MTV Uutisten haastatteleminen Euroopan parlamentin suomalaisjäsenten reaktiot Britannian kansan halusta erota EU:sta ovat vaihtelevia. Näkemys on yhtenäinen vain siitä, että äänestystulos merkitsee uutta aikaa Euroopan unionille.
Britannia äänesti viime viikon torstain kansanäänestyksessään jättävänsä Euroopan unionin. MTV Uutisten haastattelemat suomalaismepit, eli Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, painottavat, että Britannian kansan äänestystulosta on kunnioitettava.
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) ilmoittaa suoraan toivovansa, että EU ei selviäisi Britannian erosta, vaan yhden jäsenen lähdöstä alkaisi unionin hajoaminen.
Hänen mukaansa jäsenmaiden kesken vallitsee erilaisia näkemyksiä siitä, tulisiko Britanniasta tehdä varoittava esimerkki vai ei.
– Oikeastaan EU voi vain hävitä, teki se mitä tahansa. Jos Britanniaa lähdetään esimerkiksi rankaisemaan, se vaikuttaa siihen, miten EU:n nähdään suhtautuvan demokratiaan, Halla-aho sanoo.
Hän uskoo Britannian eron toimivan kannustavana esimerkkinä muidenkin jäsenmaiden EU-kielteisille tahoille.
– Tämä varmasti voimistaa muissakin maissa piileviä keskipakoisvoimia.
"EU:lla selviämisen pakko"
Keskustan Hannu Takkulan mukaan Suomen ei kannata alkaa pohtia mahdollista eroa EU:sta, mutta yhteisvaluutta euroon kuuluminen on Suomen kaltaiselle syrjäiselle maalle kysymys, jota hänen mukaansa kannattaisi miettiä.
– EU-kriittisenä suomalaisena ajattelen Britannian tilanteen olleen paras vaihtoehto Suomellekin. Eli EU:n jäsen, mutta ei mukana yhteisvaluutassa ja omia vapauksia oikeus- ja sisäasioissa, Takkula sanoo.
SDP:n Liisa Jaakonsaari sanoo EU:n olevan tilanteessa, jossa sen on pakko selvitä yhtenäisenä yhden jäsenen erosta huolimatta. EU:n hajoamisen myötä Euroopan päätösvalta siirtyisi globaalilla tasolla Jaakonsaaren mukaan enemmän Kiinalle, Venäjälle ja Yhdysvalloille.
– Tästä syystä EU:lla on minusta selviämisen pakko. En usko unionin hajoavan, mutta hieman erilaisena se nousee tästä surusta, Jaakonsaari sanoo.
Samoilla linjoilla on myös kokoomuksen Sirpa Pietikäinen.
– Meidän tehtävämme unionissa on jatkaa ja tehostaa työtä eurooppalaisten ihmisten tulevaisuuden rakentamiseksi, hän sanoo.
2:52
Tunnelma surullinen ja pettynyt
Monille äänestystulos tuli yllätyksenä, sillä viime hetken kyselyt povasivat EU-jäsenyyttä kannattavien vievän voiton äänestyksessä.
– Olen hyvin tyytyväinen tuloksesta, mutta olin myös aika yllättynyt, perussuomalaisten Halla-aho kommentoi.
Parlamentin jäsenten yleistä tunnelmaa suomalaismepit kuvaavat pettyneeksi ja surulliseksikin.
– Vaivalla toisen maailmansodan jälkeen rakennettu Euroopan laajuinen solidaarisuus ja yhteistyö hajoaa. Onhan tämä käänne historiassa, Jaakonsaari sanoo.
Myös kokoomuksen Pietikäinen sanoo olevansa surullinen äänestystuloksesta.
– Olen surullinen kaikkien eurooppalaisten ihmisten puolesta, mutta ennen kaikkea Britannian kansalaisten puolesta, Pietikäinen sanoo.
Pietikäinen korostaa eron talousvaikutuksia, jotka ulottuvat vähäisinä myös Suomeen. Britannian lähdön ennustetaan hidastavan EU-alueen talouskasvua.
– Tämä heijastuu kaikkein pienituloisimpiin juuri siksi, että julkisella sektorilla on vähemmän varoja käytössä. Meilläkin kansantalouden kasvun hidastumisen on jo nähty kohdistuvan leikkauksina palveluihin ja tulonsiirtoihin.
SDP:n Jaakonsaaren mukaan eron jälkeiset päätökset olisi tehtävä nopeasti taloudellisen epävarmuuden hillitsemiseksi Euroopassa.
– Olisi traagista, jos pitkittyneen talouskriisin päälle tulisi tämän vuoksi vielä uusi taantuma, Jaakonsaari sanoo.
2:58
Päätöstä kunnioitetaan
Euroopan parlamentti kokoontuu tänään ensimmäiseen Britannian kansanäänestyksen jälkeiseen täysistuntoonsa Brysseliin. Oletuksena on, että parlamentin merkittävissä asemissa olevat britit luopuvat tehtävistään.
Suomalaismeppien mukaan parlamentin toiveena on aloittaa Britannian EU-eron valmistelu niin pian kuin mahdollista, vaikka Britannian pääministeri David Cameron olikin sysäämässä vastuuta syksylle seuraajalleen.
Eropäätös ei kuitenkaan ole EU:n käsissä, vaan Britannia tekee päätöksen eroprosessinsa aloittamisesta.
– Kunnioitamme Britannian kansalaisten tahtoa. Tässä ei yritetä veivata EU:n puolesta muunlaista tulosta aikaan, Pietikäinen korostaa.
– Mutta ovi on pidettävä auki, jos Britannia päätyykin tämän matkan aikana toisenlaiseen päätökseen ja haluaakin säilyttää jäsenyytensä. Tämä on täysin brittien omissa käsissä.
Varasuunnitelman puuttuminen lietsoo paniikkia
Keskustan Takkulaa yllätti eropäätöksessä erityisesti se, että Britannialla ei vaikuta olleen kunnollista suunnitelmaa EU-eron varalle.
– Tämä on huono asia, sillä briteillä tulisi olla jo selvä suunnitelma seuraaviksi 5–10 vuodeksi. Nyt näyttää siltä, että ei-leirissä on ollut paljon vastustusta ja populismia vain kritiikin vuoksi, mutta todelliset vaihtoehtoiset toimintatavat puuttuvat, Takkula sanoo.
Hän uskoo äänestystuloksen takana olleen voimakas ja todellisuudesta irrallaan oleva mielikuvapolitiikka. EU:n jäsenmaksun sanottiin menevän eron jälkeen suoraan terveydenhuollon parantamiseen ja maahanmuuton luvattiin vähenevän välittömästi. Nämä lupaukset ovat nyt osoittautuneet haastaviksi toteuttaa.
– Uskottavan varasuunnitelman puuttuminen näkyy nyt paniikkireaktioina. Ensimmäisen päivän aikana Britannia hävisi finanssimarkkinoilla ja punnan arvon romahtamisen vuoksi 43 vuoden EU-jäsenmaksua vastaavan summan. Se on järkyttävän suuri summa, vaikka arvo tuleekin nousemaan hieman takaisin ajan kanssa, Takkula sanoo.
Varasuunnitelman puuttuminen on näkynyt viikonlopun aikana pettyneitä brittiäänestäjinä. Äänestystuloksen myötä EU-myönteinen Skotlanti ilmoitti järjestävänsä uuden äänestyksen itsenäistymisestä, ja Pohjois-Irlannissa harkitaan kansanäänestyksen järjestämistä Irlannin tasavaltaan liittymisestä.
EU:n lisäksi eropäätös vaikuttaa tulleen shokkina Britannialle itselleen.
– Tällä hetkellä kuningatar Elizabeth on varmasti vielä tuskaisempi kuin minä. Mitähän hän mahtaa ajatella, kun Yhdistynyt kuningaskunta muuttuu Iso-Britanniasta Pieni-Britanniaksi, jos Skotlanti päättää itsenäistyä, Jaakonsaari pohtii.
Hänen mukaansa erosta voi toki seurata hyviäkin asioita, mikäli Britannian uudet toimintatavat Euroopassa osoittautuvat vanhoja paremmiksi.
– Kaaosteorian mukaan kaaoksesta syntyy järjestys. Tästä voi syntyä jotain täysin uuttakin.
2:03