STT:n tiedot: VTV:tä koskevassa virkarikostutkinnassa epäiltynä pääjohtaja Yli-Viikarin lisäksi viraston lakiasiainjohtaja

2:18imgAnu Vehviläinen kertoo, että VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari pidätetään virasta – näin puhemies perusteli päätöstä
Julkaistu 30.03.2021 18:56

MTV UUTISET–STT

Valtiontalouden tarkastusvirastoa (VTV) koskevassa poliisitutkinnassa on STT:n tietojen mukaan epäiltynä pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin lisäksi lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta on STT:n tietojen mukaan alkanut sopimuksesta, jossa virkamiehelle maksettiin palkkaa ilman työvelvoitetta. Eduskunnan oikeusasiamies totesi vuonna 2016 tehdyn sopimuksen lainvastaiseksi viime joulukuussa.

Yli-Viikari kiisti lauantaina tiedotteessa syyllistyneensä virkarikokseen. Myös Koiranen kiistää STT:lle syyllistyneensä mihinkään virkarikokseen.

Tapauksessa oli kyse siitä, että VTV:n ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa sillä ehdolla, että hän ei tehnyt mitään. Aiemmin hallintojohtajana toiminut Koiranen ja Yli-Viikari tekivät keväällä 2016 sopimuksen, jolla viraston ylitarkastajalle maksettiin ensin täyttä ja sitten puolikasta palkkaa aina heinäkuun 2018 loppuun saakka ilman työvelvoitetta.

Sopimuksen mukaan ylitarkastajalla ei ollut velvollisuutta olla virkapaikalla tai oikeutta käyttää työpaikan tiloja ja välineitä. Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen mukaan sopimus on ollut eduskunnan virkamieslain vastainen.

Yle kertoi tiistaina, että virasto harkitsee esitutkinnan kohteena olevan virkamiehen virasta pidättämistä.

Julkisuudessa on kohistu myös kampaamo- ja matkakuluista

Yli-Viikarin toiminta on herättänyt julkisuudessa huomiota jo pitkään. Yle kertoi viime syksynä, että Yli-Viikari oli matkustanut vuosina 2018–2019 yhteensä yli 100  000 eurolla veronmaksajien piikkiin. Osa matkoista suuntautui kalliisiin kaukokohteisiin esimerkiksi seminaareihin.

Ilta-Sanomat taas kertoi perjantaina, että Yli-Viikarille on ostettu vuosina 2018–2020 kauneudenhoitopalveluja valtion piikkiin yhteensä reilulla 4  700 eurolla.

Valtiontalouden tarkastusviraston taloussäännön mukaan pääjohtajan menot hyväksyy hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja. Tehtävässä on toiminut elokuusta lähtien Tuula Sandholm.

Sandholm kertoo STT:lle, että hän ei ole omana aikanaan huomannut pääjohtaja Tytti Yli-Viikarin laskuissa mitään epäselvyyksiä. Hänen mukaansa se, että alainen hyväksyy pääjohtajan laskut, on virastoissa normaali käytäntö.

–  En pidä järjestelyä mitenkään poikkeuksellisena enkä ongelmallisena, Sandholm sanoo.

Henkilöstössä on ihmetelty matkustamista

Kaksi rivivirkamiestä VTV:stä kertoo STT:lle, että pääjohtajan runsasta matkustamista on päivitelty viraston sisällä jo ennen mediamylläkkää.

Alaiset saivat tiistaina esittää kysymyksiä asiasta, kun henkilöstölle pidettiin tilaisuus, jossa Yli-Viikari piti oman katsauksensa tilanteesta.

–  Siellä käytiin läpi ajankohtainen tilanne, virkamieslain mukaiset toimenpiteet, kerrottiin omaan virkamieheemme kohdistuvasta toimenpiteestä ja minkä tyyppisiä toimenpiteitä on suunniteltu ja minkälaista selvitystä on tehty, Sandholm sanoo.

Laskuja hyväksymässä ainakin kaksi muuta

Viraston sääntöjen mukaan laskujen hyväksyjän on varmistuttava siitä, että menot on tarkastettu, ne ovat laillisia ja laskussa on tarvittavat selvitykset ja liitteet.

Virkamatka perustuu taloussäännön mukaan etukäteen hyväksyttyyn matkamääräykseen, jollaisena toimii matkasuunnitelma.

Pääjohtajalle matkamääräyksen antaa hallinnosta ja resursseista vastaava johtaja.

Sandholmia on edeltänyt hallintojohtajan tehtävässä VTV:n nykyinen lakiasiainjohtaja Mikko Koiranen, joka toimi hallintojohtajana vuodesta 2004 maaliskuun loppuun 2019 asti. Lisäksi laskuja on virastossa hyväksynyt ainakin myös talous- ja suunnittelupäällikkö maaliskuun 2019 ja elokuun 2020 välisenä aikana. Kumpikaan ei kommentoinut STT:lle laskujen hyväksyntää.

Lue lisää: Kansliatoimikunta käynnistää prosessin VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin viraltapidättämiseksi – syynä KRP:n rikostutkinta ja rahankäyttösotkut

Lue myös: Tarkastusviraston Yli-Viikarin rahankäyttö ihmetytti myös työntekijöitä: "On vaarallista valvoa johtajaansa"

Tuoreimmat aiheesta

KRP