Eduskunta hyväksyi iltapäivällä hallituksen esityksen hoitohenkilöstön rokotevelvoitteesta. STM:n kansliapäälliköllä on terveiset rokotteen ottamista pelkääville ja vastustaville.
Tartuntatautilain väliaikainen muutos velvoittaa varmistamaan, että sote-alan työntekijät eivät aiheuta potilaille ja asiakkaille koronatartuntariskiä.
– Itse asiassa ei ole kysymys rokotepakosta, vaan siitä, että työnantajalla on velvollisuus katsoa, että hoitohenkilökunta ei tartuta asiakkaitaan ja potilaitaan, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila MTV Uutiset Liven haastattelussa.
Varhilan mukaan rokottamatonta hoitajaa voidaan yhä käyttää työtehtävissä "erittäin kriittisessä tilanteessa, jossa työntekijöitä ei ole".
– Hänen pitää tietysti sitten olla erityisen hyvin suojattu, Varhila sanoo.
Laissa vaihtoehto työntekijän koronarokotukselle on todistus sairastetusta koronataudista. Rokottamattomat hoitajat voidaan siirtää riskiryhmien parista muihin työtehtäviin.
Lue lisää: Neljä lähihoitajaa perustelee, miksi he eivät ole ottaneet koronarokotetta
Varhila: Näyttöä rokotteiden turvallisuudesta on paljon
Esitystä hoitohenkilöstön rokotevelvoitteesta vastustivat eduskuntapuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.
Jo ennen istunnon alkua velvoitetta vastaan osoitettiin mieltä Eduskuntatalon liepeillä. Paikalle oli kerääntynyt muun muassa sote-alan henkilöstöä.
STM:n Varhilan mukaan tässä vaiheessa pelot koronarokotteen ottamisesta pitäisi jo olla hälvennetty tieteellisen näytön nojalla.
– Maailmalta on varmasti jo kertynyt erittäin paljon sekä tieteellistä että empiiristä tulosta siitä, että nämä käytetyt rokotteet ovat hyvin turvallisia ja luotettavia. Toki on hyvä, että saamme myös muita rokotevalmisteita markkinoille, jotta näitäkin pelkoja voidaan osaltaan hälventää, kansliapäällikkö kertoo.