Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan päätöstä rokotusten alueellisesta painottamisesta ei kannata viivyttää.
Asiantuntijaryhmä suositti jo toissa viikolla, että pahimmille epidemia-alueille kohdennettaisiin pikaisesti ylimääräinen rokote-erä.
Sosiaali- ja terveysministeriön sekä koko hallituksen odotetaan käsittelevän rokotuskysymyksiä tällä viikolla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan mahdolliseen alueelliseen painotukseen olisi yksinkertaisinta käyttää Astra Zenecan ja Modernan rokotteita. Käytännössä kyse olisi 120 000 annoksesta Astra Zenecaa ja 30 000–50 000:sta Modernan annoksesta, joiden odotetaan saapuvan Suomeen pääsiäisen jälkeisinä neljänä viikkona.
THL:n perjantaisen lausunnon mukaan päätöksessä on tosin huomioitava se, että rokotukset Astra Zenecalla ovat keskeytyksissä alle 65-vuotiaiden osalta.
Yksittäisiä eriä vai vahvempi painotus?
Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suosittanut paitsi yksittäisten rokote-erien ohjaamista pahimmille epidemia-alueille myös kokonaan uutta laskukaavaa.
Väestömäärälle, taudin ilmaantuvuudelle ja sairaaloiden kuormitukselle voitaisiin antaa sen mukaan yhtä suuri, kolmanneksen painotus.
Näin rokotteiden määrä lisääntyisi ryhmää johtavan Peltolan mukaan 40–50 prosenttia niissä sairaanhoitopiireissä, joissa tautia on paljon eli tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireissä.
– Epidemiatilanteessa näyttää juuri nyt olevan pientä tasaantumista, mutta se on ollut kiihtyvä. Silloin on vaarana, että terveydenhuollon kantokyky joutuu koetukselle pahemmilla epidemia-alueilla. Sen takia olisi tärkeää päästä rokotuksissa eteenpäin juuri pahimmilla alueilla, Peltola perustelee STT:lle.
THL ei kuitenkaan asettunut tukemaan ehdotusta omassa perjantaisessa lausunnossaan. Sen mukaan yksinkertaisinta olisi toteuttaa mahdollinen alueellinen painotus kertaluonteisesti yksittäisinä rokote-erinä.
Lausunnon allekirjoittanut pääjohtaja Markku Tervahauta ei maanantaina halunnut kommentoida asiaa STT:lle.