Kohu raakuista: Vihreiden kansanedustaja ryöpyttää Orpon hallitusta

2:01imgKatso myös: MTV Uutiset Suomussalmella – Tällainen oli tilanne tuhoalueella perjantaina
Julkaistu 25.08.2024 17:48
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Vihreiden kansanedustaja, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jenni Pitko kritisoi Petteri Orpon hallitusta sivusta katsomisesta tärkeissä ympäristökysymyksissä.

Pitko syyttää, että Orpon hallitus katsoo sivusta kun raakkujoet ja yhä useampi pienvesistö tuhoutuu. Pitkon mielestä hallitus ei ole tuomassa yhtäkään merkittävää lakiesitystä eduskuntaan luontokadon pysäyttämiseksi. 

– Menetämme neljä kriittisen tärkeää vuotta luontokadon pysäyttämisessä, jos Orpon hallitus pysyy pystyssä koko kauden, sanoo Pitko tiedotteessaan.

Lue myös: Raakkutuho on yksi Suomen vakavimmista luonnonsuojelulain rikkomuksista, arvioi luonnonvaraoikeuden tutkimusprofessori

Pitkon mukaan Suomussalmen Hukkajoen raakkutapaus osoitti konkreettisesti, miten pelkät suositukset eivät riitä suojaamaan uhanalaista luontoa. Pitko toteaa, että suosituksia suojakaistoista ei ole monessa tapauksessa noudatettu.

– Suojakaista voitaisiin kirjata lakiin, jolloin sen noudattamatta jättämisestä voitaisiin sanktioida. Raakkujokien lisäksi suojakaistoja tarvittaisiin myös muille herkille luontokohteille, kuten puronvarsille, kommentoi Pitko.

Lue myös: Ministeri Mykkänen Ylelle: Stora Enson täytyy maksaa raakkutuhon kustannukset

Pitkon mukaan myös ojitusten parempi sääntely olisi luonnontilaa merkittävästi parantava asia. 

– Orpon hallituksen aikana ojituksia jatketaan entiseen malliin, puroja tullaan edelleen tuhoamaan esimerkiksi rakentamisen ja ojitusten tieltä ja raakkujoet saa laillisesti hakata rantaviivaan saakka. Hallitus on valinnut puolensa ja se ei ole luonnon puoli, Pitko syyttää.

Lue myös: Analyysi: Metsäteollisuus on nyt nöyrästi pahoillaan ja pelkää uutta skandaalia – raakkutuho ei tosin heti rahamaailmassa näy

Stora Enso: Teemme kaikkemme, jotta Hukkajoen tapahtumat eivät toistu

Miksi raakun tappaminen maksaa 589 euroa ja saimaannorpan lähes kymppitonnin – näin hinnat määräytyvät
 

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristövahingot