Stoltenberg: "Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin"

LK Zelenskyi Nato 12072023
Kuvassa vasemmalta oikealle: Ukrainan presidentin puoliso Olena Zelenska, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Liettuan presidentti Gitanas Nauseda ja hänen puolisonsa Diana Nausediene hetkeä ennen Nato-johtajien illallista. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 12.07.2023 11:01(Päivitetty 12.07.2023 13:44)
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

STT

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tänään Naton huippukokouksessa Vilnassa Ukrainan siirtyneeksi lähemmäksi Natoa. Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden yhdessä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa.

– Kaikista suurin uhka on se, että Putin voittaisi. Se olisi myös meille vaarallista. Siksi Ukrainan tukeminen on tärkeää ja liikumme kohti Ukrainan Nato-jäsenyyttä. Moskova ei saa päättää, ketkä ovat Naton jäseniä, Stoltenberg sanoo.

Stoltenberg lisäsi, että Ukraina on lähempänä Natoa kuin koskaan aiemmin. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on aiemmin kertonut aikeistaan puhua Naton huippukokouksessa keskiviikkona aseavusta Ukrainalle, maan kutsumisesta Naton jäseneksi tilanteen salliessa sekä turvatakuista Ukrainan matkalla Natoon. Hän totesi myös tarpeen sille, että kaikki ovat asiassa samoilla linjoilla.

Tänään Stoltenbergin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Zelenskyi oli mielissään Ukrainan saamista tukipaketeista.

– Meillä on hyvä yhteistyö Naton kanssa. Voimme sanoa, että kokouksen tulos on hyvä, mutta olisi ollut parhain tulos, jos Ukraina olisi kutsuttu Naton jäseneksi, Zelenskyi totesi.

– Ymmärrämme, ettei Ukraina voi liittyä Naton jäseneksi niin kauan kuin maassamme on sota. Kyse on signaaleista, jotka antavat Ukrainalle liikkumatilaa sekä viestin Venäjälle.

Zelenskyi kommentoi aiemmin tulevaa päivää lyhyesti saapuessaan kokoukseen Vilnassa.

Eilen Zelenskyi arvosteli kovin sanoin Naton Ukraina-linjauksia. Hän syytti Natoa heikkoudesta ja katsoi, että liian heikko lupaus Ukrainalle kannustaa Venäjää jatkamaan terroria.

Tänään Zelenskyi kiitteli Yhdysvaltoja ja muita liittolaisia tuesta. Zelenskyi toteaa, että turvallisuustakuut olisivat tärkeä viesti Venäjälle. 

Ukrainalla ei ole vielä virallisia turvatakuita, mutta Zelenskyi kuvaili Ukrainalla olevan eräänlainen turvallisuus-sateenvarjo yllään, joka pitää sisällään esimerkiksi aseellista apua.

– Paras takuu Ukrainan turvallisuudelle on Nato-jäsenyys. Haluamme saada tästä jonkin dokumentin. Tämänpäiväiset turvatakuut maidenvälisin sopimuksin antavat meille vahvemmat turvatakuut, Zelenskyi sanoo.

– Olen varma, että sodan jälkeen Ukraina on Naton jäsen, Zelenskyi sanoi. 

Lue lisää Naton huippukokouksesta: MTV seuraa tiiviisti Naton huippukokousta – katso tästä uusimmat tiedot viikon tapahtumista  

Niinistö: Ensireaktio ymmärrettävä

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi Vilnassa Zelenskyin aiempaa jyrkkää reaktiota Naton eilisiin Ukraina-linjauksiin. Niinistön mukaan ensireaktio oli ymmärrettävä, koska odotukset ovat varmasti olleet korkealla.

– Tapasin hänet eilen illalla myöhemmin, ja varmasti odotukset niin hänellä kuin Ukrainassa yleensä ovat olleet suuriakin. Ja sitä taustaa vasten tuo ensireaktio on ymmärrettävä, Niinistö sanoi saapuessaan kokoukseen keskiviikkona.

Niinistö ilmaisi myös olevansa kiinnostunut kuulemaan, mitä Zelenskyillä on sanottavana Naton huippukokouksen toisena päivänä.

Liittokunnan itälaidalla on laajemminkin ollut korkea kunnianhimon taso Ukraina-lupauksessa. Niinistöltä kysyttiin muun muassa Puolan presidentin Andrzej Dudan ajattelusta, jonka mukaan Ukraina-päätösten kanssa ei olisi menty riittävän pitkälle.

– Tästähän on keskusteltu pitkin matkaa ja on ollut jonkin verran erilaisia näkemyksiä niin kuin presidentti Duda on sitten kerrannut. Kuitenkin varmasti hänkin on pitänyt yhtenäistä mielipidettä – että sellainen kyetään rakentamaan – hyvin tärkeänä.

Niinistö: Mahdollisuuksia väljyyteen

Niinistö sanoi itse todenneensa hyvin selvästi, että tavoitteena pitäisi olla edistää ja avustaa Ukrainaa tavoittamaan kriteerit, jotka Nato on asettanut.

– Tämä edistäminen ja tavoittaminen on tietysti toimintaa, joka antaa mahdollisuuksia sitten ehkä tietynlaiseen väljyyteen.

Osassa itälaitaa on aiemmin haluttu mennä Ukrainalle annettavien lupausten kanssa nyt sovittua pidemmälle. Esimerkiksi Latvian pääministeri Krisjanis Karins ja Viron pääministeri Kaja Kallas ovat näistä tavoitteista huolimatta ilmaisseet ajatuksiaan ennen kaikkea Naton konsensusluonnetta painottaen.

Nato päätti eilen monivuotisesta tukiohjelmasta, jolla Ukrainan asevoimista on määrä tehdä Nato-yhteensopivat. 

Lisäksi Ukrainalle luvattiin, ettei sen tarvitse käydä läpi Naton jäsenyysohjelmaa jäsenyyden ehtona. Kolmas lupaus oli Nato–Ukraina-neuvoston perustaminen, joka muun muassa antaa Ukrainalle enemmän puhevaltaa nykyiseen Nato–Ukraina-komissioon verrattuna.

Esimerkiksi Karins totesi, että etenemisvauhtia koskevissa näkemyksissä on toki ollut eroja ja Latvian pääministerinä hän olisi ollut nopeamman etenemisen kannalla. Hän kuitenkin painotti, että Nato etenee asiassa lopulta hyvin yhtenäisenä ja Ukrainan suunta on selvästi kohti Natoa.

Ukraina ja G7-maat ilmoittavat uudesta turvallisuusjärjestelystä Vilnassa

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän odotetaan julkistavan tänään sopimuksen uudesta laajasta turvallisuusjärjestelystä Ukrainan kanssa. Sopimus sisältänee muun muassa aseapua, tiedustelutiedon vaihtoa sekä koulutusta. Naton viidennen artiklan kaltaisia turvatakuita uuteen järjestelyyn ei kuulu.

Sopimus on määrä allekirjoittaa Naton huippukokouksen yhteydessä Vilnassa tänään iltapäivällä. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on moittinut Natoa haluttomuudesta antaa selkeää aikataulua ja lupausta Ukrainan Nato-jäsenyydelle.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani. Viimeksi mainittua lukuun ottamatta kaikki ovat Naton jäsenmaita.

Tuoreimmat aiheesta

Volodymyr Zelenskyi