Sote-uudistuksen potilaan valinnanvapausmallin varjopuoli voi pahimmassa tapauksessa olla se, että potilasta pompotellaan lääkäriltä toiselle, sanoo vihreiden kansanedustaja Touko Aalto.
– Kun tämä tuottajakenttä sirpaloituu niin moneen osaan, niin miten estetään se, ettei ihmistä pompotella paikasta ja lääkäriltä toiselle? Miten voidaan toteuttaa keskeiset tavoitteet; terveyden edistäminen, hyvinvointierojen kaventuminen ja saumattomat hoivaketjut? Näistä kannan huolta, Aalto sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.
Kokoomuksen Sari Sarkomaan mukaan vihreiden ajatus terveydenhuoltomallista on vanhanaikainen. Hänen mukaansa sote-uudistuksen tavoitteena on ennen kaikkea suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistaminen.
– Vihreillä ja oppositiolla on vanhakantainen ajatus siitä, että ihmisten palvelut pitäisi olla yhdessä talossa ja järjestelmässä. On tärkeätä, että palvelut katsotaan ihmisten ympärille niin, että tieto liikkuu. Tiedetään, mitä palveluita ihminen on saanut ja katsotaan yhdessä, mihin ihminen vaikuttaa. Tämä hoitoketjujen sujuvuus on todellakin tärkein tavoite, Sarkomaa vastaa.
"Mennään peppu edellä puuhun"
Sote-uudistuksen myötä kansalaisen valinnanvapaus on suurempaa kuin aiemmin. Hyvinä puolina on nostettu esille muun muassa se, että potilas voi jatkossa paremmin valita, millaista hoitoa haluaa.
– Jokainen suomalainen voi valita sen sote-keskuksen, ja voi mennä siihen sote-keskukseen mihin haluaa. Kun se raha tulee ikään kuin ihmisen mukana, niin jokainen pääsee ajoissa ja niin puretaan niitä hoitojonoja.
– Maksuseteli mahdollistaa sen, että voi valita esimerkiksi oman fysioterapeuttinsa ja saada kuntoutusta ajoissa, joka sitten nopeuttaa sitä toipumista Sarkomaa luettelee.
Aalto nostaa huolen aiheeksi myös byrokratian lisääntymisen.
– Byrokratian purkaminen ja kustannusten säästäminen on ollut koko hallituksen tavoite. Tämä valinnanvapausmalli lisää byrokratiaa tuntuvasti ja lisää myös kustannuksia. Tässä mennään, voisko sanoa, ihan peppu edellä puuhun, Aalto toteaa.