen pelastustyöhön tarvitaan kaikki tuki paikallisilta yrityksiltä ja kiekkoyleisöltä.
Kuluvan tilikauden tulos on pitkälti kiinni tämänhetkisen sarjaviitosen kevään pudotuspelien menestyksestä.
– Se on isossa osassa. Muuta on turha väittää, toimitusjohtaja Antti Laakso myöntää.
– Playoffit sen näyttävät, mutta saamme kyllä miekkailla vähän pidemmällekin, Laakso arvioi plussalle pääsemisen haasteita.
LUE MYÖS: Selvitys paljastaa: SM-liigassa kaksi seuraa veitsenterällä – Ruotsin-mallissa peli olisi pian ohi
Jukureilla on edessään myös seurahistorian toiset SM-puolivälierät. Edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten Jukurit ei saanut heräteltyä yleisöään hallille toivotulla tavalla, mutta tällä kertaa Olli Jokisen luotsaaman ryhmän menestys vaikuttaa aktivoineen paikallisia jo hyvissä ajoin.
Yleisömäärät nousussa
Positiivista kehitystä on Laakson mukaan tapahtunut sekä yleisömäärissä että yritysmyynnissä. Kahden edellisen kauden aikana Jukurien yleisökeskiarvo oli vain runsaat 2 200 katsojaa, mutta tällä kaudella lukema on ollut jo reilut 2 900. Seitsemässä edellisessä kotiottelussa yleisömäärä on alkanut vähintään kolmosella.
– Eteläsavolaiset ja mikkeliläiset ovat alkaneet löytää hallille. Joukkue on pelannut hyvin, ja totta kai se edesauttaa sitä, mutta lasken isommaksi haasteeksi, että saamme keskiarvon pysyvästi nousemaan, Laakso sanoo.
– Yritysmaailma meillä on hienosti ollut tässä mukana. Kaikki VIP-alueet ovat olleet nyt ehkä 12–13 peliä aivan täynnä, hän lisää.
Jukurien johto pohtii edelleen toimenpiteitä talouden tasapainottamiseksi. Yksi mahdollisuus on uusi osakeanti vielä kuluvan tilikauden aikana.
Juttua korjattu klo 8.14: Jukurit putosi keskiviikon kierroksella Liigan viidenneksi.