Kattojärjestö esittää muun muassa sokeriin kohdistuvan terveysveron käyttöönottoa ja yhteisöveron nostoa pohjoismaiselle tasolle.
Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Soste ry:n mukaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen on käännettävä kurssia ensi viikon budjettiriihessä. Muuten vaarana on taantuman pitkittyminen, järjestö varoittaa.
Sosten pääekonomistin Otto Kyyrösen mukaan Suomen taloutta on tasapainotettava, mutta hallituksen säästötoimet pikemminkin lisäävät kustannuksia pitkällä tähtäimellä.
Kyyrösen mukaan säästöt ohjaavat ihmisiä kalliimpiin palveluihin, heikentävät tuottavuuskehitystä yleistyvien terveysongelmien vuoksi ja hidastavat Suomen talouskasvua entisestään.
– Ostovoiman hupeneminen ja kysynnän riittämättömyys pitkittävät matalasuhdanteen kestoa, Kyyrönen sanoo Sosten tiedotteessa.
"Orpo pienituloisten kurittamislinjalla"
Sosten mukaan sosiaaliturvasta ei ole enää varaa leikata tällä hallituskaudella.
Järjestö muistuttaa, että terveydenhuollon asiakasmaksuja korotetaan, lääkkeiden omavastuut nousevat, asumistukea ja työttömyysturvaa on leikattu ja toimeentulotuesta korvattavien asumismenojen saantiehtoja tiukennettu.
Soste muistuttaa myös, että syyskuun alussa yleinen arvonlisäverokanta nousee, minkä vaikutukset osuvat erityisesti pienituloisiin kuluttajiin.
– Talouden tasapainottamiskeinot ovat myös arvovalintoja. Orpon hallitus on päättänyt lähteä pienituloisten kurittamislinjalle sen sijaan, että se haluaisi aidosti vahvistaa veropohjaa vaihtoehtona säästötoimille, Kyyrönen sanoo.
Vaihtoehdoksi veropaketti
Soste esittää säästöjen vaihtoehdoksi veropakettia, jolla valtion taloutta voitaisiin tasapainottaa oikeudenmukaisesti niin, etteivät toimenpiteet hidasta talouskasvua tai heikennä jo ennestään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta.
Soste esittää muun muassa uuden sokeriin kohdistuvan terveysveron käyttöönottoa, haittaverojen sitomista indeksiin ja yhteisöverokannan korottamista pohjoismaiselle tasolle.
Sosten veropaketin veronkorotukset toisivat järjestön mukaan noin 2,5 miljardin euron lisäyksen verotuloihin ilman, että talouskasvu kärsisi.