SM-liigaseurat kiristävät koronatoimiaan entisestään pudotuspelien alla, pelaajat joutuvat tekemään erityisiä uhrauksia – "Aika ahtaalle vedetty"

5:59img
Videolla SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi avaa, miten sarjan pudotuspelit käynnistetään.
Julkaistu 08.04.2021 07:02
Toimittajan kuva
Riku Hellanto

riku.hellanto@mtv.fi

@RikuHellanto

SM-liigan tulevat pudotuspelit ovat saaneet liigaseurat kiristämään omia koronatoimiaan tartuntariskien minimoimiseksi. Tosipelien lähestyessä pelaajien vastuu korostuu entisestään.

SM-liigan runkosarja on taittunut jo loppusuoralle, ja pudotuspelit pärähtävät tämänhetkisten suunnitelmien mukaan käyntiin jo ensi viikolla. SM-liiga on tehnyt tahollaan kovasti töitä sen eteen, että pudotuspelit voitaisiin viedä turvallisesti läpi.

SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi viime viikolla MTV Urheilulle, ettei pudotuspelikevään aikana pelata paras seitsemästä -sarjoja lainkaan. Tarkemmat yksityiskohdat muun muassa pudotuspelien pelipaikkakuntien suhteen ovat vielä auki.

Töitä terveyden turvaamiseksi tehdään myös SM-liigaseurojen toimistoilla. Läpi kauden tarkasti koronaprotokollaa noudattaneet seurat kiristävät omia toimiaan entisestään, jotta tartuntariskit saataisiin minimiin.

– On selvää, että entisestään on kiristetty näitä käytäntöjä ja piiriä, johon pelaajat ovat kosketuksissa. Se on koko kauden ajan ollut aika ahtaalle vedetty, KalPan toimitusjohtaja Toni Saksman toteaa MTV Urheilulle.

LUE MYÖS: Jukka Rautakorpi sai sakkorangaistuksen, koronarikkomusten yksityiskohdat olivat Tapparan tiedossa – "Tehtävänä oli suojata nuoria pelaajia"

Pelaajat ovat noudattaneet vapaa-aikaansa koskevia ohjeita jo kauden alusta lähtien, mutta pudotuspelien aikana kaikkia riskejä pyritään välttämään mahdollisimman tehokkaasti. Tästä johtuen pelaajat joutuvat tekemään erityisiä uhrauksia terveyden takaamiseksi. 

– Vapaa-aikaa koskevia ohjeita on ollut koko kauden ajan. Niissä on onnistuttu, mistä iso kiitos kuuluu pelaajille ja sille, minkälaisia uhrauksia he ovat pystyneet tekemään. On toistaiseksi pystytty pitämään oma ryhmä terveenä ja viruksesta erossa. Sinällään ohjeet ovat olleet (voimassa) koko kauden ajan, emmekä ole nähneet syytä, miksi pyörää pitäisi keksiä uudelleen, Saksman toteaa.

Myös Pelicans luottaa koko kauden käytössä olleisiin metodeihin, mutta toimintaa pyritään silti terävöittämään entisestään.

– Pelaajakuplanhan me olemme tänne sisäisesti luoneet. Olemme onnistuneet aika hyvin minimoimaan tämän riskin. Mennään hyväksi havaitulla mallilla ja skarpataan vielä enemmän, Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen sanoo.

Suurin vastuu ohjeiden noudattamisesta on pelaajilla. Pelaajat ovatkin noudattaneet annettuja ohjeistuksia kiitettävästi.

– Kyllähän se lähtee myös urheilijoiden omasta ymmärryksestä, että kun kuplan ulkopuolella ollaan kotona, niin sieltä ei paljon muualle lähdetäkään, Pöyhönen toteaa.

– Terveydestähän tuossa lähtökohtaisesti puhutaan, ja se on jokaisen perusvelvollisuus. Olemme kirkastaneet sitä ymmärrystä, minkä kanssa tässä tehdään. Kun puhutaan joukkueurheilusta, ryhmädynamiikkakin ajaa itsestään. Kukaanhan ei haluaisi varmastikaan olla se, joka sen koronatartunnan saisi, vaikka sitä ei tietoisesti olisi ottamassakaan, Pöyhönen jatkaa.

LUE MYÖS: SM-liigan pistepörssin voitto viiden kauppa – maalikuninkuus menossa Ruotsiin

Myös runkosarjaa johtavan Lukon pelaajat noudattavat tarkkoja ohjeita. Lukko on pyrkinyt ohjeistamaan pelaajiaan jättämään jäähallin ulkopuoliset ihmiskontaktit jopa täysin nolliin pudotuspelien lähestyessä.

– Olemme käyneet asioita läpi, että jokaisen pitää olla entistä tarkempia. Toivomme, ettei ulkoisia kontakteja ole lainkaan. Ei olla eritelty sitä sen tarkemmin, mutta olemme puhuneet, että kontaktit minimoidaan käytännössä nolliin, Lukon toimitusjohtaja Timo Rajala sanoo.

Pelaajat eivät kuitenkaan ole yksin vastuussa ohjeiden noudattamisesta, vaan myös perheiden ja kumppaneiden toivotaan edesauttavan tartuntariskien minimointia. Lukko haluaa tarjota perheellisille joukkueenjäsenilleen turvallisen mahdollisuuden pudotuspelien ajaksi.

– Tulemme tarjoamaan perheellisille pelaajille ja valmennukselle eristäytymistä omaan majoittautumiseen. Heidän kanssaan, kenen tyttöystävät eivät ole töissä, olemme keskustelleet, että kiinnittäisivät erityistä huomiota kontaktien vähentämiseen ja pyrkisivät minimoimaan ne mahdollisimman pieniksi, Rajala kertoo.

Liigaseurojen karanteenit herättivät ajatuksia

HIFK:n, Ilveksen, SaiPan, Sportin ja KooKoon taannoiset koronakaranteenit ovat myös omalta osalta kiristäneet seurojen koronaohjeita. Tilanne herätti pohdintaa myös KalPan ja Pelicansin toimistolla.

– Kun tässä joitakin tapauksia oli, se on aina hyvä muistutus harkita edelleen, onko jotain mitä voi vielä tehdä vielä paremmin. Kun pitkästä ajasta puhutaan, niin nollaan prosenttiin ei riskiä pysty saamaan, Saksman myöntää.

– Olemme lähinnä teroittaneet tekemisen merkitystä. Kyllähän tuollaisilla esimerkeillä on tapana ohjata sitä toimintaa. Kun tällaisia valitettavia tapauksia sattuu, niin kyllä siinä on ymmärretty se merkitys, mistä tästä puhutaan, Pöyhönen sanoo.

LUE MYÖS: HIFK palaa perjantaina koronakurimuksesta tositoimiin – "Näillä näkymin näyttää siltä, että saadaan täysi kokoonpano"

Myös eri alueiden koronavirustilanteet vaikuttavat liigaseurojen ympärillä pyöriviin tartuntariskeihin. Kuopiossa tilanne on ollut koko kauden ajan olosuhteisiin nähden hyvä.

– Tietysti alueen tilannekin vaikuttaa todennäköisyyteen. Mitä enemmän sitä alueella ja ympärillä on, riski siitä tietysti kasvaa koko ajan. Se hyvä puoli meidän alueellamme on, että tilanne on täälläkin taas menossa parempaan suuntaan ja aika hyvänä ollut koko ajan. Se parantaa myös meidän onnistumisemme mahdollisuutta, Saksman korostaa.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga