Jääkiekon SM-liiga kärvistelee koronaviruksen kynsissä. Roimasti laskeneet tulot ovat ajaneet seurat koviin toimiin taloutensa turvaamiseksi. Vaikeudet koskettavat myös sarjan suuria, sillä muun muassa HIFK ja Tappara ovat joutuneet neuvottelemaan henkilöstönsä kanssa palkkojen alentamisesta. Säästöjä etsitään aivan kaikesta.
SM-liiga-seurat ovat turvautuneet erilaisiin säästötoimiin koronaviruksen vuoksi laskeneita tuloja paikatakseen.
Näkyvimmin säästöjä ovat hakeneet Pelicans, JYP ja SaiPa, jotka päätyvät yt-neuvotteluihin säästötoimiensa toteuttamiseksi. Kuitenkin myös muissa SM-liiga-seuroissa on reagoitu merkittävillä toimilla laskeviin tuloihin.
LUE MYÖS: SM-liigaseurojen pelastusrengas jo näköpiirissä, mutta tuleeko apu liian myöhään? – "Vähän pelottaa, miten kaikki tästä selviävät"
Tamperelaisseurat Ilves ja Tappara ovat jo päässeet joukkueen ja muun henkilöstönsä kanssa sopuun palkkojen leikkaamisesta. Ilveksen kohdalla palkkaleikkuri jatkuu joulukuun loppuun, Tapparan kohdalla palkanalennukset ovat voimassa toistaiseksi.
"Katsotaan joulukuussa tilannetta"
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kertoo, että Ilveksessä on sovittu palkanalennusten jatkamisesta.
– Meillä sovittiin keväällä kuuden kuukauden leikkausjakso, eli toukokuusta lokakuun loppuun. Sen jälkeen on sovittu kaksi kuukautta vielä lisää. Katsotaan taas joulukuussa tilannetta.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Tappara puolestaan sopi henkilöstönsä palkkojen alentamisesta ensimmäisen kerran keväällä ja uudelleen syksyllä. Toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että palkkaleikkuri on voimassa toistaiseksi.
Aron mukaan uusimpien palkanalennusten avulla Tapparan pitäisi selvitä koronarajoitusten keskellä kauden loppuun saakka.
Henkilöstökulut ovat seuran suurin menoerä, mutta säästökohteita on etsitty kaikkialta. Yksi esimerkki löytyy matkustamisesta.
– Normaalisti, jos on ollut kiireempää ottelutahtia, olemme lentäneet vaikka Ouluun. Kyllä tällä hetkellä mennään juna–bussi-yhdistelmällä. Tällaisia arjen valintoja, Aro sanoo.
– Vastaavanlaisia muita pieniä ja isompia puroja arjessa syntyy. Näistä kertyy useampi satatuhatta euroa säästöä viime vuoteen verrattuna. Ei nyt pelkästään matkustamisesta, mutta kaikesta, mitä on. Osittain lykättyjä investointeja ja osittain arjen säästöjä.
Säästötoimista huolimatta Tappara tulee Aron mukaan tekemään useamman sadantuhannen euron tappiot, jos rajoitukset jatkuvat kauden loppuun saakka.
HIFK neuvottelee alennuksista
Viimeisimpänä palkanalennuksista henkilöstönsä kanssa on neuvotellut Helsingin IFK. Toimitusjohtaja Jukka Valtanen vahvistaa MTV Urheilulle, että seura on ehdottanut joukkueelle ja muulle henkilöstölle palkkojen alentamista kauden loppuun saakka.
– Olemme käytännössä päässet siitä sopuun. Täytyy kiittää kavereita, että ymmärtävät tämän tilanteen vakavuuden, Valtanen sanoo.
– (Alennukset) jatkuvat kauden loppuun, jollei tilanne muutu radikaalisti suuntaan tai toiseen.
LUE MYÖS: SM-liigan jättiläisetkin horjuvat jo – HIFK:ssa myönnetään isot tappiot jokaisesta kotiottelusta: "Tämä on yhteinen selviytymispeli"
Valtanen sanoo, että muiden joukkueiden tavoin myös HIFK:ssa säästöjä etsitään tiheällä kammalla kaikesta mahdollisesta. Tärkeintä olisi, että runkosarja saataisiin pelattua täysimääräisenä.
– Vaikka seurat ovat yrityksinä melko pieniä, meillä on satoja puroja, joista kuluja aiheutuu. Kaikki on tiukan kamman alla. Pyritään säästämään kaikesta, mikä ei vaikuta urheilullisiin edellytyksiin.
Kolmessa SM-liiga-seurassa on syksyn aikana jouduttu turvautumaan yt-neuvotteluihin säästöjen hakemiseksi. HIFK:ssa tälle ei ole ollut tarvetta.
– Ei ole käyty sellaista keskustelua.
Tamperelaispomo uskoo parempaan
Seurojen laskeneiden kulujen takana ovat koronaviruksen aiheuttamat katsomorajoitukset. Yleisömäärien lasku näkyy lipputuloissa sekä oheismyynnissä.
Tampereen Hakametsän jäähalliin saisi ottaa rajoitusaikana enimmillään 4 500 katsojaa, mutta Ilveksen yleisökeskiarvo on jäänyt alle 3 000 katsojan.
Jalo sanoo, että yleisökato oli jollain tavalla odotettavissa kesän tapahtumien perusteella. Silti pienet lukemat ovat olleet jollain tasolla yllätys.
– Uskon, että olemme onnistuneet hallien turvaohjeistuksissa ja lohkotuksissa, mitä on tehty. Täällä Tampereellakin peleissä on nyt niin turvallista kuin voi olla tällä hetkellä. Siinä mielessä pikkuisen yllätys, että ei ole lähtenyt paremmin käyntiin.
Jalo muistuttaa, että pelkästään suuremmat lipunmyyntimäärät eivät taloutta pelastaisi. Tärkeä aitiomyynti on vaikeaa, kun suuret yritykset välttelevät kokoontumisia.
– Isoissa yrityksissä on linjattu, että ei saa mennä. Pikkujouluja on peruttu, mitä perinteisesti kiekkomatseissa vietetään. Toki se on iso lovi.
Tappara on onnistunut yleisörintamalla vain hieman paikalliskilpailijaansa paremmin. Sen yleisökeskiarvo on hieman yli 3 300. Viime perjantaina Tappara myi ensimmäistä kertaa tänä syksynä Hakametsään täyden sallitun määrän lippuja, kun paikalliskamppailua Ilvestä vastaan seurasi 4 500 katsojaa.
Aro uskoo yleisömäärien lähtevän kasvuun kauden edetessä.
– Omana tavoitteenani on, että keskiyleisömäärä marras–joulukuun peleissä olisi yli 3 500.