MTV Turkissa: Stubb tapaa Erdoganin – tämä asia kaihertaa Nato-liittolaisia

Kyseessä on Suomen presidentin ensimmäinen valtiovierailu Turkkiin sen jälkeen, kun Suomi liittyi puolustusliitto Natoon. 

Presidentti Alexander Stubb tapaa tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin maan pääkaupungissa Ankarassa.

Stubbin vierailu alkaa seppeleen laskulla Turkin perustajan Mustafa Kemal Atatürkin mausoleumilla.

Seuraavaksi luvassa on Martti Ahtisaaren perintöä kunnioittava seminaari rauhanvälityksestä, missä Stubb pitää puheen. Seminaari juhlistaa Suomen ja Turkin välistä 100-vuotiasta ystävyyssopimusta. 

Päivälistalla on myös Suomen tataareista kertovan kirjan julkistamistilaisuus.

Stubb ja Erdogan tapaavat tänään illalla ja heidän on määrä keskustella Suomen ja Turkin kahdenvälisistä suhteista ja yhteistyöstä Natossa, Ukrainan ja Palestiinan sodista sekä Suomen tulevasta Etyj-puheenjohtajuudesta.

Paikan päällä Turkin pääkaupungissa Ankarassa oleva MTV Uutisten toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo, että presidenttien tapaamiselta "eniten odotetaan sitä, mitä lausutaan Suomen ja Turkin Nato-suhteista ja liittolaisuudesta."

Presidentit pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden noin kello 18 Suomen aikaa.

Nato-liittolaisia kaihertaa yksi asia Turkissa

Nato-liittolaisia kuitenkin vaivaa Turkin suhtautuminen sotaan Ukrainassa sekä suhde Venäjään.

– Tässä Turkilla on varsin mielenkiintoinen rooli. Erdogan on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, ja tarjonnut myös apua Ukrainalle. Silti hän on moneen otteeseen kutsunut Venäjän presidentti Vladimir Putinia ystäväkseen, Pylvänäinen sanoo.

Turkilla ja Venäjällä on varsin lämpimät välit. Sitä kuvastaa se, että Turkki avasi viime vuonna ensimmäisen ydinvoimalansa, jonka taustalla on vahvasti Venäjä. 

Ydinvoimalan nimittäin omistaa suurelta osin venäläinen Rosatom. Turkki on myös pitänyt lentokenttänsä avoimena venäläisturisteille ja heitä Turkissa vieraili viime vuonna noin kuusi miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat