Liettuan Vilnassa 11.–12. heinäkuuta järjestetty kaksipäiväinen Naton huippukokous lähenee päätöstään. Puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenbergin summasi kokouksen antia medialle keskiviikkona.
Jens Stoltenberg kertoi tänään Naton huippukokouksessa Vilnassa Ukrainan siirtyneeksi lähemmäksi Natoa. Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.
– Kaikista suurin uhka on se, että Putin voittaisi. Se olisi myös meille vaarallista. Siksi Ukrainan tukeminen on tärkeää ja liikumme kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä. Moskova ei saa päättää, ketkä ovat Naton jäseniä, Stoltenberg sanoo.
Stoltenberg lisäsi, että Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin.
Zelenskyi kertoi, että oli mielissään Ukrainan saamista tukipaketeista.
– Meillä on hyvä yhteistyö Naton kanssa. Voimme sanoa, että kokouksen tulos on hyvä, mutta olisi ollut parhain tulos, jos Ukraina olisi kutsuttu Naton jäseneksi, Zelenskyi totesi.
Lue myös: Niinistö kommentoi Zelenskyin avautumista: Odotukset ovat varmasti olleet korkealla
– Ymmärrämme, ettei Ukraina voi liittyä Naton jäseneksi niin kauan kuin maassamme on sota. Kyse on signaaleista, jotka antavat Ukrainalle liikkumatilaa sekä viestin Venäjälle.
Vielä tiistaina Zelenskyi arvosteli kovin sanoin Naton Ukraina-linjauksia. Hän syytti Natoa heikkoudesta ja katsoi, että liian heikko lupaus Ukrainalle kannustaa Venäjää jatkamaan terroria.
Tänään Zelenskyi kiitteli Yhdysvaltoja ja muita liittolaisia tuesta. Zelenskyi totesi, että turvallisuustakuut olisivat tärkeä viesti Venäjälle.
Ukrainalla ei ole vielä virallisia turvatakuita, mutta Zelenskyi kuvaili Ukrainalla olevan eräänlainen turvallisuussateenvarjo yllään, joka pitää sisällään esimerkiksi aseellista apua.
– Paras takuu Ukrainan turvallisuudelle olisi Nato-jäsenyys. Haluamme saada tästä jonkin dokumentin. Tämänpäiväiset turvatakuut maidenvälisin sopimuksin antavat meille vahvemmat turvatakuut, Zelenskyi sanoo.
– Olen varma, että sodan jälkeen Ukraina on Naton jäsen, Zelenskyi sanoi.
Japanin-toimisto avoin kysymysmerkki
Stoltenberg kommentoi Reutersin mukaan päivän lopuksi vielä kysymystä siitä, tuleeko Nato avaamaan toimiston Japaniin. Stoltenbergin mukaan tämä vaihtoehto on "edelleen pöydällä", ja sitä harkitaan tulevaisuudessa.
Suunnitelmia Japanin-toimistosta on jarruttanut Ranska, jonka mielestä puolustusliiton pitäisi keskittyä Pohjois-Atlantin alueeseen. Muut Naton jäsenmaat ovat painottaneet, että toimisto olisi pieni ja keskittyisi alueellisten suhteiden tukemiseen ilman sotilaallista roolia.
Kiina ilmoitti toukokuussa, että Naton toimisto ei ole tervetullut Aasian ja Tyynenmeren alueelle.
Katso: