Syy makeanhimolle saattoi löytyä

Mutaatio geenissä vähensi makeanhimoa hiirissä ja ihmisissä.

Niin sanottu makeanhimo voi olla ihmisellä geeneissä, kertoo NY Post. Gastroenterology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan geenin toiminta tai toimimattomuus voi sekä lisätä että vähentää sakkaroosin syömisintoa että persoutta makealle.

Sakkaroosi on niin sanottua tavallista sokeria, jota voisi löytyä kodin sokeriastiasta.

– Voisiko geneettinen "vika" olla avainasemassa, kun halutaan estää ihmisiä himoitsemasta sokerisia herkkuja, tutkijat pohtivat tiedotteessaan.

Mutaatio geenissä vaikutti sokerinhimoon

Tutkijoiden mukaan geenien vaikutus tietynlaisten sokerien sulattamiseen voi vaikuttaa siihen, miten paljon ihminen pitää makeasta. Kyseinen SI-geeni pilkkoo sakkaroosia ja maltoosia ohutsuolessa imeytymistä varten. 

Mutaatio geenissä voi tehdä sokereiden pilkkomisesta hankalaa, mikä voisi vaikuttaa siihen, paljonko sokeria tekee mieli syödä.

Hiirikokeessa ne hiiret, joilta puuttui SI-geeni, vähensivät sakkaroosin käyttöään eivätkä enää olleet niin persoja sille.

Jos geeni toimi osittain, sokerin syöminen väheni

Tutkijat testasivat teoriaa myös 6 000:lla Grönlannissa ja 135 000:lla Isossa-Britanniassa asuvalla ihmisellä. Tiedot saatiin UK BioBank -tietokannasta.

Ne grönlantilaiset, jotka eivät kyenneet pilkkomaan sakkaroosia kehossaan, söivät sitä sisältäviä ruokia huomattavasti vähemmän. Ne britit, joilla SI-geeni toimi vain osittain, pitivät sokerintäyteisistä ruoista vähemmän kuin muut.

– Tutkimuksemme viittaa siihen, että geneettinen vaihtelu kyvyssä sulattaa ravinnon sakkaroosia voi vaikuttaa paitsi siihen, kuinka paljon sakkaroosia syömme, myös siihen, kuinka paljon pidämme sokeripitoisista ruoista, tutkijat kuvailevat.

Tutkimusta tehneen Peter Aldissin mukaan tulevaisuudessa olisi tärkeää ymmärtää SI-geenin vaikutusta laajemmin. Geenin ymmärtäminen voisi auttaa kehittämään hoitoja, joilla sokerinkäyttöä voitaisiin vähentää.

Aiemmassa tutkimuksessa havaittiin, että sokerin syöminen vaikuttaa lapseen jo kohdussa.

Lue myös: 

Katso myös: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää 4:48
Suomalaiset syövät keskimäärin reippaasti enemmän sokeria, kuin Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat