Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää Brexitiä järkevänä päätöksenä ja uskoo sen toteutuvan.
Huomenna Lontooseen perussuomalaisia edustamaan lähtevä Soini ei pidä todennäköisenä, että Britannian kansanäänestyksen tulos EU-erosta kumottaisiin, esimerkiksi toisella kansanäänestyksellä.
– Britanniaa ei voi nöyryyttää äänestyttämällä tätä uudestaan. Kaksi vuotta voi kestää, mutta kyllä se ero tulee.
Soinin mukaan EU-eron äänestystulos oli "järkevien ihmisten järkevä päätös".
Brexitillä on jo ollut vaikutuksia muissa Euroopan maissa. PS-Nuoret avasi kansalaisaloitteen Suomen EU-jäsenyyden kansanäänestyksen järjestämisestä eli Fixitistä. Soini ei tyrmää kansalaisaloitetta ja muistuttaa vaihtoehtojen olevan aina mahdollisia, myös EU-jäsenyyden suhteen.
– Nuoret ovat aina radikaaleja, eikä vapaassa yhteiskunnassa voi kieltää tällaisia keskusteluja.
– Maailmassa on aina vaihtoehtoja. Nyt ei ole kysymys siitä, mitä tapahtuu tässä ja nyt Suomen suhteen, ja pidemmällä aikavälillä sitä [Fixitiä] ei voi sulkea pois. Ihmiset eivät pitäneet Brexitiäkään todennäköisenä, ja silti se tapahtui, jatkaa Soini.
Suomen EU-jäsenyyden uudelleenarviointi ei ole hallitusohjelmassa. Kansalaisaloitteella voidaan kuitenkin nostaa asioita eduskunnan käsittelyyn, mikäli aloite kerää määräajassa 50 000 allekirjoitusta. Kansanäänestyksen järjestäminen Suomen EU-jäsenyydestä -aloitteella on nyt 18 800 tukijaa.
Brexitistä turha enää valittaa
Soini kritisoi Brexit-tuloksen kiistämistä tai peruuttamista. Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulokset täytyy demokratiassa ottaa sellaisenaan huomioon, oli tulos mieleinen tai ei.
– Jos kansanäänestys järjestetään, niin turha lähteä sen jälkeen kritisoimaan, että olipa huono tulos. Meilläkin on näitä kansalaisaloitteita, ja ihmisillä on usein sellainen asenne, että jos hävitään, niin kansalaisaloite on huono juttu, ja jos voitetaan, niin kansalaisaloite on hyvä juttu.
Brexit-tuloksen jälkeen on noussut paljon kritiikkiä EU:ta koskeviin valheellisiin väittämiin, joita esitettiin kampanjoinnin yhteydessä.
Esimerkiksi Britannian EU-eroa kannattava kampanja oli väittänyt 350 miljoonan punnan menevän viikossa EU:lle, ja että EU-eron myötä tämä raha käytettäisiin kansalliseen terveydenhuoltoon. Näkyvä Brexit-johtaja Nigel Farage myöhemmin valitteli tätä väitettä ja piti sitä virheenä.
Soini ei kritisoi virheellisiä väittämiä, vaan pitää toimittajia ja mediaa vastuullisina valheiden leviämisestä.
– Vaalikampanjat on aina vaalikampanjoita.
– En lähde yksityiskohtiin ottamaan kantaa, mutta vallan vahtikoirien, eli median, pitää puhkaista tällainen kupla ennen vaaleja. Sen jälkeen kun äänet on laskettu niin turha enää valittaa.