Naisviha ja naisten kokema häirintä on puhuttanut sosiaalisessa mediassa viime viikkoina. Sometähti Sita Salminen avautui kohtaamastaan somehäirinnästä podcastissa Kroonisesti ärhäkkä.
– ”Runkkaako kukaan muu näille videoille yleensä, ei kykene laukeamaan koska v***un ruma vinosilmä”, Salminen lukee äänen YouTube-videon kommenttiboksiin jätettyä vihakommenttia.
Kroonisesti ärhkäkkä -podcastia juontavat Irene Naakka sekä Mona Bling jäävät hetkeksi sanattomiksi.
Salminen kertoo podcastissa omaavansa vikkelän blokkikäden eli törkeät kommentoijat joutuvat aika pian estetyiksi.
– Luen saamani vihakommentit nimenomaan naisvihaksi, koska ne ovat aika usein seksuaalissävytteisiä, ja musta tuntuu, että niissä käytetään seksuaalista vallankäyttöä, Salminen kertoo podcastissa.
Rasismia sekä naisvihamielistä kommentointia
28-vuotiaan Sita Salmisen somesisältöjä seuraa tällä hetkellä Instagramissa 103 000 seuraajaa, ja Salmisen ASMR-YouTube-tilillä seuraajia on peräti 240 000 silmäparia.
Siksi Salmisen mukaan bännäyslistallakin alkaa olla pituutta.
– Sä oot Sita puoliksi thaimaalainen, miten muuten rasismi värittää sun saamia vihaviestejä?, Naakka kysyy.
Salmisen mukaan hänen saamansa vihaposti on usein ”soljuva miksaus naisvihaa ja rasismia”.
– Se on jotenkin myös viime vuosina helpottanut, kun on alkanut ymmärtää yhä enemmän naisvihasta ja rasismista ja kaikista etuoikeuksista, Salminen pohtii podcastissa.
Hän itse kokee olevansa länsimaalaisena monin tavoin etuoikeutettu, sillä mahtuu länsimaalaisiin kauneusihanteisiin.
– Mutta sitten taas aasialaisten naisten seksualisoinnista se tavallaan lähteekin, koska ne (kommentit) alkaa muuttua sellaisiksi seksuaalisiksi, ”kinkkihuora, mee takaisin Pattayalle” -tyyppisiksi.
Jaksolla Salminen kertoo myös kokemuksensa siitä, kun Thaimaassa häntä luultiin prostituoiduksi.
Naisviha puhuttanut viime viikkoina
Keskustelu naisvihasta ryöpsähti mediassa, kun Aki Mannisen sovinistiset kommentit Selviytyjät-ohjelmassa pöyristyttivät ihmisiä ympäri Suomen.
Lisäksi Sarah Everardin tapaus sai valtavasti huomiota, kun naiset jakoivat sosiaalisessa mediassa pelosta kävellä pimeällä yksin kotiin.
Myös Naton raportti hallitukseen kohdistuvasta naisvihamielisestä nettihäirinnästä julkaistiin, joka herätteli keskustelua naisten kokemasta häirinnästä sosiaalisessa mediassa.
Kroonisesti ärhäkkä -podcastin lopulla myös muun muassa muusikko ja kirjailija Mercedes Bentso, vihreiden varapuheenjohtaja ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Fatim Diarra sekä vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela lukevat ääneen saamiansa naisvihakommentteja.
Jaksossa on sisältövaroitus.