Soten kaatuminen turhauttaa maakunnissa: "Yli kymmenen vuotta tehty töitä eikä enempää saada aikaan!"

1:49img
Eilinen perjantai on saanut maakuntien sote-väen vihaiseksi.
Julkaistu 09.03.2019 19:58
Toimittajan kuva

Outi Airola

Eilinen perjantai on saanut maakuntien sote-väen vihaiseksi. Monin paikoin on tehty hartiavoimin töitä tulevan sote-mallin mukaiseksi toiminnaksi; nyt putosi pohja pois. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla on rakennettu maakunnallista sotea jo vuosikausia ja saatu se toimimaan. Nyt valtakunnallisen soten romuttuminen suututtaa.

– Tässä on yli kymmenen vuotta tehty töitä eikä tämän enempää saada aikaan. Ehkä päättäjät voisivat katsoa peiliin! tuhahtaa Keski-Pohjanmaan Soiten hallituksen varapuheenjohtaja Pekka Nurmi (kok.)

Hänen mukaansa rahaa ja aikaa on palanut jo liikaa.

– Voisiko joku laskea ja tuoda julki sen, paljonko rahaa on laitettu tähän palettiin? Olisi kiva tietää. Kyllä sillä varmaan yksi sairaala olisi jo rakennettu, puuskahtaa Nurmi.

Maakunnallisen Soiten valtuuston puheenjohtaja Sari Innanen (kesk.) on niin ikään pettynyt.

– Harmittaa niin vietävästi! Maakuntamallissa on paljon hyvää, siitähän on dokumentaatiota ja kokemuksia. Pettymys on kova, toteaa Innanen.

Innanen

Sari Innanen uskoo, että jatkossa sote kehittyy muun kuin 18 maakunnan ympärille.

Seuraava malli arvoitus?

Kun sopivan kokoisia sote-alueita aikanaan pohdittiin, oli puolueilla runsaasti eri näkemyksiä. Keskusta oli vahvasti kahdeksantoista maakunnan mallin kannalla, mutta muilla puolueilla oli suurempia alueita kiikarissa. Jossain vaiheessa väläyteltiin jopa viitta aluetta, osa piti kahtatoista sopivana. Jatko jää tulevan hallituksen asiaksi, jos ylipäätään soten kehittämistä enää jatketaan.

– Tämän se pelko on, että se luku on jatkossa joku muu kuin tämä kahdeksantoista. Niin lieneekin, arvioi Innanen.

Perjantaina kuultiin myös arvioita, joiden mukaan parasta on antaa soten kehittyä alueellisesti ja paikallisesti omalla painollaan. ”Evoluutio on parempi kuin revoluutio” ilmoitti HUS:n toimitusjohtaja. Onko siis maakunnissa tehty nyt turhaa työtä?

– En usko että ihan kaikki työ, mitä meillä maakunnassa on tehty, olisi turhaa. Näitä asioita täytyy jatkaa edelleen, oli se tulevaisuuden malli sitten mikä hyvänsä, sanoi Kannuksen kaupunginjohtaja Terttu Korte.

Hänkin olisi suonut soten jo valmistuvan.

– Meillä on niin paljon kaikenlaisia haasteita ja lisää tulee koko ajan, että olisi ollut hyvä saada tämä asia edes valmiiksi.

Nurmi

Pekka Nurmi pettyi pahasti soten romuttumiseen: ”Paljonko tämä paletti on maksanut?”

Paluu nollapisteeseen?

Tulevat vaalit ratkaissevat sen, missä määrin esimerkiksi valinnanvapautta ja yksityissektoria sidotaan soteen. Keski-Pohjanmaalla uskotaan, että muutoksia tulee varmasti.

– Jos julkista sektoria aletaan kehittää voimakkaasti ilman, että verrataan sen yksikköhintaa yksityisen hintaan, mennään metsään. Kulut kasvavat liian paljon jo nyt, sanoo Soiten hallituksen puheenjohtaja Pekka Nurmi.

Osa uskoo, että jo monin paikoin pitkälle viety maakuntamalli ei voi jäädä jatkossa moppen osille, oli hallitus mikä hyvänsä.

– Tämä valmistelu on edennyt niin pitkälle monessa maakunnassa. Ja jos maakunnissa ollaan sitä mieltä, että tätä voidaan jatkaa, niin luotan siihen että tämä malli pysyy, sanoo Keski-Pohjanmaan Soiten hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.)

Piipahdus sairaalassa kertoo, että soten kaatuminen ei näy missään. Lääkärit ja hoitajat ahertavat potilaiden vaivojen kimpussa ja tekevät työtään entiseen tapaan. Erikoistuva lääkäri Matti Onnela kertoo, että soten syntykiemurat tosin aiheuttivat kuhinaa sairaaloissa: isommat sairaalat ja yksityissektori ryhtyivät rekrytoimaan lääkäreitä, kun arvioitiin palvelujen keskittyvän.

– Itse pidän tällaista maakunnan kokoista sairaalaa sopivan kokoisena. En kaipaa valtavan suuria yksiköitä, sanoo Onnela.

Tuoreimmat aiheesta

Sote