Trampoliinihyppelyn aiheuttamat vammat ovat lievässä kasvussa suurimmassa osassa Suomea. Asiasta kerrotaan Savon Sanomille yliopistollisista keskussairaaloista.
Trampoliinivammapotilaita arvioidaan olleen tänä vuonna tavallista enemmän Helsingin, Tampereen ja Oulun keskussairaaloissa.
Lääkärihoitoa vaativia trampoliinionnettomuuksia sattuu vuosittain ainakin noin 400.
– Todennäköisesti kyseessä on yleisin lasten luunmurtumien syy Suomessa, Oulun yliopistollisen keskussairaalan (Oys) lastenkirurgi Juha-Jaakko Sinikumpu sanoo Savon Sanomien haastattelussa.
Tavallisimmin trampoliineilla loukkaantuvat kouluikäiset lapset. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) lastenklinikan lääkärin Eero Rahialan mukaan tyypillisiä vammoja ovat esimerkiksi käsien murtumat.
– Ylävartalon luita voi mennä yllättävän helposti poikki, jos ilmalennosta tulee huonosti alas. Vakavimpia ovat tapaukset, joissa hyppääjä on tullut niskoilleen. Silloin mahdollisia ovat hyvinkin vakavat kaularankavammat, Rahiala toteaa.
"Trampoliini ei ole itsessään vaarallinen"
Sekä Rahiala että Sinikumpu huomauttavat, etteivät trampoliinit itsessään ole vaarallisia. Loukkaantumisriski on korkealla ainoastaan silloin, kun niillä yritetään tehdä oman taitotason ylittäviä temppuja.
– Vakavia trampoliinivammoja tavataan meillä Oysissa nykyään kolmesta neljään kappaletta enemmän vuosittain kuin ennen. Mitään yksittäistä selitystä trendille ei taida olla, Sinikumpu sanoo.
Trampoliinit luokitellaan leluiksi
Trampoliinien riskeistä keskustellaan julkisuudessa tiuhaan, koska Suomi on trampoliineja pullollaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) luokittelee kaikki markkinoilla olevat trampoliinit nykyään leluiksi, minkä vuoksi niiden turvallisuusvaatimukset ovat huomattavasti tiukemmat kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.
Tukesin mukaan valtaosa trampoliinivammoista voitaisiin välttää, jos hyppijät noudattaisivat pakkausten mukana olevia turvaohjeita.
Vakavasti treenionnettomuudessa loukkaantunut entinen huipputelinevoimistelija Jari Mönkkönen on tuonut Suomen pihatrampoliineilla ja sisäaktiviteettipuistoissa treenaaville ”flippaajille” historian ensimmäisen SM-kisan.
1:38