Kolumnisti, tietokirjailija Osmo Soininvaara kannattaa matalapalkkatyöpaikkojen luomista Suomeen. Samoilla linjoilla on ETLA:n toimitusjohtaja Vesä Vihriälä. Hänen mukaansa Suomessa on paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät yllä niin korkean tuottavuuden töihin, josta hyvää palkkaa voitaisiin maksaa.
– On paljon töitä, joihin pääsee pienemmällä osaamisella ja työkokemuksella kiinni. Usein siitä on pakko maksaa verrattain pientä palkkaa. Tuolloin on kuitenkin sosiaaliturvan avulla tuettava työntekijää, että hän tulee toimeen, Vihriälä sanoo.
Yhteiskunta on Soininvaaran mukaan muuttumassa valitettavalla tavalla siihen suuntaan, että hyväpalkkaiset duunariammatit on katoamassa.
– Osa niistä menee Kiinaan, mutta se on aika pieni kysymys. Suurin osa menee automaatioon ja digitaaliseen vallankumoukseen. Tällöin pienipalkkaisten ihmisten asemaa pitäisi parantaa, jotta ihmisten väliset tuloerot eivät muuttuisi kohtuuttoman suuriksi.
Perustulo on Soininvaaran mukaan yksi keino, jolla pienipalkkaisten asemaa yhteiskunnassa voidaan parantaa. Toinen keino on esimerkiksi se, että työnantajalle korvataan äitiyden aiheuttamia kustannuksia, jotta nuoria naisia ei niin paljon syrjittäisi työmarkkinoilla. Keinoja on Soininvaaran mukaan myös muita.
– Meillä on erilaisissa sosiaalipoliittisissa ratkaisuissa aina menty teollisuus edellä. Ratkaisut sortavat palvelualoja, joissa on katsottu olevan tulevaisuudessa töitä. Tämä on yksi syy siihen, että palvelualoilla ei kuitenkaan synny työpaikkoja.
Matalapalkan rajoja on vaikea määritellä Vihriälä kertoo, että teki 13 vuotta sitten yhdessä Pasi Holmin kanssa ehdotuksen matalapalkkatuesta. Tuolloin matalapalkka määriteltiin noin 1600-1800 euroksi.
– Nyt se varmasti olisi vähän korkeammalla.
Perustulokokeilu on hiljalleen edennyt Suomessa. Marraskuussa 2016 perustulokokeiluun aiotaan valita 2000 ihmistä satunnaisotannalla Kelan työttömyysetuuksia saavaa 25-58-vuotiasta. Kokeilussa tilille tulee kuukausittain 560 euroa.