Snookerin pahojen poikien tempaukset: huumeita, tappouhkauksia ja käsirysyjä

Alex Higgins huhtikuussa 1988.
Alex Higgins oli huippupelimies ja tupakan ystävä. Kuva huhtikuulta 1988./ All Over Press
Julkaistu 18.04.2015 08:30
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Snookerammattilaisia pidetään yleisesti siististi pukeutuneina herrasmiehinä, jotka pussittavat palloja taidokkaasti. Lajin historia tuntee kuitenkin myös pelaajia, jotka ovat jääneet fanien mieleen niin taitojensa kuin myös kyseenalaisen käyttäytymisensä myötä. 

MTV Sport listasi lajin kuuluisia "pahoja poikia", jotka ovat niittäneet menestystä MM-kisoissa Sheffieldin Crucible-teatterissa. Siellä kisataan myös tämän vuoden maailmanmestaruudesta lauantaista lähtien.

Alex Higgins

Huippulahjakas ja fanien palvoma pohjoisirlantilainen rakasti juomista, tupakanpolttoa, uhkapelejä ja tappelemista. Hänen tempauksiinsa lukeutuivat esimerkiksi turnausvirkailijaa puskeminen päällä, tuomarin sanallinen herjaaminen ja kanssapelaaja Dennis Taylorille esitetty tappouhkaus. Higgins jouduttiin jopa poistamaan hänen uransa viimeisessä suurturnauksessa areenalta vuonna 1997, kun tappio otti niin koville. Kurkkusyövän 90-luvun lopulla sairastanut kaksinkertainen maailmanmestari (1972 ja 1982) menehtyi vuonna 2010.Snookerin pahoja poikia huhtikuussa 1986: Tony Knowles, Jimmy White, Kirk Stevens ja Alex Higgins.

Snookerin pahoja poikia huhtikuussa 1986: Tony Knowles, Jimmy White, Kirk Stevens ja Alex Higgins.

Jimmy White

Lempinimellä "Pyörretuuli" tunnettu White, 52, on voittanut urallaan kymmenen rankingturnausta, mutta on poistunut kuudesta MM-finaalista aina häviäjänä. Nyt jo parhaat pelivuotensa taakse jättänyt englantilainen eli huippuaikoinaan rock n roll -elämää ja oli koukussa kokaiiniin, mikä aiheutti hänelle pahoja rahahuolia. Snookerfanien joukossa supersuosittu White pyrki myös muuttamaan nimensä Jimmy Browniksi mainostempauksena vuonna 2005, mutta snookerin kattojärjestö esti aikeet.

Kirk Stevens

Urallaan maksimipistesarjaankin yltänyt Stevens, 56, kuului lajin huippunimiin 80-luvun alussa. Kaksi kertaa MM-välierässä pelanneen Stevensin ura lähti kuitenkin laskuun, kun hänen vastustajansa Silvino Francisco syytti häntä piristeiden avulla pelaamisesta British Openiin finaalissa 1985. Stevens ei ikinä jäänyt kiinni testeissä, mutta hän tunnusti myöhemmin kokaiiniriippuvuutensa. Erikoisesti pukeutuneena snookerin playboyna tunnettu Stevens räiskyi myös pelityylillään. Hän lopetti uransa vuonna 1993, mutta palasi viisi vuotta myöhemmin. Ura ei kuitenkaan saanut enää uutta nostetta.

Bill Werbeniuk

Jimmy White on luonnehtinut vuonna 2003 kuollutta Werbeniukia "ainoaksi pelaajaksi, joka pystyi nauttimaan kymmenen tuoppia olutta ja voittamaan ottelun". Kanadalainen perusteli alkoholin nauttimisen sillä, että hän kärsi synnynnäisesti käsien tärinästä, mihin panimotuotteiden kulauttelu oli ratkaisu.

Bill Werbeniuk nauttimassa olutta pelin lomassa huhtikuussa 1988.

Bill Werbeniuk nauttimassa olutta pelin lomassa huhtikuussa 1988.

"Big Bill" ylsi parhaimmillaan MM-kisojen puolivälieriin ja UK Championshipin välieriin, mutta suurvoittoja hän ei saavuttanut. Werbeniukin peliura päättyi vuonna 1990. Hän kuoli 56-vuotiaana sydämen petettyä.

Ronnie O'Sullivan

Useasti uransa lopettamiselle spekuloinut O'Sullivan, 39, on saanut aikaan yhtä paljon otsikoita kyseenalaisilla tempauksillaan kuin poikkeuksellisilla taidoilla hankituilla turnausvoitoillaan. Viisinkertainen maailmanmestari kärsi nuorempana pahasta päihderiippuvuudesta, mikä vaikutti luonnollisesti myös peliesityksiin

Ronnie O'Sullivan ei aina viihdy snookerpöytien äärellä. Kuva tämän vuoden tammikuulta. 

Ronnie O'Sullivan ei aina viihdy snookerpöydän äärellä. Kuva viime tammikuulta.

Muutenkin temperamenttinen O'Sullivan on muun muassa käynyt käsiksi lehdistövirkailijaan vuoden 1996 MM-kisoissa, menettänyt Irish Mastersin tittelin 1998 kannabiskäryn takia ja hämmentänyt kaikki luovuttamalla puolivälierän pelin alkuvaiheessa ilman kunnollista syytä Stephen Hendryä vastaan UK Championshipissä 2006. Lähivuosina englantilaistähti on saanut elämästään paremman otteen, minkä myötä hän on loistanut kilpaveralla entistä kirkkaammin.        

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu